8 βραβευμένα παιδικά βιβλία που πρέπει να διαβάσετε στο παιδί!

8 βραβευμένα παιδικά βιβλία που πρέπει να διαβάσετε στο παιδί!

«Υπάρχουν περισσότεροι θησαυροί στα βιβλία, απ'ό,τι σε όλα τα λάφυρα των πειρατών στο Νησί των Θησαυρών.»

Walt Disney

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, συγκεντρώνουμε οκτώ από τα καλύτερα, βραβευμένα παιδικά βιβλία Ελλήνων Συγγραφέων που με τον πλούτο των σκέψεων και συναισθημάτων που γεννούν στο παιδί, καθώς και την υπέροχη εικονογράφησή τους, θα το ταξιδέψουν σε κόσμους μαγικούς...

Μάνος Κοντολέων, Πολύτιμα δώρα

Εκδόσεις Πατάκη
Κρατικό βραβείο παιδικού λογοτεχνικού βιβλίου 2010

"Υπάρχουν κάποιες πέτρες που τις λένε πολύτιμες: τα διαμάντια, τα μαργαριτάρια, τα σμαράγδια. Είναι πολύτιμες γιατί είναι όμορφες, μα και σπάνιες. Όμορφα και σπάνια είναι και κάποια συναισθήματα. Σαν κι αυτά της αγάπης, της προσφοράς και του έρωτα. Και υπάρχουν κάποια παραμύθια που μιλάνε για όλα αυτά."

Μια συλλογή τριών παραμυθιών ή φανταστικών διηγημάτων, που γεφυρώνουν την όποια ηλικιακή διαφορά μπορεί να υπάρχει στο αναγνωστικό κοινό. Μια πρόταση λογοτεχνικής ενσάρκωσης διαχρονικών αξιών και επίκαιρων μηνυμάτων.
Οι εικόνες της Ρίτα Τσιμόχοβα, -κάθε μια τους κι ένας ζωγραφικός πίνακας- δημιουργούν ένα αποτέλεσμα υψηλής αισθητικής.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που μπορεί να γίνει ένα πολύτιμο δώρο για όσους αγαπούν τους θρύλους και τη φαντασία, για όσους πιστεύουν στον έρωτα και στην αγάπη.

Αντώνης Παπαθεοδούλου, Η πόλη που έδιωξε τον πόλεμο

Εκδόσεις Πατάκη
Κρατικό βραβείο εικονογραφημένου παιδικού βιβλίου 2010

Δρόμοι και πλατείες, ντροπαλά αγάλματα, παραμυθόδεντρα και σιντριβάνια που χορεύουν. Αυτή η πόλη τα έχει όλα και τους χωράει όλους... εκτός από αυτόν... τον Πόλεμο. Το πολύ όμορφο αυτό βιβλίο, είναι ουσιαστικά μια ξενάγηση στην πόλη που έδιωξε τον Πόλεμο, στην πόλη που πρέπει να χτίσουμε κάποτε όλοι μέσα στο κεφάλι μας...

Το κείμενο είναι σύντομο αλλά η εξαιρετική εικονογράφηση της Μυρτώς Δεληβοριά κρατάει τους μικρούς αναγνώστες περισσότερο σε κάθε σελίδα. Πρόκειται πράγματι για μια συν-δημιουργία συγγραφέα και εικονογράφου, όπως ακριβώς οφείλει να είναι ένα καλό εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά.

Πολύ ενδιαφέρον είναι επίσης, ότι στο βιβλίο περιέχεται κι ένα επιτραπέζιο παιχνίδι που σε αφήνει ελεύθερο να φτιάξεις τη δική σου πόλη, κάτι που απολαμβάνουν πολύ τα παιδιά.

Χρήστος Μπουλώτης, Τα πολύτιμα σκουπίδια του κυρίου Νο

Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα
Κρατικό βραβείο παιδικού λογοτεχνικού βιβλίου 2011

Όταν ο ζωγράφος κύριος Νο φτάνει στην πόλη με τους δύο λόφους, αντικρίζει με θυμό και απογοήτευση κάτι αναπάντεχο: οι λόφοι της άλλοτε όμορφης πόλης έχουν γίνει δεκατέσσερις από τα σκουπίδια, ενώ δεν υπάρχει πουθενά ούτε μια μικρή πινελιά πράσινο. Ένα μικρό κορίτσι τού διηγείται τη θλιβερή ιστορία της πόλης του. Το κακό ξεκίνησε όταν ο σκληρός και άπληστος κύριος Γκρρ έπεισε τους κατοίκους να ξοδεύουν και να ψωνίζουν. Έτσι με τα χρόνια δημιουργήθηκαν σωροί από άχρηστα πράγματα.

Μαθήματα ζωής, οικολογίας και ανακύκλωσης με υλικά παραμυθένια, από έναν παραμυθολόγο, το βραβευμένο συγγραφέα Χρήστο Μπουλώτη, κι έναν ξεχωριστό εικονογράφο, τον επίσης βραβευμένο και καταξιωμένο Βασίλη Παπατσαρούχα, συγκεντρώνονται σε μία ξεχωριστή έκδοση για παιδιά αλλά και ενήλικες.

Άλκηστη Χαλικιά, Στο πάρκο με τα ζώα

Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο
Κρατικό βραβείο παιδικού βιβλίου γνώσεων 2011

Ένα βιβλίο που αποκαλύπτει στα παιδιά την αληθινή τέχνη. Στις σελίδες του συναντάμε μεγάλους Έλληνες καλλιτέχνες όπως ο Γκίκας, ο Φασιανός και ο Γαΐτης να κάνουν παρέα με λύκους, άλογα, μυρμήγκια και πεταλούδες. Ακόμη, βλέπουμε έναν πειρατή να στέκει στο φτερό ενός παπαγάλου, βρίσκουμε κρυμμένο ένα πετρωμένο κουτάβι και ταΐζουμε έναν ψηφιακό γάιδαρο.

Το βιβλίο ανήκει στη σειρά «Μικροί και μεγάλοι μαζί». Στα βιβλία αυτά μεγάλα έργα τέχνης βγαίνουν από τα μουσεία για να μιλήσουν σε μικρούς και μεγάλους για τα μυστικά της τέχνης. Το βλέμμα των παιδιών εξασκείται με την παρατήρηση, το μυαλό ακονίζεται με το χιούμορ και η δημιουργικότητα βρίσκει διέξοδο μέσα από πρωτότυπες δραστηριότητες που προτείνονται σε κάθε ένα από τα βιβλία.

Ευγένιος Τριβιζάς, Ο ιπτάμενος δίσκος

Εκδόσεις Μεταίχμιο
Κρατικό βραβείο εικονογραφημένου παιδικού βιβλίου 2012

Ενώ η κυρά-Κατίνα έλειπε για λίγο από την κουζίνα, μια φρυγανιά, μια καυτή πιπεριά, ένας κύβος ζάχαρης, ένας δακρυσμένος γιαρμάς, μια πατάτα που τα δάκρυά της τρέχαν βρύση και η παρέα τους, παίρνουν μια κοσμοϊστορική απόφαση. Να δραπετεύσουν από την κουζίνα με έναν ιπτάμενο δίσκο και να ταξιδέψουν στο διάστημα όπου χίλια δυο θαυμαστά και αναπάντεχα τους περιμένουν!

Το ιδιαίτερο ύφος του Ευγένιου Τριβιζά σε συνδυασμό με την πολύ καλή εικονογράφηση του Βασίλη Παπατσαρούχα κάνουν τον Ιπτάμενο δίσκο ένα βιβλίο που οπωσδήποτε θα απολαύσουν τα παιδιά

Αντώνης Παπαθεοδούλου, Οι καλοί και οι κακοί πειρατές

Εκδόσεις Παπαδόπουλος
Κρατικό βραβείο εικονογραφημένου παιδικού βιβλίου, 2012

Οι πειρατολόγοι κι οι πειρατομελετητές στο βιβλίο αυτό θα βρούνε τι λένε οι καλοί και οι κακοί πειρατές αν τα καράβια τους συναντηθούνε!

Στη θάλασσα υπάρχουν δύο καράβια. Το ένα έχει πάνω τους κακούς πειρατές και το άλλο τους καλούς. Οι κακοί απειλούν τους καλούς, ότι θα τους ρίξουν στους καρχαρίες ή ότι θα τους βάλουν φωτιά. Όμως οι καλοί πειρατές δεν φοβούνται καθόλου και συνέχεια τους απαντούν κάνοντας αστεία και καλώντας τους στο καράβι τους. Στο τέλος οι κακοί πειρατές, αφού δεν μπορούν να τους τρομάξουν και να τους πάρουν το καράβι τους, παραδίδουν τα όπλα τους και γίνονται φίλοι με τους καλούς!

Ένα αστείο, παιχνιδιάρικο και πολύχρωμο πειρατικό βιβλίο, με εξαιρετική εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή, για να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε διαφορετικά κάθε λογής "κακούς" ή απλώς να σκάσουμε στα γέλια!

Αλέξης Κυριτσόπουλος, Βεγγαλικά

Εκδόσεις Ίκαρος
Κρατικό βραβείο εικονογραφημένου παιδικού βιβλίου, 2013

"Ζούσε κάποτε ένας ποιητής που του άρεσε τη νύχτα να βλέπει τ' αστέρια που στολίζουν τον ουρανό, τα πεφταστέρια και τους κομήτες. Ονειρευόταν να φτιάξει κι αυτός αστέρια που να πετούν ψηλά. Θα γινόταν πυροτεχνουργός, μάστορας βεγγαλικών!"

Το βιβλίο "Βεγγαλικά", το δεύτερο της σειράς των βιβλίων "Αν διάβαζα... ποιητές της γενιάς του '30", είναι ένα παραμύθι εμπνευσμένο από τα ποιήματα του Νίκου Εγγονόπουλου. Ο Αλέξης Κυριτσόπουλος εμπνέεται από τους στίχους των μεγάλων ποιητών της γενιάς του '30 και γράφει παραμύθια με φόντο τις μοναδικές του εικόνες.

Αγγελίδου Μαρία, Ιστορίες που τις είπε η θάλασσα

Εκδόσεις Μεταίχμιο
Κρατικό βραβείο παιδικού βιβλίου γνώσεων, 2014

Όταν η Ιστορία ήταν ακόμη στην αρχή της, η Θάλασσα ούτε άκρη ούτε όρια είχε. Μόνο ομορφιά ατελείωτη. Πώς να μη μαγέψει τα μάτια των ανθρώπων; Πώς να μην τραβήξει σαν μαγνήτης τα όνειρά τους; Αυτή που ταξίδεψε στα κύματά της θεούς, ήρωες κι απλούς θνητούς... Και έμαθε σε όλους τα ωραιότερα πράγματα: το ταξίδι, την περιπέτεια, τον πηγαιμό και τον γυρισμό. Πριν σταθούν οι άνθρωποι στις ακρογιαλιές της, πριν σκίσουν τα νερά της, τίποτα δεν ήταν όπως το ξέρουμε. Η Θάλασσα έγινε χάρτης και σκέψη, κι άλλαξε τον κόσμο. Άλλαξε την Ιστορία.

Η καταπληκτική σειρά ιστορικών παραμυθιών , από τη Μαρία Αγγελίδου, επιχειρεί να καλύψει μια μεγάλη σε σπουδαιότητα και σε διάρκεια περίοδο της ιστορίας μας, την αρχαιότητα, φιλοδοξώντας να πείσει μικρούς και μεγάλους –ιδίως τους μικρούς!– ότι η Ιστορία δεν είναι μόνο μάθημα! Και το καταφέρνει με τον τόσο βαθύ αλλά και ταυτόχρονα απλό τρόπο που προσεγγίζει όσα διηγείται.

Και εδώ, η Ίρις Σαμαρτζή έχει κάνει το θαύμα της. Η εικονογράφησή της είναι απλώς καταπληκτική!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v