O 5 ετών γιος μου είναι ατίθασος και με βγάζει εκτός εαυτού. Τι να κάνω;

O 5 ετών γιος μου είναι ατίθασος και με βγάζει εκτός εαυτού. Τι να κάνω;

Ερώτηση:
Καλησπέρα. Έχω δύο γιους, 2,5 ετών ο μικρός και 5 και κάτι ο μεγάλος. Το θέμα μου είναι με τον μεγάλο. Δεν ακούει. Κάνει πάντα αυτό που λέω να μην κάνει, δείχνει ότι με αγνοεί, βγάζει νεύρα και μερικές φορές πάνω στον στιγμιαίο θυμό του θα σηκώσει και χέρι. Το αποτέλεσμα είναι να φωνάζω και να γκρινιάζω σχεδόν συνέχεια, να τον μαλώνω, να τον απειλώ και καμιά φορά να του δίνω και καμιά στα χέρια. Και μετά, γεμάτη ενοχές που δεν αντέδρασα σωστά, κλαίω και του ζητάω συγγνώμη. Στα ίδια χνάρια γκρίνιας και απαίτησης βαδίζει και ο μικρός. Σίγουρα κάτι δεν κάνω καλά. Δεν έχω βοήθεια από κανέναν, είμαι κουρασμένη, αλλά αυτό δεν δικαιολογεί τη νευρικότητά μου. Πείτε μου σας παρακαλώ, πώς να τον-τους χειριστώ;
Απάντηση:

Έχετε μπει σε ένα φαύλο κύκλο έντασης και χρειάζεται να βγείτε από αυτόν, κάτι που μπορείτε να κάνετε μόνο εσείς κι όχι τα παιδιά. Μαλακώνοντας, αντιμετωπίζοντας τα παιδιά με μεγαλύτερη κατανόηση και υπομονή, μιλώντας τρυφερά και με σαφήνεια, τότε θα μπορέσουν οι γιοι σας να δείξουν εμπιστοσύνη και να δεχθούν τα όριά τους. Η ερώτηση εδώ είναι το πού είναι ο πατέρας και το τι ρόλο παίζει μέσα σε όλο αυτό; Πού είναι τα όρια που βάζει; Εσείς η ίδια χρειάζεται να νιώσετε ασφαλής και σίγουρη για την διαπαιδαγώγηση και την τοποθέτησή σας. Με αυτή την αίσθηση που θα πάρουν τα παιδιά, αυτόματα θα μπορέσουν να σας ακούνε περισσότερο. Δυναμώστε και ζητήστε την ενεργή ασχολία του πατέρα με τα παιδιά.

* Η Μαρία Σαράντη είναι Κλινική Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v