Θεσσαλονίκη: Πού να πάτε για να περάσετε τέλεια με τα παιδιά

Θεσσαλονίκη: Πού να πάτε για να περάσετε τέλεια με τα παιδιά

Είτε ζείτε μόνιμα στην Θεσσαλόνικη είτε πρόκειται να βρεθείτε εκεί σύντομα, είναι βέβαιο ότι ψάχνετε να βρείτε τα πιο αξιόλογα μέρη για να περάσετε καλά με τα παιδιά σας. Η Θεσσαλονίκη, πέρα από τα υπέροχα φυσικά της τοπία, τα εκπληκτικά φαγάδικα και τις όμορφες βόλτες που διαθέτει, έχει να προσφέρει και εξαιρετικές δυνατότητες ψυχαγωγίας για οικογένειες… που θα ζήλευαν και οι Αθηναίοι! Ανακαλύψαμε τα καλύτερα στέκια της συμπρωτεύουσας για μικρούς και μεγάλους:

(φωτο: Pan Tsoutsas)

Οι καλύτερες βόλτες στην φύση

Η Νέα Παραλία είναι αναμφίβολα το σημείο της πόλης που τα τελευταία χρόνια κλέβει την παράσταση! Έχει διαμορφωθεί με υψηλή αισθητική και φαντασία, διαθέτοντας 7 θεματικούς κήπους: τον Κήπο των Γλυπτών, τον Κήπο της Μεσογείου, τον Κήπο του Φωκά, τον Κήπο των Εποχών, τον Κήπο της Άμμου, τον Κήπο του Απογευματινού Ήλιου και τον Κήπο του Αλέξανδρου. Πρόκειται για μία υπέροχη παραλιακή διαδρομή, με ένα δημοτικό καφέ το «Αναψυκτήριο στον Κήπο του Νερού», με παιδική χαρά, γήπεδα, αλλά και ασφαλείς διαδρομές για ποδήλατο.

Ενημερωθείτε για τις εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στη Νέα Παραλία εδώ

Το Φράγμα της Θέρμης, λίγο έξω από την Θεσσαλονίκη, στον ομώνυμο Δήμο, αποτελεί μία τεχνητή πράσινη όραση, όπου μπορείτε να περπατήσετε, να χαλαρώσετε στις όχθες ταΐζοντας τις πάπιες, να κάνετε ποδήλατο και να παίξετε με τα παιδιά στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους.

Στην περιοχή της Θέρμης βρίσκεται, επίσης, το Αγρόκτημα Οικολογικής Γεωργίας του Δημήτρη και της Βεατρίκης, ένα ζευγάρι γεωπόνων και γεωργών που όχι μόνο καλλιεργούν, εκτρέφουν ζώα και πωλούν τα οργανικά τους προϊόντα, αλλά και υποδέχονται τα παιδιά για να γνωρίζουν τα ζώα και να μάθουν γι’αυτά. Εκεί μπορείτε, ακόμα, να κάνετε και ιππασία!

Το Αγρόκτημα βρίσκεται στον δρόμο από Θέρμη για Πανόραμα, στο ύψος του Lidl (τηλ. 6945 801612).

Δραστηριότητες με νου και φαντασία

Το Noesis, ένα εκπληκτικό μουσείο επιστημών με πλανητάριο, κοσμοθέατρο και προσομοιωτή, διοργανώνει πολύ ενδιαφέρουσες εκθέσεις για παιδιά, προβολές παιδικών ταινιών και εκπαιδευτικά αφιερώματα επιστημονικού χαρακτήρα (π.χ. τρισδιάστατη ταινία Bugs). Φέτος, μάλιστα, το Nosesis διοργανώνει τα πενθήμερα καλοκαιρινά εκπαιδευτικά προγράμματα Explora, για μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου.

Στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή (στην περιοχή του ΙΚΕΑ, λίγο έξω απ την πόλη), μπορείτε να βρεθείτε με τα παιδιά κάθε Κυριακή, καθώς τότε διοργανώνονται οικογενειακές εξορμήσεις που περιλαμβάνουν περίπατο στη φύση και επίσκεψη στα ζωάκια, εργαστήρια μαγειρικής και καλή διατροφής και πολλά άλλα που θα ενθουσιάσουν τα παιδιά (κόστος συμμετοχής: 10 ευρώ για τους γονείς και 7 ευρώ για τα παιδιά). Μάθετε περισσότερα εδώ.

Για τους μικρούς φίλους του παιδικού βιβλίου έχει δημιουργηθεί ο εκπληκτικός πολυχώρος Οξυγόνο, των εκδόσεων Μεταίχμιο, στην Ολύμπου, όπου κάθε Σάββατο λαμβάνουν χώρα ιδιαίτερα αξιόλογες εκδηλώσεις για παιδιά (δείτε εδώ).

Αν, μάλιστα, βρεθείτε στην περιοχή, μην χάσετε την ευκαιρία για μία εκπαιδευτική/ψυχαγωγική βόλτα στην αρχαία Αγορά (φωτο), πάνω από την Αριστοτέλους, γύρω από την οποία σας περιμένουν καφετέριες και εστιατόρια για να χαλαρώσετε, καθώς και η μοναδική αγορά του Μπιτ Παζάρ για να βολτάρετε και να ψωνίσετε.

Kid-friendly φαγητό

Είναι εντυπωσιακό το πόσο σέβονται και «υπολογίζουν» τα περισσότερα εστιατόρια στην Θεσσαλονίκη τις οικογένειες με μικρά παιδιά. Ανάμεσα στις αμέτρητες επιλογές που έχετε -η μία καλύτερη από την άλλη- δεν θα μπορούσαμε να μην ξεχωρίσουμε το «Χάλαρο» στην Καλαμαριά (φωτο), με τις πεντανόστιμες, τεράστιες μερίδες, το οποίο διαθέτει και παιδικά καρεκλάκια, το Incanto στην Κάτω Τούμπα για ολόφρεσκο ιταλικό, στο οποίο θα βρείτε και αλλαξιέρα, το Μαϊάμι στη Νέα Κρήνη (Θέτιδος 18) για νόστιμα και οικονομικά θαλασσινά, αλλά και το Anassa (Θεμιστοκλή Σοφούλη 26) που εκτιμήσαμε δεόντως για την εκκεντρική κουζίνα του, καθώς και γιατί προσφέρει στα παιδιά ξυλομπογιές και κόλλες για ζωγραφική!

Ακόμα περισσότερο προσανατολισμένα στις ανάγκες των παιδιών είναι τα εστιατόρια Da Vinci (στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου Nikopolis στην Πυλαία), όπου κάθε Κυριακή 13:00 - 17:00 λειτουργεί παιδότοπος με ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό, καθώς και το ιδανικό για κρεατικά «Κορυφή» (φωτο), στο οποίο θα βρείτε εξωτερική παιδική χαρά, εσωτερικό χώρο για κουκλοθέατρο, ζωγραφική, χειροτεχνίες, facepainting, επιτραπέζια και πολλά ακόμα παιχνίδια με προσωπικό κατάλληλα εκπαιδευμένο.

Φυσικά, φιλικά προς τα παιδιά είναι πάντα τα Fridays (μέσα στο Mediterranean Cosmos) και Kitchen bar στο Λιμάνι, με την πιο μοντέρνα κουζίνα.

Shopping και ψυχαγωγία

Ώρα για shopping; Η περιοχή του εμπορικού κέντρου Mediterranean Cosmos είναι ιδανική για οικογένειες, καθώς προσφέρει αμέτρητες επιλογές, όπως Village Cinemas, εστιατόρια, μαγαζιά, café, παιδότοπο, παγωτατζίδικα, Τερκενλή για τα πασίγνωστα λαχταριστά τσουρέκια και ένα όμορφο αίθριο με σιντριβάνια για να χαλαρώσετε.

Στην ίδια περιοχή βρίσκεται και το Magic Park (φωτο), ένα εντυπωσιακό λούνα παρκ που θα ξετρελάνει τα παιδιά!

v