6 δωρεάν εκπαιδευτικές εκδηλώσεις για το Σαββατοκύριακο!

6 δωρεάν εκπαιδευτικές εκδηλώσεις για το Σαββατοκύριακο!

Μπορεί τα σχολεία να τελείωσαν, όμως αγαπημένα μουσεία και χώροι δημιουργικής απασχόλησης στην πόλη, αναλαμβάνουν να χαρίσουν απλόχωρα γνώση και διασκέδαση σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Ωραίες οι κούνιες και οι παιδότοποι, μη χάσετε, όμως, την ευκαιρία να συμμετέχουν τα παιδιά σε κάποιο από τα πολύ ενδιαφέροντα εικαστικά, εκπαιδευτικά και ψυχαγωγικά προγράμματα που λαμβάνουν χώρα αυτό το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα εντελώς δωρεάν.

Οι μικροί ζωγράφοι δίνουν ραντεβού στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων (για παιδιά 3-11 ετών)

H Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων στο Μεταξουργείο προσκαλεί τους μικρούς της φίλους να διασκεδάσουν και να δημιουργήσουν, συμμετέχοντας στις καλοκαιρινές εικαστικές δράσεις, για παιδιά από 3 ετών έως 11 ετών.

Πιο συγκεκριμένα:

Το Σάββατο 27 Ιουνίου, στις 11.00 - 12.00, θα λάβει χώρα το πρόγραμμα «Ελάτε να δημιουργήσουμε μια προσωπογραφία από τα έργα της Πινακοθήκης».

Σε αυτό τα παιδιά θα εμπνευστούν από τα έργα των Γ. Στέρη, Γ. Μπουζιάνη, Γ. Γουναρόπουλου και θα μεγαλουργήσουν χρησιμοποιώντας πολλά διαφορετικά υλικά.

Την Κυριακή 28 Ιουνίου, στις 11.30 - 12.30 για παιδιά ηλικίας 3 έως 5 ετών και στις 12.45 - 13.45 για παιδιά ηλικίας 6 έως 10 ετών, θα λάβει χώρα του πρόγραμμα «Ελάτε να Θαλασσο-ζωγραφίσουμε ένα έργο τέχνης στην Δημοτική Πινακοθήκη».

Παίρνοντας έμπνευση από τα τοπία της Μόνιμης Συλλογής ζωγράφων όπως ο Ernest Ziller, ο Ν. Λύτρας και ο Ν. Οθωναίος, τα παιδιά θα απαντήσουν στο «τι είναι τοπίο», ερευνώντας, δημιουργώντας και μαθαίνοντας.

Για τη συμμετοχή στις δράσεις απαραίτητη είναι η κράτηση θέσης στο τηλ. 210 33 13 038, καθημερινά 10.00 – 15.00.

Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, Κτήριο Μεταξουργείου: Γερμανικού και Μυλλέρου, τηλ. 210 5202420 – 21.

Παιχνίδια αναζήτησης, εργαστήρια και κατασκευές στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (για παιδιά 6-12 ετών)

 

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Mουσείο προσκαλεί τους μικρούς επισκέπτες να πάρουν μέρος στις ειδικά σχεδιασμένες εκπαιδευτικές δράσεις του που θα διαρκέσουν έως τις 23 Ιουλίου. Μέσα από τις δράσεις αυτές τα παιδιά θα αξιοποιήσουν τον ελεύθερο χρόνο τους, ενεργοποιώντας τη φαντασία και αναπτύσσοντας τη δημιουργικότητά τους. Θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε πολλά εικαστικά εργαστήρια, φτιάχνοντας και παίρνοντας μαζί τους μικρά έργα τέχνης, εμπνεόμενα από τα εκθέματα του Μουσείου. Επίσης, οι μικροί φίλοι θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στον εκθεσιακό χώρο με παιχνίδια αναζήτησης και να λάβουν αναμνηστικά δώρα.

Αναλυτικότερα θα πραγματοποιηθούν:

Α) Παιχνίδια αναζήτησης με δύο διαφορετικές θεματικές: Αρχαία παιχνίδια και μυθικά πλάσματα. Η έρευνα θα πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια εκπαιδευτικού φυλλαδίου και την καθοδήγηση των υπευθύνων αρχαιολόγων. Το ταξίδι της αναζήτησης ολοκληρώνεται με την ανακάλυψη του κρυμμένου θησαυρού. Ώρα διεξαγωγής: 11:00-13:30.

Β) Εικαστικά εργαστήρια με πέντε διαφορετικές θεματικές στο αίθριο του Μουσείου:

  • Μαθαίνω για τα αρχαία παιχνίδια και συμμετέχω σε εργαστήρι κατασκευής ίυγγας.
  • Μαθαίνω για τα μυθικά πλάσματα και συμμετέχω σε εργαστήρι κατασκευής σειρήνας.
  • Γνωρίζω τον φυσικό κόσμο της προϊστορικής Σαντορίνης και δημιουργώ το δικό μου έργο εμπνευσμένο από την τοιχογραφία της Άνοιξης.
  • Φέρνω από το σπίτι μου ανακυκλώσιμα υλικά και φτιάχνω με κολάζ αρχαία μουσικά όργανα, παιχνίδια, μυθικά πλάσματα, θεατρικές μάσκες, ψηφιδωτά και άλλα εκθέματα του Μουσείου.
  • Καλωσορίζω το καλοκαίρι και δημιουργώ το δικό μου καλοκαιρινό αναμνηστικό, εμπνευσμένο από έκθεμα του Μουσείου.

Ώρα διεξαγωγής: 11:00 – 13:00.

Ημερομηνίες διεξαγωγής: 23/6 έως 23/7/2015
Απαραίτητες οι δηλώσεις συμμετοχής, κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης στα τηλέφωνα 213 214 4813 και 213 214 4814, καθημερινά 10.00-14.00.
Η συμμετοχή στα προγράμματα είναι εντελώς δωρεάν.
Μάθετε περισσότερα εδώ.

Τα παιδιά μαθαίνουν οικονομία στο Ελληνικό Παιδικό Μουσείο (για παιδιά 6-12 ετών)

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο προσκαλεί οικογένειες με παιδιά ηλικίας 6-12 χρόνων να συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Οικονομία, γνώση με αξία» που θα λαμβάνει χώρα κάθε Σαββατοκύριακο μέχρι τον Ιούλιο από τις 10:00 έως τις 11:30.

Μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αλλά και το ψηφιακό εκπαιδευτικό παιχνίδι που έχει σχεδιάσει το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, οι οικογένειες που θα συμμετέχουν θα έχουν τη δυνατότητα να εξοικειωθούν με βασικές οικονομικές έννοιες που επηρεάζουν την καθημερινή τους ζωή και διαμορφώνουν την καταναλωτική τους συνείδηση. Επιπλέον, οι οικογένειες θα γνωρίσουν και θα αξιοποιήσουν ενότητες του ψηφιακού παιχνιδιού που θα μπορούν να συνεχίσουν να παίζουν και στο σπίτι.

Το πρόγραμμα δεν έχει οικονομική συμμετοχή.
Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 2103312995.
Μάθετε περισσότερα εδώ.

Μικροί μελισσουργοί στο Κέντρο Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ (για παιδιά 6-10 ετών)

Το Σάββατο 27 Ιουνίου στις 11:00, στο Κέντρο Επισκεπτών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση και ξενάγηση στα παιδιά 6 με 10 ετών, στον μικρόκοσμο της μέλισσας.

Με την βοήθεια των μελισσοκομικών εκθεμάτων που έχουν επιλεγεί για τον σκοπό αυτό, τα παιδιά θα επικεντρώσουν το ενδιαφέρον τους στα προϊόντα της μέλισσας και τη σημασία της στην επικονίαση των φυτών, στη βιοποικιλότητα και το περιβάλλον. Στο χώρο του Κέντρου Επισκεπτών θα βρίσκεται η αναπαράσταση ενός μικρού μελισσοκομείου.

Σχεδιασμός – Υλοποίηση: Εκπαιδευτές του Ινστιτούτου Γεοπωνικών Επιστημών.
Η είσοδος είναι ελεύθερη και η συμμετοχή θα γίνεται με κράτηση θέσης στο Κέντρο Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ, στο τηλέφωνο 210 8778396/8 ή με email στο [email protected].
Μάθετε περισσότερα εδώ.

«Είναι αυτό τέχνη;», στη Γαλλική Σχολή Αθηνών (για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου)

Στον πανέμορφο κήπο της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο πραγματοποιεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Είναι αυτό τέχνη;» για οικογένειες με παιδιά γυμνασίου & λυκείου καθώς και για ενήλικες. Οι συμμετέχοντες στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχουν τη δυνατότητα να ευαισθητοποιηθούν στην έννοια της σύγχρονης τέχνης με βιωματικό τρόπο, να εξοικειωθούν με τα σύγχρονα καλλιτεχνικά ρεύματα και τους εκπροσώπους τους και να αναπτύξουν πολλαπλούς, προσωπικούς και συλλογικούς τρόπους προσέγγισης του έργου τέχνης.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Ιουνίου, ώρες 12:00 -14:00.

Γαλλική Σχολή Αθηνών: Διδότου 6, Εξάρχεια – Νεάπολη.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται κράτηση θέσης στο τηλέφωνο: 2103312995.

Ο «παράξενος μουσικός» ταξιδεύει στο λιμάνι του Πόρτο Ράφτη: Θεατρική παράσταση για μικρούς και μεγάλους

Το Σάββατο 27 Ιουνίου στις 9:00 το βράδυ, στο Λιμάνι του Πόρτο Ράφτη θα βρεθεί η ομάδα "ΤΡΟΜΠΕΤΙΝΙ", μια παρέα που αποτελείται από μουσικούς και έναν ηθοποιό για να παρουσιάσουν ένα παραμύθι των Αδελφών Γκριμ καθώς και μια νέα αλήθεια για τα παραμύθια.

Ο Παράξενος Μουσικός παίρνει σάρκα και οστά επί σκηνής, προσπαθώντας να ξεγελάσει τα παιδιά, αφού πρωτύτερα έχει ξεγελάσει τα ζώα του δάσους! Δεν υπολογίζει, όμως, ότι η Νεράιδα της Μουσικής και τα παιδιά θα του χαλάσουν τα σχέδια! Στο έργο, αξιοποιείται μουσική από την προκλασική κυρίως περίοδο, με κάποιες πινελιές από την εποχή του ρομαντισμού, αλλά και από μουσικά κομμάτια του 20ού αιώνα.

Μετά την παρουσίαση της παραμυθένιας μουσικής ή αλλιώς του μουσικού παραμυθιού, ακολουθεί παρουσίαση των ειδών τρομπέτας, καθώς και γνωστά παιδικά τραγούδια.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

v