5 πανέμορφα, οικονομικά νησιά για οικογενειακές διακοπές

5 πανέμορφα, οικονομικά νησιά για οικογενειακές διακοπές

Ο Ιούνιος φτάνει στο τέλος του και για πολλές οικογένειες τα πολυαναμενόμενα σχέδια για τις καλοκαιρινές διακοπές  έχουν αρχίσει. Αν βρίσκεστε στην περίοδο αναζήτησης προορισμού και αναρωτιέστε ποιο είναι το ιδανικό νησί για οικογενειακές και οικονομικές διακοπές, μελετήστε τις παρακάτω ιδέες. Πέντε πανέμορφα, ελληνικά νησιά με τιρκουάζ παραλίες και δυνατότητα οικονομικής διαμονής περιμένουν να φιλοξενήσουν τις οικογενειακές σας βουτιές.

Σκιάθος: Διακοπές στις Σποράδες

Η πατρίδα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και το ομορφότερο ίσως νησί των Σποράδων, προσφέρει διαμονή και φαγητό σε λογικές τιμές και μεγάλη ποικιλία σε παραλίες. Οπωσδήποτε πρέπει να επισκεφτείτε τα δύο λιμάνια της Σκιάθου, το παλιό και το εμπορικό, που χωρίζονται από την καταπράσινη Χερσόνησο του Μπούρτζι, του παλιού φρούριου του νησιού. Επίσης, απαραίτητη είναι μια επίσκεψη στο σπίτι που γεννήθηκε, μεγάλωσε και πέθανε ο μεγάλος Έλληνας λογοτέχνης, στην καρδιά της πόλης του νησιού. Αν ανηφορίσετε μέχρι το Μοναστήρι της Ευαγγελιστρίας, θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε υπέροχη θέα.

Στα must βρίσκεται η αμμουδερή και πολυσύχναστη παραλία των «Κουκουναριών» με γαλαζοπράσινα νερά και σκιά και η οργανωμένη Καναπίτσα για θαλάσσια σπορ.

Μετάβαση: Στη Σκιάθο μπορείτε να φτάσετε είτε από το λιμάνι του Αγίου Κωνσταντίνου, που βρίσκεται 160 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα, με Ηellenic Seaways, είτε από τον Βόλο με Α.N.E.S.. Το κόστος των εισιτηρίων, μετ' επιστροφής, για τριμελή οικογένεια με Ι.Χ. ανέρχεται περίπου στα 200 ευρώ, αν πάτε από Βόλο και στα 300 αν προτιμήσετε τον κοντινότερο στην Αθήνα Άγιο Κωνσταντίνο.

Διαμονή: Για την περίοδο του Αυγούστου, στη Σκιάθο μπορείτε να βρείτε δωμάτια από 60 ευρώ για τριμελή οικογένεια. Ενδεικτικά, χαμηλές τιμές διαμονής προσφέρουν: το Studios Villa Eleni που βρίσκεται σε απόσταση 6 χιλιομέτρων από την πόλη και το San Antonio Apartments, στην παραλία της Μεγάλης Άμμου. Επισκεφτείτε τα skiathos-tours.gr  και skiathos.gr για να μάθετε τις τιμές των δωματίων και των οργανωμένων campings του νησιού.

Νάξος: Η… οικογενειακότερη Κυκλάδα

Μεγάλη, γραφική και ήσυχη η Νάξος υπόσχεται όλα όσα χρειάζεται μια οικογένεια για τις καλοκαιρινές της διακοπές: αμμώδεις παραλίες για τα παιδιά, water sports για τα μεγαλύτερα, πολλά αξιοθέατα, φτηνό και καλό φαγητό, και γραφικά ορεινά χωριά για τις απογευματινές σας βόλτες. Αξίζει να κάνετε βόλτα σ τα χωριά Απείρανθος (φωτογραφία) και Φιλώτι, να εξερευνήσετε το Ενετικό Κάστρο στην παλιά χώρα και να επισκεφτείτε τον ιερό της Δήμητρας κοντά στο Σαγκρί.

Τα παιδιά θα λατρέψουν την αμμουδιά του Αγίου Γεωργίου, δίπλα στη Χώρα και τα κρυστάλλινα νερά της Αγίας Άννας και του Αγίου Προκόπη. Αν προτιμάτε να απομονωθείτε, μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας στο Πυργάκι.

Μετάβαση: Από τον Πειραιά αναχωρούν καθημερινά πλοία για τη Νάξο. Η οικονομικότερη επιλογή μετάβασης στη Νάξο, είναι με πλοίο από της Βlue Star Ferries από τον Πειραιά. Το κόστος των εισιτήριων και για τις δύο διαδρομές για δύο ενήλικες, ένα παιδί κι ένα κανονικού μεγέθους αυτοκίνητο, ανέρχεται στα 330 ευρώ.

Διαμονή: Το νησί είναι μεγάλο και οι δυνατότητες οικονομικής διαμονής πολλές. Δωμάτια για τριμελή οικογένεια προσφέρονται ακόμη και με 40 ευρώ τη βραδιά (δείτε, για παράδειγμα, το Manolis Studios στο Καστράκι ή το Lefkes Studios στη Χώρα της Νάξου). Επισκεφτείτε το naxos-hotels.com και το mynaxos.gr για να βρείτε τα δωμάτια και τα campings που προσφέρονται.

Θάσος: Το στολίδι του Βορρά

Καταγάλανη, καταπράσινη, ήσυχη και πολύ δροσερή η Θάσος είναι ένα απ’ τα ομορφότερα και πιο «υποτιμημένα» νησιά της Ελλάδας. Αν είστε κάτοικοι Βορρά, μη διστάσετε να την επιλέξετε για τις οικογενειακές σας διακοπές. Στη Θάσο θα βρείτε μία παραλία για κάθε γούστο, νόστιμο και φτηνό φαγητό, γραφικά τοπία και άφθονη ηρεμία. Κάντε μια επιμορφωτική βόλτα –συνδυασμένη με βουτιά στη διπλανή παραλία- στον αρχαίο οικισμό της Αλυκής και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θάσου και επισκεφτείτε οπωσδήποτε τα χωριά Μικρό και Μεγάλο Καζαβίτι και Θεολόγο (η πρώην πρωτεύουσα του νησιού με φημισμένες ταβέρνες).

Ιδανική για τα παιδιά είναι η παραλία στη Σκάλα Ραχωνίου –ήσυχη, ρηχή, ασφαλείς και με ταβερνάκια που βρέχονται απ’ το κύμα για τη στιγμή της οικογενειακής πείνας. Αν επισκεφτείτε τον αρχαίο οικισμό στις Αλυκές, κάντε μια βουτιά στην πολυσύχναστη παραλία της περιοχής με τη λευκή άμμο. Η Χρυσή Ακτή είναι μία απ’ τις δημοφιλέστερες παραλίες του νησιού με αμμουδιά ενός χιλιομέτρου που τα παιδιά σίγουρα θα απολαύσουν.

Μετάβαση: Στη Θάσο θα φτάσετε από την Καβάλα. Οι επιλογές σας είναι δύο: από την Κεραμωτή προς το Λιμάνι της Θάσου το ταξίδι διαρκεί 40 λεπτά και η μετάβαση από και προς την Κεραμωτή για δύο ενήλικες, ένα παιδί άνω των 5 ετών και ένα αυτοκίνητο, κοστίζει 47 ευρώ, ενώ αν πάρετε το πλοίο από την Καβάλα βάζοντας πλώρη για τον Πρίνο Θάσου, το κόστος ανέρχεται στα 62 περίπου ευρώ (και για τις δύο διαδρομές).

Διαμονή: Μπορείτε να ψάξετε για οικονομικά ξενοδοχεία στο thassos-hotels.gr ή στο go-thassos.gr. Ενδεικτικά, βρήκαμε δωμάτια με λιγότερα από 40 ευρώ τη βραδιά στο χωριό Λιμενάρια στο Grand Villas Apartments & Studios και στο America Hotel στη Σκάλα Πρίνου.

Κεφαλονιά: (Οικογενειακός) Παράδεισος

Είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς ένα από τα Επτάνησα. Εφόσον πρόκειται για την ιδανική οικογενειακή επιλογή όμως, η Κεφαλονιά ξεχωρίζει για πολλούς λόγους. Κατ’ αρχάς είναι πανέμορφη… παντού. Όπου κι αν επιλέξετε να μείνετε, είναι βέβαιο ότι κάπου κοντά σας θα βρείτε μια πανέμορφη παραλία και πολλές επιλογές διασκέδασης. Δεύτερον, έχει εξαιρετικό οδικό δίκτυο, κάνοντας την οικογενειακή μετακίνηση –που σίγουρα θα χρειαστεί- άνετη. Και τρίτον, παρέχει πολλές επιλογές, τόσο διασκεδαστικές, όσο και επιμορφωτικές.

Επισκεφτείτε οπωσδήποτε τον καταπράσινη χερσόνησο της Άσσου με το βενετσιάνικο κάστρο και το Φισκάρδο (πατρίδα του Νίκου Καββαδία) με τα γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια. Ιδανική επιλογή για διαμονή είναι το Αργοστόλι. Μπορείτε να κάνετε όμορφες βόλτες στους ευρύχωρους πεζοδρόμους και τις δροσερές πλατείες, επισκέψεις στο Αρχαιολογικό, το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο και, ταυτόχρονα, να εξορμείτε όποτε το θελήσετε στα γύρω χωριά.

Εφ’ όσον είμαστε αναγκασμένοι να ξεχωρίσουμε κάποιες από τις κεφαλονίτικες παραλίες, θα λέγαμε ότι πρέπει οπωσδήποτε να πάτε στον Μύρτο –μια απ’ τις ομορφότερες τιρκουάζ παραλίες της Ελλάδας, στο Ξι με την κοκκινωπή άμμο και την παραλία της Αντίσαμου στη Σάμη (αν τα παιδιά είναι ακόμη αρκετά μικρά, μην την προτιμήσετε –έχει βαθιά νερά και είναι στρωμένη με βότσαλα). Προτείνεται να πάτε πάση θυσία στο λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης, στον Καραβόμυλο (φωτογραφία). 

Μετάβαση: Στην Κεφαλονιά μπορείτε να πάτε με πλοίο της Κefalonia Lines από την Κυλλήνη –το δυτικότερο άκρο της Πελοποννήσου, που απέχει λιγότερα από 300 χιλιόμετρα από την Αθήνα- με 122 ευρώ (δύο ενήλικες, ένα παιδί και ένα αυτοκίνητο, και για τις δύο διαδρομές).

Διαμονή: Οι επιλογές διαμονής που προσφέρει το νησί είναι κάτι παραπάνω από πολλές. Δείτε στο booking.com, και στο κεφαλονια.net  τις τιμές των δωματίων στην περιοχή που επιθυμείτε να μείνετε –τα δωμάτια ξεκινούν από 40 ευρώ, για ένα τρίκλινο τον Αύγουστο.

Αγκίστρι: Οικογενειακή χαλάρωση στον Αργοσαρωνικό

Το Αγκίστρι, είναι πολύ μικρό, πολύ κοντινό, απρόσμενα όμορφο και μπορεί να αποτελέσει τη λύση στο πρόβλημα των φετινών διακοπών. Αν θέλετε να πάτε διακοπές σε νησί, αλλά τα οικονομικά σας δεν επιτρέπουν να πληρώσετε ακτοπλοϊκά για μακρινούς προορισμούς, το μικρό νησάκι του Αργοσαρωνικού σας περιμένει να το επισκεφτείτε με φτηνά ναύλα και με το αυτοκίνητο (και τα έξοδά του) να περιττεύουν. Προτιμήστε το Αγκίστρι αν έχετε διάθεση για διακοπές με την κυριολεκτική σημασία του όρου: όχι μακρινές διαδρομές και εξερευνήσεις, όχι τουρισμός, όχι επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, αλλά σταθερό, καθημερινό δρομολόγιο δωμάτιο-παραλία-βόλτα-δωμάτιο. Όλα με τα πόδια.

Η καλύτερη επιλογή διαμονής είναι η Σκάλα. Ο κεντρικός τουριστικός οικισμός του νησιού, σε απόσταση αναπνοής από το λιμάνι, έχει ό,τι χρειάζεται μια οικογένεια: οικονομικά δωμάτια και φαγητό και μεγάλη, αμμουδερή παραλία με ρηχά, πεντακάθαρα νερά. Αξίζει να νοικιάσετε ποδήλατα, για να κάνετε βόλτες στην ενδοχώρα του νησιού με τα σκιερά μονοπάτια και να απολαύσετε το πάντρεμα του γαλάζιου και του πράσινου. Βουτήξτε στη μικροσκοπική Σκληρή με τα τιρκουάζ νερά και στην καταπράσινη παραλία της Μάρεζας –αν τα βαθιά νερά δεν σας φοβίζουν.

Μετάβαση: Στο Αγκίστρι δεν θα χρειαστεί να πάρετε αυτοκίνητο, επομένως μία τριμελής οικογένεια μπορεί να πάει και να γυρίσει με flying dolphin έναντι 63 ευρώ.

Διαμονή: Αν θέλετε να μείνετε στη Σκάλα, πρέπει να βιαστείτε να κλείσετε δωμάτιο. Για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου μπορείτε (για λίγο ακόμη καιρό) να βρείτε τρίκλινο δωμάτιο με 50 έως 60 ευρώ (Το Agistri Island Dream και το Stephanie Rooms 2, προσφέρουν δωμάτια για τριμελή οικογένεια από 50 ευρώ τη βραδιά). Μπορείτε να επισκεφτείτε τo agistri.com και το booking.com για να εξετάσετε μόνοι σας τα διαθέσιμα δωμάτια και ξενοδοχεία.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v