Τα πρώτα βήματα του μωρού: Πότε θα τα κάνει και πώς να το βοηθήσετε

Τα πρώτα βήματα του μωρού: Πότε θα τα κάνει και πώς να το βοηθήσετε

Όλοι ξέρουμε ότι τα πρώτα βήματα του μωρού αποτελούν ένα σημαντικό ορόσημο. Πώς, όμως, αναγνωρίζετε τα σημάδια που δείχνουν ότι είναι έτοιμο να περπατήσει; Η στιγμή που το μωρό κάνει τα πρώτα του βήματα, είναι αξιομνημόνευτη. Η μετάβαση απ' το μπουσούλημα στο περπάτημα σηματοδοτεί την περίοδο που το μωρό σας γίνεται σιγά σιγά παιδί.

Μολονότι κάθε παιδί αναπτύσσει την ικανότητα βάδισης με τον δικό του ρυθμό, η πλειοψηφία μαθαίνει να μπουσουλάει ή να στέκεται περίπου στην ηλικία των 8 μηνών και να περπατάει μεταξύ 9 και 17 μηνών.

Το μωρό μαθαίνει να στέκεται

Ίσως δεν γνωρίζετε, ότι μερικά μωρά δεν περνάνε από το στάδιο του μπουσουλήματος. Αν το μωρό σας ανήκει σ' αυτή την κατηγορία, θα προσπαθεί να μετακινηθεί με την κοιλιά ή τον ποπό του, χρησιμοποιώντας τα χέρια και τα πόδια του για να μπορέσει να προωθηθεί.

Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό, γιατί , μ' αυτό τον τρόπο, το μωρό σας δυναμώνει τους μυς που σύντομα θα χρησιμοποιήσει για να περπατήσει. Όταν νιώσει έτοιμο, θα προσπαθήσει να στηρίξει τον εαυτό του σε όρθια θέση. Καθώς το παιδί αναπτύσσει αυτήν τη δεξιότητα, είναι σημαντικό να του δείξετε πώς να λυγίζει τα γόνατά του, ώστε να μπορεί από την όρθια θέση να μεταβεί στην καθιστή και αντίστροφα.

Τα πρώτα βήματα

Εφόσον κατακτήσει την όρθια στάση, το επόμενο στάδιο είναι να κάνει τα πρώτα του βήματα. Όταν το μωρό αρχίσει να νιώθει τα πόδια του πιο σταθερά, θα ξεκινήσει δειλά να περπατάει. Αφήστε το να σας κρατάει το χέρι για να στηρίζεται ή να πιάνεται από τα έπιπλα για να νιώθει σιγουριά. Είναι σημαντικό να προσφέρετε στο παιδί αίσθηση ασφάλειας κατά τις πρώτες του προσπάθειες, για να νιώσει ικανό να συνεχίσει χωρίς να το φοβίζει η αποτυχία. Μ' αυτό τον τρόπο, αργά ή γρήγορα, το μωρό σας θα γίνει ένας δεινός... περιπατητής!

Κάθε παιδί είναι ξεχωριστό

Είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε, ότι το κάθε μωρό έχει τη δική του ξεχωριστή εξελικτική πορεία όσον αφορά το περπάτημα. Κάποια μπουσουλάνε άλλα μετακινούνται χρησιμοποιώντας τον ποπό ή την κοιλιά τους και κάποια κάνουν και τα δύο μέχρι να νιώσουν αρκετά σίγουρα ώστε να κάνουν τα πρώτα τους βήματα. Δεν χρειάζεται λοιπόν να πιέσετε το παιδί να αρχίσει να περπατάει. Είναι σημαντικό να ενθαρρύνετε την προσπάθειά του, αφού αυτό θα του δώσει την συναισθηματική και ψυχολογική στήριξη που χρειάζεται για να τα καταφέρει.

Όσο χρόνο κι αν χρειαστεί, όσες φορές κι αν πέσει, το μωρό σας στο τέλος, θα τα καταφέρει. Γι' αυτό, δεν χρειάζεται να αγχωθείτε για την πρόοδο των επιδόσεών του. Τα πρώτα του βήματα, είναι μία από τις δεκάδες «πρώτες φορές» που θα ζήσετε μαζί -μία από όλες τις κοινές «πρώτες φορές» που θα σας συνδέουν για πάντα με δεσμό άρρηκτο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v