Σαλάτα με σιτάρι: Θρεπτική, light και πολύ οικονομική

Σαλάτα με σιτάρι: Θρεπτική, light και πολύ οικονομική

Το σιτάρι, πλούσιο σε φυτικές ίνες και εξαιρετικά φθηνό (κόστιζει μόλις 2 με 2,5 ευρώ το κιλό) μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες συνταγές εκτός από τα ...κόλυβα. Αγοράστε ένα σακουλάκι αποφλοιωμένο σίτο από το super market και φτιάξτε μια πεντανόστιμη και θρεπτική σαλάτα για όλη την οικογένεια, με λαχταριστή σος, αποξηραμένα cranberries και κατσικίσιο τυρί.

Τι θα χρειαστείτε

2 φλιτζάνια σιτάρι

250 γρ. αλμυρό κατσικίσιο τυρί

2 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο

1 κ.γλ. μουστάρδα (πικάντικη, προαιρετικά)

¼ κ.γλ. σκόρδο σε σκόνη ή λιωμένο

½ κ.γλ. δενδρολίβανο

¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο

1 φλιτζάνι αποξηραμένα cranberries ή λιαστές ντομάτες

¼ φλιτζανιού ψιλοκομμένο μαϊντανό

Τι πρέπει να κάνετε

Βήμα 1ο

Βράστε το σιτάρι μέχρι να μαλακώσει αρκετά, αλλά όχι εντελώς, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και σουρώστε το καλά. Η γεύση του σιταριού θα αναδειχτεί αρκετά, αν το καβουρδίσετε πριν το βράσετε. Επίσης, μπορείτε να το βάλετε σε μια λεκάνη με κρύο νερό να μουλιάσει όλο το βράδυ και να το βράσετε την επομένη.

Συνήθως το σιτάρι χρειάζεται μία ώρα σε χύτρα για να μαλακώσει και μιάμιση σε συμβατική κατσαρόλα -αν δεν το έχετε μουλιάσει, θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος.

 

Βήμα 2ο

Φτιάξτε το dressing της σαλάτας σας. Βάλτε το μπαλσάμικο...

...τη μία κουταλιά του γλυκού μουστάρδα...

...προσθέστε το δενδρολίβανο και το σκόρδο...

...και, τέλος, ρίξτε στη σος το ελαιόλαδο και ανακατέψτε μέχρι το μείγμα να δείχνει ομοιόμορφο. Αφήστε το να πάρει θερμοκρασία δωματίου μέχρι να βράσει το σιτάρι.

Βήμα 3ο

Ψιλοκόψτε το μαϊντανό, κόψτε το τυρί σε κύβους και ρίξτε τα σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέστε το σουρωμένο σιτάρι και τα cranberries και ανακατέψτε. Για να κάνετε τη σαλάτα σας αμιγώς μεσογειακή, αντικαταστήστε τα cranberries με λιαστή ντομάτα.

Βήμα 4ο

Περιχύστε τη σαλάτα με το dressing και ανακατέψτε καλά, ώστε να πάει παντού.

Καλή επιτυχία!

Πηγή: tastykitchen.com

v