Είναι ανησυχητικό το να ροχαλίζει το παιδί;

Είναι ανησυχητικό το να ροχαλίζει το παιδί;

Συμβαίνει ορισμένες φορές, όπως συμβαίνει και στους μεγάλους, τα παιδιά να ροχαλίζουν. Αν το παιδί σας ροχαλίζει σπάνια, πιθανότατα δεν έχετε λόγους ανησυχίας, αν όμως ροχαλίζει τακτικά, πιθανότατα να αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα στην περιοχή του ρινοφάρυγγα που καλό είναι να διερευνήσετε. Τι μπορεί να σημαίνει, λοιπόν, το ροχαλητό του παιδιού και πόσο ανησυχητικό είναι;

Στα νεογέννητα και τα μωρά συμβαίνει να δυσκολεύονται στην αναπνοή κατά τον ύπνο όταν η μυτούλα τους είναι βουλωμένη από μύξες. Ειδικά κατά τους 2 πρώτους μήνες της ζωής που τα μωρά δεν έχουν μάθει να αναπνέουν και με το στόμα, όταν η μυτούλα τους φρακάρει από μύξες, μπορεί να ακούγονται σαν να ροχαλίζουν.

Αντίστοιχα, και στα μεγαλύτερα παιδιά το ροχαλητό μπορεί να αποτελεί συνέπεια μπουκώματος, π.χ. από ίωση ή μυξούλες, όμως μπορεί να οφείλεται και σε άλλα αίτια:

Κρεατάκια (αδενοειδής εκβλαστήσεις): Συνήθως εμφανίζονται και διογκώνονται μετά τα 2,5 χρόνια, εμποδίζοντας την αναπνοή από τη μύτη, ενώ μπορεί να προκαλούν και συχνές λοιμώξεις του ανωτέρου αναπνευστικού και ωτίτιδες.

Υπερτροφικές αμυγδαλές: Που μπορεί ακόμα και να εμποδίζουν και την κατάποση.

Παχυσαρκία: Σε μεγαλύτερα παιδιά, τα παραπάνω κιλά λίπους που μπορεί να υπάρχουν ειδικά στο λαιμό, εμδέχεται να πιέζουν την περιοχή, προκαλώντας στένωση του περάσματος του αέρα και ροχαλητό.

Υπνική άπνοια: Είναι η πιο ανησυχητική αιτία ροχαλητού, καθώς προκαλεί παρατεταμένη διακοπή της αναπνοής κατά την διάρκεια του ύπνου. Συμβαίνει συνήθως σε ενήλικες, αλλά είναι συχνή και σε παιδιά. Η υπνική άπνοια συνήθως προκαλείται από κρεατάκια ή αμυγδαλές και σπανιότερα λόγω κάποιου προβλήματος στο κεντρικό νευρικό σύστημα του παιδιού. Θα καταλάβετε αν το παιδί σας υποφέρει από άπνοια, αν την ώρα που κοιμάται σταματάει για μικρό διάστημα η αναπνοή του. Τότε, επειδή προκαλείται πτώση του οξυγόνου σε όλους τους ιστούς του σώματος, το παιδί έχει ανήσυχο ύπνο, στριφογυρίζει στο κρεβάτι του, ιδρώνει και αναπνέει με ανοιχτό το στόμα. Το αποτέλεσμα είναι, λόγω του κακού ύπνου και της χαμηλής οξυγόνωσης, το επόμενο πρωί το παιδί να έχει υπνηλία, κακή διάθεση, διαταραχή συμπεριφοράς και κακή απόδοση στο σχολείο. Μακροπρόθεσμα η άπνοια μπορεί να προκαλέσει σοβαρότερα προβλήματα στην υγεία του παιδιού.

Τι πρέπει να κάνετε αν το παιδί σας ροχαλίζει

Καταρχάς να μην πανικοβληθείτε. Το ροχαλητό στο παιδί δεν είναι σχεδόν ποτέ επικίνδυνο και κατά κανόνα υποχωρεί όσο το παιδί μεγαλώνει. Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να ενημερώσετε τον παιδίατρο, ο οποίος θα εξετάσει το παιδί για κρεατάκια, αμυγδαλές ή κάποιο άλλο ανατομικό πρόβλημα σκολίωσης του διαφράγματος. Είναι, όμως, ακόμα πιο σημαντικό να παρακολουθήσετε τον ύπνο του παιδιού που ροχαλίζει τακτικά, για να διαπιστώσετε αν υποφέρει από άπνοια, καθώς μόνο εσείς μπορείτε να περιγράψετε στον παιδίατρο με ακρίβεια τι συμβαίνει στο παιδί εκείνες τις στιγμές.

Αν πράγματι το παιδί υποφέρει από άπνοια, ο παιδίατρος θα διαπιστώσει το αίτιο που την προκαλεί (συνήθως αμυγδαλές ή/και κρεατάκια) και θα αποφασίσει αν το παιδί θα χρειαστεί να τα αφαιρέσει ή αν θα χρειαστεί κάποια άλλη θεραπεία.

*Ευχαριστούμε τον παιδίατρο κ. Διονύση Παπαδάτο για τις πολύτιμες πληροφορίες.

v