Πώς να μάθω το παιδί μου να αποφεύγει τις τροφές στις οποίες είναι αλλεργικό;

Πώς να μάθω το παιδί μου να αποφεύγει τις τροφές στις οποίες είναι αλλεργικό;

Ερώτηση:
Ο 4,5 ετών γιος μου έχει τροφική αλλεργία, η οποία είναι δυνητικά θανατηφόρα αν καταναλώσει ξηρούς καρπούς ή έλαια που προέρχονται από αυτούς, και αν εκδηλώσει τελικά αναφυλαξία. Θα πάει για πρώτη φορά νήπιο και δεν ξέρω πώς πρέπει να τον συμβουλέψω. Στο σπίτι με ρωτάει πολλές φορές για το αν πρέπει να φάει κάτι, εκτός αν είναι κάτι που γνωρίζει ότι το έχει φάει χωρίς κίνδυνο. Φοβάμαι όμως ότι στο σχολείο θα συναντήσει παιδάκια που μπορεί, ακόμα και αστειευόμενα, να του προσφέρουν κάτι απαγορευμένο ή που μπορεί να τον κοροϊδέψουν επειδή τρώει συγκεκριμένα πράγματα. Τι πρέπει να κάνω; Πώς να του εξηγήσω την κατάσταση, ώστε να μην πάρει ποτέ τίποτα από κανέναν;
Απάντηση:

Η αλλεργία στους ξηρούς καρπούς είναι γνωστό ότι είναι μία δυνητικά επικίνδυνη για τη ζωή αλλεργία, που συνήθως δεν παρέρχεται με την ηλικία. Αν λοιπόν το παιδί δεν το έχει κατανοήσει αρκετά, θα πρέπει να γίνει προσπάθεια ούτως ώστε να το εμπεδώσει. Σε σχέση με την προφύλαξή του στην παρούσα φάση, θα πρέπει να το εκπαιδεύσετε ώστε να μην δέχεται κανενός είδους "κέρασμα", χωρίς την έγκρισή σας. Επιβάλλεται να αναγνωρίζει τα συμπτώματα που σημαίνουν αναφυλακτικό επεισόδιο και πού θα πρέπει να απευθυνθεί σε μια τέτοια περίπτωση. Θα πρέπει επίσης να ενημερωθεί το Νηπιαγωγείο για την συγκεκριμένη αλλεργία και την αντιμετώπιση πιθανού αναφυλακτικού επεισοδίου, με έγγραφο σχέδιο δράσης που θα σας δοθεί από παιδοαλλεργιολόγο. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να υπάρχει στο σχολείο kit αδρεναλίνης, καθώς και άτομο που θα είναι εξουσιοδοτημένο να την χορηγήσει. Δεν είναι θέμα αποκλειστικά δικό σας, αλλά συνεργασίας με το σχολείο η προφύλαξη και η ασφάλεια της υγείας του παιδιού.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

H κ. Μαρία Κουλούρη-Βακαλοπούλου είναι Παιδίατρος-Αλλεργιολόγος, Ευρωκλινική Παίδων.

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v