Τι συμβαίνει τον πρώτο μήνα της εγκυμοσύνης;

Τι συμβαίνει τον πρώτο μήνα της εγκυμοσύνης;

Αν μόλις μείνατε έγκυος ή αν προσπαθείτε να συλλάβετε, είναι σίγουρο ότι έχετε αμέτρητες ερωτήσεις σχετικά με το τι να περιμένετε. Τι αλλαγές θα συμβούν στο σώμα σας; Τι θα γίνει μέσα στην κοιλιά σας και πότε; Ο πρώτος μήνας της εγκυμοσύνης είναι αναμφίβολα ο πιο... συναρπαστικός! Είναι ο μήνας που το τελευταίο σας ωάριο γονιμοποιείται και «παίρνει θέση» για να εξελιχθεί σε ένα κανονικό έμβρυο... σε ένα μικροσκοπικό ανθρωπάκι. Σε μία νέα ζωή!

Τι συμβαίνει τον πρώτο μήνα;

Η εγκυμοσύνη χωρίζεται σε 3 τρίμηνα. Κάθε τρίμηνο αποτελείται από περίπου 13 εβδομάδες. Ο πρώτος μήνας, λοιπόν, δηλαδή οι 4 πρώτες εβδομάδες, σηματοδοτούν την αρχή του πρώτου τριμήνου.

Η ηλικία κύησης

Η ηλικία κύησης, δηλαδή οι εβδομάδες εγκυμοσύνης, ξεκινά να μετρά την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου της γυναίκας.

Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι οι εβδομάδες κύησης ξεκινούν να υπολογίζονται 3 με 4 εβδομάδες προτού η γυναίκα μείνει πραγματικά έγκυος, τη στιγμή δηλαδή που ξεκινά ένας νέος εμμηνορυσιακός κύκλος, με την απελευθέρωση ενός νέου ωαρίου.

Πιο συγκεκριμένα, την πρώτη ημέρα της περιόδου, περίπου 20 ωάρια καταλαμβάνουν τα ωοθυλάκιά σας. Αν έχετε κύκλο 28 ημερών, τότε 14 ημέρες αργότερα, θα έχετε ωορρηξία. Δηλαδή, ένα από αυτά τα ωοθυλάκια θα απελευθερώσει ένα ωάριο (σπανιότερα δύο), το οποίο θα ταξιδέψει μέχρι τη σάλπιγγά σας (είτε την αριστερή, είτε τη δεξιά) και θα περιμένει για να γονιμοποιηθεί.

Το διάστημα εκείνο, δηλαδή περίπου 14 ημέρες μετά την έναρξη της περιόδου ή και 1-2 ημέρες παραπάνω, είναι που είστε περισσότερο γόνιμη, δηλαδή το ωάριό σας είναι στην πιο ώριμη φάση του.

Τη στιγμή, λοιπόν, που το ωάριο θα γονιμοποιηθεί, θα μεταφερθεί μέσα στη μήτρα σας. Και θα είστε ήδη 2 εβδομάδων έγκυος! Το πιθανότερο είναι, όμως, ότι δεν το ξέρετε ακόμα...

Εβδομάδες 3 και 4

Συγχαρητήρια! Το νικητήριο σπερματοζωάριο του συντρόφου σας συνάντησε το ωάριό σας και έγιναν ζευγάρι. Και το εμβρυάκι σας είναι εκεί, με μέγεθος όσο η κεφαλή μιας καρφίτσας, μια μάζα από 100 περίπου κύτταρα που πολλαπλασιάζονται και αναπτύσσονται με απίστευτη ταχύτητα. Η εξωτερική στοιβάδα των κυττάρων αυτών θα γίνει σταδιακά ο πλακούντας και η εσωτερική στοιβάδα θα «φτιάξει» το έμβρυο. Εσείς, ωστόσο, συνεχίζετε να μην έχετε ιδέα. Σκεφτείτε πως ακόμα δεν έχετε καν καθυστέρηση στην περίοδό σας. Ωστόσο, αν επιδιώκετε να μείνετε έγκυος, μπορείτε ήδη από αυτή την εβδομάδα να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης, καθώς ορισμένα δείχνουν αποτελέσματα από πολύ νωρίς.

Στην 4η εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας, το έμβρυο «τρυπώνει» στην εσωτερική επιφάνεια της μήτρας –η διαδικασία αυτή ονομάζεται εμφύτευση.

Εσείς κανονικά περιμένετε την περίοδό σας αυτή την εβδομάδα, όμως... δεν θα έρθει! Και αυτό αποτελεί για εσάς το πρώτο σημάδι ότι είστε έγκυος. Ίσως να έχετε λίγο, πολύ λίγο αίμα (το λεγόμενο αίμα εμφύτευσης), αλλά δεν θα πρόκειται για περίοδο.

Δεν θα έχετε ακόμα σχεδόν κανένα άλλο σύμπτωμα, ωστόσο ο αμνιακός θύλακας, ο οποίος είναι γεμάτος υγρό, και ο πλακούντας, ο οποίος θα μεταφέρει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στο μωρό σας, θα σχηματίζονται κανονικά στη μήτρα σας.

Στο τέλος του πρώτου μήνα το έμβρυό σας έχει μέγεθος μιας μικρής σταφίδας (φωτο), ενώ πιθανώς και να ακούσετε την καρδούλα του στον υπέρηχο, η οποία έχει σχηματιστεί κανονικά! Επίσης, έχουν εμφανιστεί οι πνεύμονές του και ετοιμάζονται το γαστρεντερικό του σύστημα και το συκώτι. Η βάση του νευρικού κεντρικού συστήματος έχει ήδη αναπτυχθεί, όπως και τα βασικά μέρη του εγκεφάλου. Τέλος, τώρα σχηματίζονται τα μάτια, το στόμα, το σαγόνι και ο λαιμός του.

Όσο για εσάς, κάπου εδώ μπορεί για πρώτη φορά να αρχίσετε να νιώθετε το στενό σας τζιν κάπως μικρό, τους μαστούς σας λίγο πιο πρησμένους και τις θηλές ερεθισμένες, ενώ μπορεί να αυξηθούν οι κολπικές εκκρίσεις σας. Επίσης, ενδέχεται να έχετε τις πρώτες σας ναυτίες και να νιώθετε νυσταγμένη και κάπως εξαντλημένη.

Τι πρέπει να κάνετε

  • Αν διαπιστώσετε καθυστέρηση, κάντε τεστ εγκυμοσύνης και αν βγει θετικό επισκεφθείτε τον γυναικολόγο σας για τον πρώτο υπέρηχο που θα επιβεβαιώσει την κύηση.
  • Βελτιώστε τη διατροφή σας, καταναλώνοντας άφθονα φρούτα και λαχανικά και ξεκινήστε να λαμβάνετε τις πολυβιταμίνες που θα σας συστήσει ο γυναικολόγος σας.
  • Σταματήστε άμεσα το κάπνισμα.
  • Προσπαθήστε να κοιμάστε και να ξεκουράζεστε όσο περισσότερο γίνεται.
  • Πάνω απ'όλα, όμως, κοιτάξτε να χαρείτε και να απολαύσετε αυτό το φανταστικό ταξίδι που ξεκινά... Και σε περίπτωση που δεν το έχετε καταλάβει: Είστε σχεδόν μαμά!

Δείτε αναλυτικά τι γίνεται τον πρώτο μήνα της εγκυμοσύνης σας εδώ:

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v