7 πρωτότυπες χρήσεις της παλιάς κούνιας του μωρού

7 πρωτότυπες χρήσεις της παλιάς κούνιας του μωρού

Τα μωρά μεγαλώνουν πολύ γρήγορα, μέχρι που φτάνει η στιγμή που η κούνια πρέπει να φύγει από το δωμάτιο για να χωρέσει το μεγαλύτερο κρεβάτι. Οι περισσότεροι γονείς χαρίζουν ή κρατάνε την κούνια για το επόμενο παιδί της οικογένειας. Αν δεν ανήκετε σε καμία από αυτές τις κατηγορίες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα κομμάτια του βρεφικού κρεβατιού (ξύλινα κάγκελα, βάση, κλπ.) για να φτιάξετε νέα έπιπλα για το σπίτι.

Οι καιροί είναι δύσκολοι, τα λεφτά δεν περισσεύουν, αλλά αν υπάρχει διάθεση για μαστορέματα, μπορείτε να κάνετε μερικές τροποποιήσεις στην παλιά κούνια του μωρού, μεταμορφώνοντάς την σε τραπεζάκι, παγκάκι, κρεμάστρα, ακόμα και σε… παπουτσοθήκη. Τα κομμάτια που την απαρτίζουν είναι τοποθετημένα με τέτοιο τρόπο, ώστε να διευκολύνεται η αποσύνδεσή τους: αρκεί να ξεβιδώσετε και να επανά-βιδώσετε στα σημεία τομής. Δείτε τις εκπληκτικές κατασκευές που έκαναν ορισμένοι γονείς και πάρτε ιδέες για να ανανεώσετε το χώρο σας.

Παπουτσοθήκη

Τα παπούτσια είναι προτιμότερο να φυλάγονται σε μια ανοικτή παπουτσοθήκη για να αερίζονται ευκολότερα. Μπορείτε να κατασκευάσετε λοιπόν μια ανοιχτή παπουτσοθήκη εξωτερικού ή εσωτερικού χώρου, από τα κάγκελα της κούνιας. Ξεβιδώστε τα αριστερά ή δεξιά κάγκελα και ακουμπήστε τα σε κάθετη φορά, παράλληλα με τον τοίχο του σημείου που σκοπεύετε να στήσετε την παπουτσοθήκη. Φροντίστε τα κάγκελα να γέρνουν ελαφρώς διαγώνια, προκειμένου να μπορέσετε να αποθηκεύσετε τα υποδήματα χωρίς να πέσουν. Για να παραμείνει σταθερή η παπουτσοθήκη, βιδώστε τα πάνω πόδια στον τοίχο.

Κρεμάστρα για κοσμήματα και όχι μόνο!

Μια κρεμάστρα για τα κοσμήματα είναι χρήσιμη, χειμώνα – καλοκαίρι, για να σας βάλει σε τάξη! Αφαιρέστε τα κάγκελα της μιας μεριάς της κούνιας και γυρίστε τα κάθετα. Πάρτε μερικά καρφιά, ένα σφυρί και στη συνέχεια καρφώστε τα σε ορισμένα από τα οριζόντια κάγκελα. Ιδανικά, αφήστε περιθώριο ανάμεσά τους, για παράδειγμα: επιλέξτε το 1ο, το 3ο και το 5ο κάγκελο για καλύτερα – αισθητικά – αποτελέσματα. Αν προτιμάτε, μπορείτε επίσης να ζωγραφίσετε τις κάθετες άκρες του επίπλου με ακρυλική βαφή, όπως έκαναν οι γονείς στην κρεμάστρα της φωτογραφίας. Στην κρεμάστρα μπορείτε να αποθηκεύσετε τα κολιέ και τα βραχιόλια σας, ενώ ταυτόχρονα είναι εφικτό να στηρίξετε τα γυαλιά ηλίου και τα κοκαλάκια σας.

Παιδική βιβλιοθήκη

Τα παιδικά βιβλία συνήθως διασκορπίζονται σε πολλά δωμάτια του σπιτιού επειδή τα παιδιά τα παίρνουν παντού μαζί τους για να χαζέψουν τις εικόνες ή για να ζητήσουν από τη μαμά και το μπαμπά να τους διαβάσουν μια ιστορία. Αν θέλετε να οργανώσετε καλύτερα το χώρο και να συγκεντρώσετε σε ένα σημείο τα παραμύθια του παιδιού, μπορείτε να στήσετε μια αυτοσχέδια βιβλιοθήκη. Αποσπάστε ένα τμήμα με κάγκελα από το βρεφικό κρεβάτι και στήστε το κόντρα στον τοίχο, έτσι ώστε να έχει μια μικρή κλίση προς τα πίσω, όπως φαίνεται στη φωτογραφία. Ανοίξτε τα βιβλία στη μέση με προσοχή να μην τσαλακωθούν οι σελίδες, και στερεώστε τα πάνω στα κάγκελα.

Τραπέζι για παιδικές χειροτεχνίες

Οι χειροτεχνίες και η ζωγραφική συνιστούν αγαπημένες δραστηριότητες πολλών παιδιών. Μαρκαδόροι, ξυλομπογιές, χαρτιά, αυτοκόλλητα και κόλλες «παρελαύνουν» στα δωμάτια του σπιτιού και ακόμα κι αν η μαμά τα βάλει στη θέση τους, το παιδί θα επαναφέρει τη δική του τάξη! Είναι ευκαιρία να κατασκευάσετε ένα τραπέζι, το οποίο θα προορίζεται αποκλειστικά για τις «παιδικές καλλιτεχνικές ανησυχίες». Αφαιρέστε εντελώς τη μια πλευρά των κάγκελων από το βρεφικό κρεβάτι και έπειτα, τοποθετείστε μια ξύλινη επιφάνεια εργασίας στη βάση του στρώματος (η επιφάνεια θα πρέπει να έχει ίδιες διαστάσεις με τη βάση). Για να αυξήσετε τον αποθηκευτικό χώρο του τραπεζιού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άγκιστρα ή να κρεμάσετε καλαθάκια με γάντζους.

Μέχρι και λευκό πίνακα για μαρκαδόρους μπορείτε να καρφώσετε πάνω στο κεφαλάρι του τραπεζιού! Μια εναλλακτική επιλογή είναι να χρωματίσετε με μπογιά μαυροπίνακα την επιφάνεια της βάσης του τραπεζιού, για να ζωγραφίζουν απευθείας εκεί τα παιδιά.

Μπορείτε βέβαια να κατασκευάσετε ένα λιγότερο φορτωμένο τραπέζι – γραφείο, το οποίο όμως θα βάψετε με ακρυλικό χρώμα στις αγαπημένες σας αποχρώσεις.

Έπιπλο για τα κουζινικά

Τελικά τα κομμάτια της κούνιας έχουν θέση και στην κουζίνα της μαμάς, αφού γίνονται πανεύκολα ένας χώρος αποθήκευσης για κατσαρόλες, τηγάνια, μαχαίρια, κουτάλες και βάζα μπαχαρικών. Η διαδικασία είναι απλή: βιδώστε κάθετα στον τοίχο ένα τμήμα με κάγκελα κούνιας και κρεμάστε πάνω τους με μεταλλικούς γάντζους τα κουζινικά, όπως έκαναν οι γονείς της εικόνας. Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να προσθέσετε ένα μικρό, πλαστικό καλάθι για βαζάκια. Αν ψάχνετε μια θέση για τα μεγάλα μαχαίρια, υπάρχει δυνατότητα να κολλήσετε σε κάποια σημεία του επίπλου μαγνήτες, οι οποίοι θα τα κάνουν να προσκολληθούν πάνω τους. Στην περίπτωση αυτή, προτιμήστε μια ψηλή τοποθεσία για το έπιπλο, ώστε να μην φτάνουν τα παιδιά τα μαχαίρια και κινδυνέψουν να τραυματιστούν.

Γραφείο για το σαλόνι

Το γραφείο σαλονιού αποτελεί ένα πρακτικό έπιπλο που μπορείτε να κατασκευάσετε από τα ξύλινα μέλη της κούνιας. Η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή: ξεβιδώστε και απομακρύνεται τα κάγκελα της μιας πλευράς, ώστε να σχηματιστεί το άνοιγμα του γραφείου. Αφού ανοίξετε μερικές τρύπες στο επιθυμητό ύψος των τεσσάρων «ποδιών» του επίπλου, βιδώστε τα κάγκελα που είχατε αφαιρέσει. Τέλος, τοποθετείστε στην κορυφή του μια λεπτή, γυάλινη επιφάνεια (μπορείτε να την προμηθευτείτε από εδώ) που θα ολοκληρώσει την σύνθεση.

Παγκάκι για το μπαλκόνι

Το παγκάκι αποτελεί μια υπέροχη, αλλά περισσότερο απαιτητική κατασκευή, καθώς καλείστε να χρησιμοποιήσετε πριόνι. Αρχικά, αποσυναρμολογήστε τα κεφαλάρια και αφαιρέστε τη μια πλευρά με τα κάγκελα. Ύστερα, κόψετε κάθετα (από πάνω έως κάτω) τα κεφαλάρια με πριόνι, υπολογίζοντας το κατάλληλο πλάτος, ανάλογα με τις διαστάσεις του χώρου στον οποίο θα βρίσκεται. Η βάση του στρώματος πρέπει επίσης να κοπεί με πριόνι στη μέση, με τέτοιο τρόπο που να συμπίπτουν οι αναλογίες της με τα κεφαλάρια και να μπορέσουν να κολληθούν ομαλά. Το παγκάκι θα είναι έτοιμο όταν ενώσετε όλα τα μέλη με δυνατή κόλλα και με βίδες.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v