10 τροφές για detox

10 τροφές για detox

Βοηθήστε το σώμα σας να αποβάλει τις επιβλαβείς τοξίνες. Είτε θέλετε να χάσετε βάρος, είτε να αποκτήσετε περισσότερη ενέργεια, να βελτιώσετε την επιδερμίδα σας και να φτιάξετε τη διάθεσή σας, δοκιμάστε τις 10 καλύτερες τροφές «αποτοξίνωσης».

Λεμόνια

Τα λεμόνια αποτελούν τη βάση για πολλές δίαιτες αποτοξίνωσης. Καταρχήν, περιέχουν την αντιοξειδωτική βιταμίνη C, η οποία είναι πολύ σημαντική για το δέρμα. Επιπλέον, τα εσπεριδοειδή έχουν έχει αλκαλική επίδραση στον οργανισμό, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της ισορροπίας του pH του σώματος, ωφελώντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Ξεκινήστε την ημέρα σας με μια φέτα λεμόνι για να αποβάλετε τις τοξίνες από το σύστημά σας.

Τζίντζερ

Εάν οι πολλές λιπαρές τροφές ή το αλκοόλ έχουν προκαλέσει προβλήματα στο πεπτικό σας σύστημα, μπορεί να βοηθήσει το τζίντζερ. Δεν βοηθά μόνο στη μείωση της ναυτίας αλλά και στην βελτίωση της πέψης και τη μείωση των αερίων. Το τζίντζερ είναι επίσης πλούσιο σε αντιοξειδωτικά ενισχύει το ανοσοποιητικό σύτημα. Για να βοηθήσετε, λοιπόν, την πέψη, πίνετε τσάι από τζίντζερ ή προσθέστε το στα φρούτα και τα λαχανικά σας.

Σκόρδο

Τα οφέλη του σκόρδου στην καρδιά είναι γνωστά. Λιγότερο γνωστές είναι οι ιδιότητές του κατά των τοξινών. Το σκόρδο είναι καλύτερο να τρώγεται ωμό, οπότε προσθέστε λίγο λιωμένο σκόρδο στη σως της σαλάτας σας για να ενισχύσετε και τη γεύση της και την υγεία σας.

Αγκινάρες

Εάν έχετε καταναλώσει πρόσφατα πολλά λιπαρά και αλκοόλ, προσθέστε μερικά φύλλα αγκινάρας στο γεύμα σας και το σώμα σας θα επανέλθει. Οι αγκινάρες έχουν αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες και θα βοηθήσουν το σώμα σας να χωνέψει τα λιπαρά. Ακόμη, είναι γνωστές για την ικανότητά τους να τονώνουν και να βελτιώνουν τις λειτουργίες του ήπατος, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο όπλο κατά των τοξινών.

Παντζάρι

Για όσους χρειάζονται μια γερή δόση θρεπτικών ουσιών, η καλύτερη λύση είναι τα παντζάρια. «Οπλισμένα» με μαγνήσιο, σίδηρο και βιταμίνη C, έχουν αναγνωριστεί ως σούπερ-τροφή χάρη στα πολλά οφέλη τους στην υγεία. Εκτός από τα οφέλη στο δέρμα, τα μαλλιά και τα επίπεδα χοληστερόλης, μπορούν να βοηθήσουν επίσης στην αποτοξίνωση στο ήπαρ. Δοκιμάστε να τα προσθέσετε στις σαλάτες σας ή να πιείτε το χυμό τους.

Πράσινο τσάι

Παρόλο που τεχνικά δεν αποτελεί τρόφιμο, κανένα σχέδιο αποτοξίνωσης δεν θα μπορούσε να κριθεί επιτυχημένο χωρίς την κατανάλωση υγρών. Τα υγρά είναι απαραίτητα για να κρατούν τα όργανα υγιή και αποβάλλουν τις τοξίνες από το σώμα. Το πράσινο τσάι βοηθά στις προσπάθειες απώλειας βάρους αλλά έχει επίσης μεγάλη περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών.

Λάχανο

Πολλές διασημότητες έχουν καταφύγει στη δίαιτα της λαχανόσουπας για να χάσουν βάρος γρήγορα. Το λάχανο αποτελεί όμως και μία εξαιρετική τροφή αποτοξίνωσης. Όπως τα περισσότερα σταυρανθή λαχανικά (συμπεριλαμβανομένου και του μπρόκολου), το λάχανο περιέχει μια χημική ουσία που ονομάζεται σουλφοραφάνη και βοηθά το σώμα στην καταπολέμηση τοξινών. Βελτιώνει επίσης τη λειτουργία του ήπατος.

Φρέσκα φρούτα

Τα φρέσκα φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και ίνες, όπως επίσης και χαμηλά σε θερμίδες. Επομένως, αποτελούν σημαντικό κομμάτι σε μια δίαιτα αποτοξίνωσης. Αν λοιπόν θέλετε να προστατέψετε τα μάτια και το δέρμα σας, να δώσετε λάμψη στα μαλλιά σας και να βελτιώσετε την πέψη σας, προσπαθήστε να αυξήσετε την ημερήσια κατανάλωση φρέσκων φρούτων.
Τα καλά νέα είναι πως τα φρούτα είναι εύκολο να προστεθούν στη δίαιτα σας. Για παράδειγμα, μπορείτε άνετα να ξεκινήσετε την μέρα σας με μια δροσερή φρουτοσαλάτα ή ένα smoothie και να καταναλώσετε μικρά σνακ με κομμάτια φρούτων καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Καστανό ρύζι

Αν θέλετε να «καθαρίσετε» τον οργανισμό σας και να ενισχύσετε την υγεία σας, καλό θα ήταν να μειώσετε τις επεξεργασμένες τροφές. Αντ’ αυτών δοκιμάστε να συμπληρώσετε την διατροφή σας με προϊόντα ολικής άλεσης όπως η βρώμη ή το καστανό ρύζι, τα οποία είναι πλούσια σε «αποτοξινωτικά» συστατικά όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο, μαγγάνιο και φώσφορο. Το καστανό ρύζι είναι επίσης πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην καλή λειτουργία του παχέος εντέρου, και σε σελήνιο, το οποίο βοηθά στη προστασία του συκωτιού.

Κάρδαμο

Όπως τα περισσότερα «πράσινα» λαχανικά, έτσι και το κάρδαμο είναι μια εξαιρετική επιλογή για ενίσχυση της υγείας και αποτοξίνωση. Πρώτον, τα φύλλα του είναι γεμάτα θρεπτικές και «αποτοξινωτικές» ουσίες όπως βιταμίνες Β, ψευδάργυρο, κάλιο, βιταμίνη Ε και βιταμίνη C. Δεύτερον, το κάρδαμο έχει φυσικές διουρητικές ιδιότητες, οι οποίες βοηθούν στην απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα. Για να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τα οφέλη του κάρδαμου, προσθέστε το χωρίς… τσιγκουνιές σε σαλάτες, σούπες και σάντουιτς.

Πηγή: iVillage

 

v