10 πράγματα που δεν ξέρατε για τον θηλασμό

10 πράγματα που δεν ξέρατε για τον θηλασμό

Ξέρετε ότι το μητρικό γάλα είναι η καλύτερη τροφή για το μωρό σας και ότι ο θηλασμός ένας από τους καλύτερους τρόπους για να έρθετε πιο κοντά. Καθώς, όμως, πρόκειται για μία τόσο σημαντική και… μαγική διαδικασία, υπάρχουν σίγουρα -επιστημονικά τεκμηριωμένες- πληροφορίες που δεν ξέρετε, οι οποίες είτε θηλάζετε είτε όχι θα σας φανούν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες.

1. Το γάλα της κάθε μαμάς έχει την δική του διακριτή μυρωδιά και τα μωρά μπορούν να ξεχωρίσουν το γάλα της μάνας τους από αυτό κάποιας άλλης γυναίκας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μάλιστα, η μυρωδιά και μόνο του γάλακτος αυτού κάνει τα μωρά να θέλουν να θηλάζουν ακόμα περισσότερο.

2. Το ίδιο το μητρικό γάλα είναι το καλύτερο «φάρμακο» για τις ερεθισμένες και πληγωμένες θηλές, κατά τις πρώτες ημέρες του θηλασμού, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ιράν, η οποία συνέκρινε την αποτελεσματικότητα του μητρικού γάλακτος με τη φαρμακευτική λανολίνη.

3. Ο θηλασμός μειώνει το Σύνδρομο του Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου, όπως ανακάλυψαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Virginia. Για την ακρίβεια, όσο περισσότερο θηλάζει ένα μωρό, τόσο μικρότερο κίνδυνο για το Σύνδρομο αυτό εμφανίζει. Οι 6 μήνες είναι ένα ιδανικό χρονικό διάστημα, λένε οι ειδικοί.

4. Ο θηλασμός βοηθά στην καλύτερη υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος της γυναίκας ακόμα και μετά την εμμηνόπαυση και μειώνει τις πιθανότητες για καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών, λένε έρευνες του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας.

5. Ο θηλασμός είναι περισσότερο ωφέλιμος για τα αγόρια παρά για κορίτσια, ως προς τις ακαδημαϊκές τους επιδόσεις! Αυτό το ανακάλυψαν ερευνητές του Western Australian Pregnancy Cohort, αφού μελέτησαν περίπου 3.000 παιδιά, αγόρια και κορίτσια, ηλικίας 10 ετών. Κατέληξαν, λοιπόν, στο συμπέρασμα ότι τα αγόρια που θήλασαν εμφάνισαν καλύτερες επιδόσεις στα μαθηματικά, την ορθογραφία, το διάβασμα και το γράψιμο, ενώ αντίθετα τα κορίτσια που θήλασαν δεν φάνηκε να είναι εξίσου καλές μαθήτριες.

6. Ακόμα, οι μαμάδες των αγοριών παράγουν περισσότερο γάλα, σύμφωνα με ερευνητές του School of Women's and Infants' Health. Γιατί; Επειδή τα αγόρια τρώνε περισσότερο, άρα οι μαστοί αναγκάζονται να παράγουν περισσότερο γάλα! Ζήτημα προσφοράς και ζήτησης, δηλαδή.

7. Ο δεξιός μαστός παράγει περισσότερο γάλα. Το έχετε παρατηρήσει και εσείς; Το επιβεβαίωσε έρευνα του School of Women's and Infants' Health at The University of Western Australia, σύμφωνα με την οποία 8 στις 10 γυναίκες παράγουν περισσότερο γάλα από τον δεξιό μαστό. Ο λόγος δεν έχει διαλευκανθεί, πάντως δεν έχει να κάνει με το αν η γυναίκα είναι δεξιόχειρας ή με την προτίμηση του μωρού στον μαστό.

8. Κανείς μπορεί να αγοράσει μητρικό γάλα online με περίπου 3 ευρώ ανά 30 γραμμάρια (δείτε εδώ)! Πραγματικό χρυσάφι, δηλαδή! Προσοχή, όμως: Έρευνα που δημοσίευσε τον περασμένο Ιούνιο το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου λέει ότι σε καμία περίπτωση το γάλα αυτό δεν θα πρέπει να καταναλώνεται από ενήλικες, γιατί δεν είναι παστεριωμένο.

9. Τα συστατικά του γάλακτός σας μπορεί να αλλάζουν ανάλογα με την ώρα της ημέρας, όπως λένε γιατροί από το Πανεπιστήμιο της Extremadura, στην Ισπανία. Αυτά, λοιπόν, έχουν να κάνουν με τις τροφές που καταναλώνετε κατά την διάρκεια της ημέρας, καθώς και με τους φυσικούς ρυθμούς του σώματός σας. Μάλιστα, τη νύχτα το μητρικό γάλα περιέχει το πολύ απαραίτητο συστατικό «τρυπτοφάνη», το οποίο βοηθά το μωρό να αποκοιμηθεί πιο εύκολα.

10. Δεν πρέπει ποτέ μα ποτέ να «διαλύετε» το μητρικό γάλα σε νερό. Το γάλα σας περιέχει ακριβώς ό,τι χρειάζεται το μωρό σας, ανά πάσα ώρα και στιγμή. Δυστυχώς, ένα μωράκι 10 εβδομάδων στην Αμερική πέθανε από δηλητηρίαση, επειδή η μάνα του έβαζε νερό στο μητρικό γάλα που το έδινε!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v