Συμβουλές οργάνωσης και διακόσμησης για το τέλειο παιδικό γραφείο

Συμβουλές οργάνωσης και διακόσμησης για το τέλειο παιδικό γραφείο

Τα ψέματα (και το καλοκαίρι) δυστυχώς τελείωσαν. Δεν μας αρέσει καθόλου που το λέμε, αλλά η σχολική χρονιά θα αρχίσει σε λίγες ημέρες και όλοι πρέπει να μπουν σιγά-σιγά σε φθινοπωρινούς ρυθμούς. Κάθε παιδί που σέβεται τον εαυτό του, αντιπαθεί αυτή τη μετάβαση. Είναι, ωστόσο, απαραίτητο να μπει σε πρόγραμμα σχολείου και είναι, ευτυχώς ή δυστυχώς, δικό σας χρέος να βρείτε τους καλύτερους και αποτελεσματικότερους τρόπους για να γίνει αυτό.

Ίσως έχετε αρχίσει να (προσπαθείτε να) επιβάλλετε στο παιδί ένα "χειμερινότερο" πρόγραμμα ύπνου ή να περιορίζετε τις επιτρεπόμενες εξόδους του, ούτως ώστε να βάλετε τη ζωή του και πάλι στις... σχολικές ράγες. Προκειμένου να το κάνετε να αγαπήσει τη διαδικασία της μελέτης, μπορείτε να κάνετε ακόμη μια αλλαγή -μια αλλαγή στο χώρο που διαβάζει. Οργανώστε, διακοσμήστε ή -αν υπάρχουν τα χρήματα και η διάθεση- φτιάξτε το γραφείο του παιδιού με τρόπο που να το εμπνέει και να το ευχαριστεί. Χαρούμενες πινελιές, φιλόξενη διαρρύθμιση και πρακτική οργάνωση στον χώρο που το παιδί μελετά, ίσως κάνουν το διάβασμα λίγο πιο ευχάριστο. 

Δείτε μερικές ιδέες, ανασκουμπωθείτε και ξεκινήστε τις αλλαγές!

Πώς να φτιάξετε το παιδικό και εφηβικό γραφείο

Κουκέτα

Η κουκέτα δεν είναι μόνο εργονομική, είναι και πολύ φιλόξενη. Αν έχετε τη δυνατότητα, φτιάξτε στο παιδί μια ελκυστική "φωλίτσα" διαβάσματος, κάτω απ' το κρεβάτι του. Τα μικρά παιδιά αγαπούν τις "κρυψώνες" και τις μικρές "φωλιές". 

Στη γωνία του δωματίου

Αν το δωμάτιο του παιδιού δεν είναι ιδιαίτερα ευρύχωρο, μην αγώνεστε καθόλου! Μπορείτε να φτιάξετε ένα γραφείο με ένα μόνο πόδι, που θα στηρίζεται στους δύο τοίχους της μίας γωνιάς του δωματίου.

Στην ντουλάπα (!)

Εκμεταλλευτείτε την προαναφερθείσα αγάπη των μικρών παιδιών για τους μικρούς, ζεστούς χώρους. Αν σας περισσεύει χώρος στην ντουλάπα του, «ξηλώστε» τα φύλλα της ντουλάπας και στήστε εκεί ένα φαρδύ «ράφι» που θα χρησιμεύσει ως γραφείο.

Πάγκος εργασίας

Ένα φαρδύ κομμάτι ξύλου, στηριγμένο σε γωνίες μπορεί να γίνει το πιο απλό και όμορφο γραφείο για το παιδί.

Αν το παιδί είναι μεγαλύτερο και έχει ανάγκη από περισσότερο χώρο, μπορείτε να φτιάξετε ένα γραφείο στη γωνία του δωματίου, που θα σχηματίζει «Γ» ή «Π».

Κουτάκι

Μια βιβλιοθήκη χωρίς τα ράφια της, μπορεί να γίνει πολύ ευχάριστος χώρος μελέτης για τον μικρό σας μαθητή, που θα νιώθει -με την ενθουσιώδη ενθάρρυνσή σας, φυσικά (συν Αθηνά και χείρα κίνει)- σαν να μπαίνει σε ένα μόνο δικό του σπιτάκι.

«Παίξτε» με τη διάταξη των επίπλων

Δεν χρειάζεται το γραφείο να εφάπτεται σε κάποιον από τους τέσσερις τοίχους του δωματίου: «κολλήστε» το στο κρεβάτι ή σπάστε το… χωροταξικό κατεστημένο και τοποθετήστε το διαγώνια.

Πώς να το διακοσμήσετε 

Μια πρωτότυπη καρέκλα, κάνει τη διαφορά

Κι αν δεν έχετε τα απαίτητα χρήματα για να αγοράσετε στο παιδί μια καινούρια, πρωτότυπη καρέκλα, θυμηθείτε ότι μπορείτε να ψωνίσετε μία από το τμήμα του ΙΚΕΑ με τα ελαττωματικά έπιπλα (συχνά, δεν έχουν απολύτως τίποτα σοβαρό, κι όμως είναι σε πολύ χαμηλότερες τιμές) ή να επισκεφτείτε τα οικονομικά μαγαζάκια στου Ψυρρή ή, ακόμη, να ψάξετε ηλεκτρονικά μήπως σας αρέσει κάποια μεταχειρισμένη -ενδεικτικά, μπορείτε να επισκεφτείτε το Umarket ή το Olataepipla.

Πλαισιώστε το με βιβλία

Μερικά ράφια γύρω από το γραφείο του παιδιού, θα κάνουν το χώρο πιο ζεστό και ελκυστικό. Εκεί μπορείτε να τοποθετήσετε από βιβλία και τετράδια, μέχρι μια υδρόγειο σφαίρα ή παλιά του παιχνίδια.

Κάδρα με εμπνευσμένα λόγια

Τυπώστε ή ζωγραφίστε και καδράρετε σοφές ή αστείες ατάκες που ταιριάζουν στο παιδί σας, κάνοντάς το να συμπαθήσει λίγο περισσότερο το γραφείο του

Βάλτε χρώμα!

Όμορφες μικρές, χρωματιστές πινελιές θα κάνουν τη διαφορά. Ένας πίνακας ανακοινώσεων γεμάτος φωτογραφίες, ζωγραφιές και κάρτες, μολυβοθήκες σε έντονα χρώματα και ένα πρωτότυπο φωτιστικό, θα κάνουν το γραφείο του παιδιού πολύ πιο χαρούμενο.

Η πιο όμορφη ταπετσαρία

Κρεμάστε στους τοίχους δικά του εργάκια και ζωγραφιές, φτιάχνοντας μια μεγάλη, πολύχρωμη ταπετσαρία με την καλλιτεχνική  υπογραφή του. 

 

Μαυροπίνακας

Βάλτε στον τοίχο πάνω ή δίπλα στο γραφείο του ένα μαυροπίνακα στον οποίο θα μπορεί να ζωγραφίσει, αλλά και να γράψει όλα όσα τον δυσκολεύουν στο σχολείο (τις λέξεις που ξεχνάει στην ορθογραφία ή τον πολλαπλασιασμό του 7, για παράδειγμα). 

v