10 λάθος λόγοι για να κάνετε δεύτερο παιδί

10 λάθος λόγοι για να κάνετε δεύτερο παιδί

Όταν αποκτά κανείς το πρώτο του παιδί και αρχίζει σιγά-σιγά να προσαρμόζεται στη ζωή του γονιού, η απόφαση ενός δεύτερου μωρού είναι ή θα πρέπει να είναι πολύ πιο συνειδητή. Πλέον ξέρετε τι σημαίνει εγκυμοσύνη (με τα καλά και τα κακά της), θηλασμός, ξενύχτι, γκρίνια και... κλάμα, πολύ κλάμα! Ένα δεύτερο παιδί χρειάζεται παραπάνω από τον προσωπικό χρόνο σας, παραπάνω από την υπομονή και τα κουράγια σας, παραπάνω χρήματα... όμως, όσοι το έχουν «τολμήσει» ορκίζονται ότι τα αξίζει όλα αυτά και ακόμα περισσότερα! Πολλοί από τους γονείς που έχουν αποκτήσει δεύτερο και τρίτο παιδί κάνουν λόγο για την πληρότητα που ένιωσαν με τον ερχομό του, για το πόσο πιο χαρούμενη έγινε η οικογένειά τους και οι ίδιοι. Και αυτοί είναι αναμφίβολα οι «σωστοί» λόγοι για να κάνει κανείς δεύτερο παιδί. Υπάρχουν, όμως, και ορισμένοι «λάθος» λόγοι...

«Το παιδί μου χρειάζεται οπωσδήποτε αδερφάκι!»

Πολλά αδέρφια μεγαλώνουν αρμόνικα αναπτύσσοντας έναν ισχυρό δεσμό μεταξύ τους, ο οποίος τους στηρίζει για μια ζωή. Και άλλα τόσα αδέρφια μεγαλώνουν με καβγάδες και αντιζηλίες, κληρονομώντας πολύ περισσότερα προβλήματα, μεγαλώνοντας, από όσα θα είχαν ως μοναχοπαίδια.

«Μου έχουν περισσέψει τόσα πολλά μωρουδιακά... κρίμα είναι να πάνε για πέταμα!»

Τα μωρουδιακά ρουχαλάκια είναι υπέροχα και σίγουρα θα θέλατε να τα ξαναδείτε φορεμένα σε ένα ακόμα μωρό (σας)! Όμως, για πόσο καιρό; Τα μωρά μεγαλώνουν με απίστευτη ταχύτητα, γίνονται παιδιά και πολύ σύντομα έφηβοι και... τότε θα χρειάζεστε τα διπλά χρήματα για πιο σημαντικά πράγματα από μωρουδιακά, π.χ. για τα φροντιστήρια και τις σπουδές τους!

«Έτσι κι αλλιώς είμαι άνεργη. Από το να κάθομαι, ας κάνω ένα παιδί!» ή «Δεν θέλω με τίποτα να επιστρέψω στην δουλειά!»

Αν θεωρείτε ότι το να έχετε ένα δεύτερο ή τρίτο παιδί δεν χρειάζεται από μόνο του αρκετή δουλειά τότε... ίσως δεν έχετε καν αποκτήσει πρώτο ή -αν έχετε- δεν έχετε μείνει μαζί του στο σπίτι από το πρωί μέχρι το βράδυ!

«Μα νέα είμαι ακόμα, με "παίρνει" να κάνω κι άλλα παιδιά» ή «Ο χρόνος μου τελειώνει...»

Και στις δύο περιπτώσεις, το ότι μία γυναίκα έχει περίοδο δεν μπορεί να είναι ο μοναδικός λόγος για να κάνει παιδιά! Προφανώς όταν κανείς θέλει να κάνει παιδί, η ηλικία είναι ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να συνυπολογίζει, αλλά όχι ο μοναδικός. Οι γυναίκες δεν είναι μηχανές τεκνοποίησης –είναι ολοκληρωμένοι άνθρωποι με περισσότερες της μίας ασχολίες και ενδιαφέροντα που σίγουρα δεν περιορίζονται στην περιοχή της κοιλιάς τους.

«Όσο πιο πολλά παιδιά έχεις, τόσο πιο πολλές οι πιθανότητες να σε φροντίζει κάποιο στα γεράματα...»

Άρα ένα από αυτά είναι υποχρεωμένο να αλλάζει πάνες ακράτειας για μια ζωή, ε; Σίγουρα θα το ενθουσιάσει αυτή η ιδέα για το μέλλον του!

«Είναι ο δεύτερος άντρας μου και θέλει να έχει το δικό του παιδί» ή «Ο άντρας μου επιμένει για ένα ακόμα παιδί»

Συμβαίνει συχνά ο άντρας -είτε ο πρώτος είτε ο δεύτερος- να είναι αυτός που επιμένει για ένα ακόμα παιδί. Είναι σχεδόν πάντα και αυτός που περνά τις λιγότερες, συνήθως πιο ευχάριστες, ώρες μαζί του. Ή, ας μην είμαστε άδικοι, μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός μπαμπάς που λατρεύει τα παιδιά. Όποιος κι αν είναι ο λόγος που ο άντρας σας θέλει κι άλλο παιδί, δεδομένου ότι δεν θα το γεννήσει και μεγαλώσει μόνος του, θα πρέπει εξίσου να το θέλετε κι εσείς.

«Όλες οι φίλες μου έχουν δύο, εγώ θα... μείνω με ένα;»

Τα δύο, τρία ή και τέσσερα παιδιά, μπορεί να είναι ιδανικά για την οικογένεια μιας φίλης, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι για όλες τις οικογένειες ισχύει το ίδιο! Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι φτιαγμένοι για να γίνονται γονείς, πόσο μάλλον για να είναι πολύτεκνοι. Μπορεί εσείς να είστε εξαιρετική μαμά σε ένα παιδί –μπορεί, φυσικά, να τα πάτε εξίσου καλά και στα δύο. Όμως το ότι το κάνουν οι άλλοι, δεν είναι λόγος για να αποκτήσετε ένα ακόμα παιδί.

«Γιατί θέλω οπωσδήποτε ένα αγόρι / κορίτσι!»

Δυστυχώς -εκτός κι αν είστε η Kim Kardashian και ο Kanye West ή ο Πρίγκιπας της Αγγλίας- δεν μπορεί κανείς να σας εξασφαλίσει ότι το δεύτερο ή τρίτο παιδί σας θα έχει το φύλο που θέλετε. Αν, λοιπόν, μείνετε ξανά έγκυος και δεν είναι κορίτσι ή αγόρι θα... το μετανιώσετε;

«Είστε σίγουρη ότι αυτή τη φορά θα είναι πιο εύκολα»

Είστε σίγουρη ότι αυτό το μωρό θα κοιμάται καλύτερα, θα είναι πιο ήσυχο, δεν θα κλαίει τόσο πολύ. Είστε οπωσδήποτε πιο σίγουρη για τον εαυτό σας και τις ικανότητές σας. Όλες αυτές είναι απόλυτα λογικές σκέψεις, με την προϋπόθεση ότι έχετε ήδη αποφασίσει ότι θα κάνετε δεύτερο παιδί. Εξάλλου, κακά τα ψέματα, με ένα παιδί δεν μπορείτε να είστε ποτέ σίγουρη για τίποτα...

«Με ένα δεύτερο παιδί ο άντρας μου κι εγώ θα έρθουμε πιο κοντά...»

Αυτός είναι μάλλον ο πιο λάθος λόγος για να κάνει ένα ζευγάρι δεύτερο παιδί! Το παιδί πρέπει να έρχεται για να συμπληρώσει μία έτσι κι αλλιώς ευτυχισμένη οικογένεια. Σε αντίθετη περίπτωση, είναι μάλλον ένας σίγουρος δρόμος για ακόμα περισσότερα προβλήματα ή ακόμα και χωρισμό. Ένα μωρό δημιουργεί για μεγάλο διάστημα αναταραχή στη σχέση, η κούραση και η έλλειψη ύπνου προκαλούν εκνευρισμό και τσακωμούς. Αν η σχέση του ζευγαριού δεν είναι αρκετή ισχυρή και αλληλοϋποστηρικτική, οι συνθήκες αυτές μπορεί να προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ τους.

v