Όσα πρέπει να ξέρετε πριν κάνετε δεύτερο παιδί

Όσα πρέπει να ξέρετε πριν κάνετε δεύτερο παιδί

Αν σκέφτεστε να κάνετε δεύτερο παιδί, το πιθανότερο είναι ότι νιώθετε πολύ καλύτερα πληροφορημένη και προετοιμασμένη από όσο ήσασταν πριν το πρώτο. Και αυτά είναι τα καλά νέα. Ωστόσο, το δεύτερο παιδί φέρνει αλλαγές στην ζωή την δική σας, του ζευγαριού και ολόκληρης της οικογένειας που πιθανώς δεν έχετε ακόμα σκεφτεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα κάνετε πίσω –μια χαρά θα τα καταφέρετε και αυτή τη φορά! Απλά γνωρίζοντας τα παρακάτω η ζωή σας μπορεί να γίνει λίγο πιο εύκολη...

Η εγκυμοσύνη

Το σώμα σας θα υποδεχθεί το νέο μωρό σας με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Ωστόσο, οι περισσότερες μαμάδες μαρτυρούν ότι στο δεύτερο παιδί τους ένιωθαν τις κινήσεις του νωρίτερα, κάποια πονάκια περισσότερο, η κοιλίτσα τους φούσκωσε νωρίτερα και κουράζονταν λίγο πιο εύκολα. Είναι λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι στο δεύτερο μωρό σας θα είστε και λίγο μεγαλύτερη. Ταυτόχρονα, θα είστε και πολύ πιο έτοιμη για όλα. Θυμηθείτε, λοιπόν, πόσο γρήγορα περνά η όμορφη περίοδος της εγκυμοσύνης και απολαύστε την όσο μπορείτε!

Η αναμονή

Γνωρίζοντας τι μπορεί να περιλαμβάνει η στιγμή του τοκετού (τα καλά και τα κακά), την δεύτερη φορά ίσως να είστε λίγο περισσότερο φοβισμένη από την πρώτη. Τα καλά νέα είναι ότι το έχετε ξανακάνει, άρα αποδεδειγμένα θα τα καταφέρετε και αυτή τη φορά. Ξέρετε πόσο δυνατό και ικανό είναι το σώμα σας και ξέρετε πώς να παίρνετε πιο βαθιές ανάσες!

Ο τοκετός

Στον δεύτερο τοκετό θα συνειδητοποιήσετε πόσα έχετε ξεχάσει από τον πρώτο. Ναι, μπορείτε να αφηγηθείτε ακόμα κάποιες ιστορίες από τον πρώτο σας τοκετό, όμως έχετε ξεχάσει το πόσο συγκλονιστικός ήταν! Έχετε ξεχάσει την απίστευτη αίσθηση της γέννας που έχετε την αφάνταστη τύχη να ξαναζήσετε!

Το θαύμα και ο θαυμασμός

Για ακόμα μία φορά θα βιώσετε το θαύμα! Ένα νέο μωρό είναι εξίσου φανταστικό με το πρώτο σας! Αυτό που θα νιώσετε μέσα σας είναι εξίσου ταπεινό και καθηλωτικό και αδύνατο να περιγραφεί με λόγια... Όταν το νέο σας μωρό θα σας κοιτάξει, η καρδιά σας θα πλημμυρίσει για ακόμα μία φορά από ανεξέλεγκτη αγάπη. Αυτή τη φορά ξέρετε πώς να απολαύσετε ακόμα περισσότερο τις στιγμές αυτές, ξέρετε πόσο γρήγορα περνούν και πόσο πολύτιμες είναι. Χορτάστε το νέο σας μωρό όσο είστε οι δυο σας, γιατί σύντομα, επιστρέφοντας στο σπίτι, δύσκολα θα είστε ξανά μόνο οι δυο σας!

Οι πρώτες μέρες / εβδομάδες / μήνες

Τα πάντα είναι θέμα διαχείρισης των προσδοκιών σας. Έχετε τις καλύτερες προθέσεις, έχετε σκεφτεί προσεκτικά πώς να βοηθήσετε το μεγαλύτερο παιδί σας να προσαρμοστεί, έχετε αποφασίσει ακόμα και να διατηρήσετε την συνδρομή σας στο γυμναστήριο για να πιστέψετε ότι όλα θα επιστρέψουν σύντομα στα φυσιολογικά... Και ξέρετε ότι πιθανώς τα πράγματα να μην γίνουν όπως τα υπολογίζατε, αλλά είστε αποδεδειγμένα ικανοί γονείς και, ακόμα κι αν το νέο μωρό φέρει τα πάνω κάτω, θα καταφέρετε να αντεπεξέλθετε. Μπορεί να μην είστε τόσο «καλή μαμά» στο δεύτερο μωρό σας, όσο ήσασταν στο πρώτο, μπορεί να μην είστε πια τόσο καλή ούτε με το πρώτο σας. Στο τέλος της περιόδου προσαρμογής, όμως, όταν θα τα έχετε βάλει όλα σε μία σειρά, θα δείτε πως τα πάντα θα είναι καλύτερα από πριν!

Το σώμα σας

Πιθανώς να πιστεύετε ότι το βάρος σας θα επιστρέψει σύντομα στο κανονικό του, ειδικά αν συνεχίζετε να πηγαίνετε στο αγαπημένο σας μάθημα Pilates. Η σκληρή αλήθεια, όμως, είναι ότι θα αργήσει περισσότερο να επανέλθει. Καταρχάς γιατί δεν θα έχετε χρόνο να κάνετε γυμναστική, τουλάχιστον όχι τον πρώτο καιρό, και κατά δεύτερον γιατί έχετε μεγαλώσει λίγο και μαζί σας έχει «μεγαλώσει» και ο μεταβολικός ρυθμός σας. Δεν πειράζει, όμως. Θα κάνετε υπομονή, θα κάνετε αυτά που πρέπει και το σώμα σας θα επανέλθει ξανά. Ίσως λίγο πιο αργά, αλλά αν το θέλετε θα γίνει!

Ο σύντροφός σας

Θυμάστε πως, μετά το πρώτο σας μωρό, το μόνο που σας ένοιαζε ήταν να κοιμάστε; Διπλασιάστε το! Μετά το δεύτερο μωρό, στο τέλος της ημέρας, θα είστε τόσο κουρασμένη και εξαντλημένη που ούτε για αστείο δεν θα σας περνά από το μυαλό να κάνετε σεξ με τον σύντροφό σας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν τον αγαπάτε ή ότι δεν θα έρθει ξανά η μέρα που θα απολαμβάνετε το σεξ. Δεν χρειάζεται να πιέζεστε. Συγκεντρωθείτε σε εσάς, στην ανάρρωσή σας, στην ξεκούραση και την υγεία σας και θρέψτε την ψυχή σας και το σώμα σας με ό,τι πραγματικά έχει ανάγκη.

Ο ύπνος

Ο απατηλός ύπνος. Το να κοιμάστε όταν κοιμάται το μωρό -που δεν καταφέρατε να κάνετε ούτε με το πρώτο σας παιδί- πλέον αποκλείεται. Όμως, ακόμα κι αν τα παιδιά σας κοιμούνται καλά, και τα μεσημέρια, για αρκετό καιρό θα έχετε τα βραδινά ξενύχτια, τα οποία είναι αφάνταστα εξαντλητικά (αλλά και μαγικά!) όσο κι αν καταφέρνετε να κοιμάστε μέσα στη μέρα. Η διαφορά πλέον είναι ότι τώρα θα έχετε ένα ακόμα παιδί με διαρκείς απαιτήσεις (δώσε μου σημασία, έλα να παίξουμε, μίλα μου, διάβασέ μου, αγάπα με!) και θα πρέπει να ανταποκριθείτε, όσο κουρασμένη κι αν είστε. Βρείτε την δύναμη. Επιβιώστε. Νικήστε!

Οι δυναμικές των ρόλων

Δεν είναι μόνο το μεγάλο σας παιδί που μπορεί να νιώσει ζήλεια με τον ερχομό του μωρού, αλλά ίσως νιώσετε και εσείς μια μορφή ζήλιας που ο άνδρας σας θα περνά πλέον περισσότερο χρόνο με το μεγάλο σας παιδί και που μπορεί για λίγο καιρό να μην είστε πια εσείς η αγαπημένη του. Είναι, όμως, λογικό το μεγάλο σας παιδί να αναζητά την απερίσπαστη προσοχή ενός γονέα –και δύσκολα θα είστε εσείς αυτή. Θα χρειάζεται κάποιον που να του δείχνει ότι παραμένει προτεραιότητα, ενώ εσείς θα πρέπει για αρκετό καιρό να αφιερώνετε περισσότερο χρόνο στο μωρό. Ξαφνικά θα συνειδητοποιήσετε ότι, ακόμα κι αν το έχετε όλη μέρα μέσα στο σπίτι, το μεγάλο σας παιδί σας... λείπει! Θα είναι δύσκολο στην αρχή, όμως είναι μέρος της διαδικασίας.

Τα απροσδόκητα συναισθήματα

Υπάρχει περίπτωση να έρθουν στιγμές που θα βρίσκετε το μεγάλο σας παιδί ανυπόφορο. Είναι δυσάρεστο να νιώθετε έτσι, αλλά συμβαίνει. Μπορεί να θελήσετε να φροντίσετε το μωρό σας χωρίς περισπασμούς, χωρίς να πρέπει να σκέφτεστε πώς θα νιώσει κάποιος άλλος. Μπορεί να θηλάζετε το μωρό και το μεγάλο σας παιδί να σκαρφαλώνει πάνω σας και να σας κουράζει αφάνταστα. Κάντε υπομονή, δείξτε κατανόηση και γίνετε η μαμά που φιλοδοξείτε. Επίσης, μη νιώθετε τύψεις για αυτά που νιώθετε. Είστε άνθρωπος και έχετε τα όριά σας.

Η διατροφή

Αναφορικά με την διατροφή του μωρού σας ξέρετε πλέον ότι θα ακολουθήσετε αυτό που σας βολεύει. Ο εύκολος δρόμος είναι ο δρόμος του ενστίκτου σας και το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι αυτό που μπορείτε για να επιβιώσετε. Όλοι.

Η εκπαίδευση

Όσο περνά ο καιρός μεταφράζουμε τις πληροφορίες που λαμβάνουμε διαφορετικά. Ακόμα κι αν με το πρώτο σας μωρό είχατε βρει το σωστό πιάσιμο του μαστού για να θηλάσει και το κόλπο για να το κοιμίζετε εύκολα, στο δεύτερο μπορεί τίποτα από αυτά να μην ισχύει. Μπορεί να χρειαστείτε βοήθεια σε πράγματα που με το πρώτο δεν χρειαζόσασταν –μπορεί να δείτε ότι έχετε «κενά». Αντιμετωπίστε το με γενναιότητα και συνειδητοποιήστε ότι το να μαθαίνεις νέα πράγματα από το δεύτερο μωρό σου είναι και η ομορφιά του να είσαι γονιός. Και φυσικά, μην διστάζετε να ζητάτε βοήθεια.

Οι πρώτες μεγάλες στιγμές

Και με το δεύτερο μωρό σας θα υπάρξουν οι σημαντικές «πρωτιές». Μπορεί να είναι το πρώτο σας κορίτσι ή αγόρι, θα έρθει η πρώτη φορά που το μεγάλο σας παιδί θα περπατά χέρι-χέρι με το μικρό, η πρώτη φορά που το μικρό θα προτιμήσει την παρέα του μεγάλου από την δική σας. Θα νιώσετε ξανά συγκίνηση για τις «πρωτιές» του μικρού σας, οι οποίες μπορεί να διαφέρουν από αυτές του μεγάλου παιδιού σας.

Οι τελευταίες φορές

Όταν οι «δύσκολες» πρώτες μέρες και νύχτες θα περάσουν, θα συνειδητοποιήσετε (ξανά) πόσο σύντομα αλλάζουν τα στάδια του παιδιού και θα εκτιμήσετε πόσο πολύτιμη είναι η βρεφική φάση. Ειδικά αν το δεύτερο είναι και το τελευταίο σας παιδί, μπορεί να λυπηθείτε που π.χ. δεν θα ξαναθηλάσετε ή δεν θα ξαναδείτε τα πρώτα του βηματάκια. Μην βιάζεστε, λοιπόν, να περάσουν γρήγορα οι στιγμές που δεν θα έρθουν ποτέ ξανά.

Οι ερωτήσεις

Θα υπάρξουν ενοχλητικές ερωτήσεις από φίλους και γνωστούς, όπως «ποιο από τα δύο είναι το αγαπημένο σου» ή «θα προτιμούσες το δεύτερο να ήταν κορίτσι/αγόρι;». Μην «τσιμπάτε». Αυτό που έχει σημασία είναι να αποτελείτε πάντα το καλό παράδειγμα και για τα δύο σας παιδιά.

Ο χρόνος

Θυμάστε πόσο χρόνο σας έπαιρνε να ετοιμαστείτε και να βγείτε από το σπίτι με το ένα παιδί. Διπλασιάστε τον επί δύο. Και βγείτε, όπως και να έχει!

Οι κανόνες

Δεν θα είστε ίδιοι γονείς με το δεύτερο παιδί σας, όπως ήσασταν με το πρώτο και σίγουρα θα «σπάσετε» κάποιους κανόνες. Δεν πειράζει. Για την ακρίβεια, ίσως να είναι και καλύτερα. Τα πάντα αλλάζουν με το νέο μέλος και μαζί πρέπει να αλλάξετε και εσείς για να προσαρμοστείτε στις νέες καταστάσεις. Κρατήστε τους κανόνες που έχουν πραγματική σημασία και διαμορφώστε τους λιγότερο αυστηρούς.

Το παιχνίδι

Θα δείτε ότι πλέον δεν θα παίζετε με τα παιδιά σας τόσο πολύ και όχι επειδή βαριέστε ή δεν προλαβαίνετε, αλλά επειδή δεν θα χρειάζεται: Θα παίζουν μεταξύ τους. Εσείς θα χρειαστεί να προσέχετε να μην χτυπήσουν, να γίνετε ο διαιτητής τους και να απολαύσετε το πώς τα δύο μικρά σας πλασματάκια αλληλεπιδρούν, την ώρα που εσείς μπορείτε να κάνετε κάτι άλλο για εσάς και για την οικογένειά σας. Θαυμάστε την όμορφη ομάδα που έχετε δημιουργήσει!

Το σπίτι

Θυμάστε πώς με το πρώτο παιδί γίνατε λίγο πιο ελαστική σε θέματα καθαριότητας και τάξης; Με το δεύτερο αυτό θα ισχύσει ακόμα περισσότερο. Θα παραδεχτείτε την ήττα σας και θα αποδεχτείτε ότι και οι ζωγραφιές τους είναι μια χαρά πίνακες για τους τοίχους των δωματίων σας! Μη νιώσετε καμία ενοχή. Και όσο συχνά μπορείτε να «ξεφορτώνεστε» ό,τι δεν χρειάζεστε πια για να ανοίγετε χώρο.

Η αγάπη (γιατί στο τέλος τα πάντα είναι αγάπη)

Ίσως ανησυχείτε ότι δεν θα μπορέσετε ποτέ να αγαπήσετε το δεύτερο παιδί σας όσο το πρώτο. Και ίσως σας πάρει, πράγματι, χρόνο. Όμως θα το ερωτευτείτε με τρόπους που δεν μπορείτε να φανταστείτε, και το ίδιο έντονα, και θα έρθει η στιγμή που δεν θα διανοείστε την ζωή σας χωρίς ΚΑΙ αυτό. Μην ψάξετε να βρείτε ομοιότητες. Τα δύο σας παιδιά θα είναι διαφορετικά. Εσείς θα είστε διαφορετική μαμά. Και η αγάπη σας θα είναι μοναδική και εξίσου θεϊκή για το κάθε παιδί σας. Και αυτό είναι ίσως το μόνο σίγουρο σε ό,τι έχει να κάνει με το δεύτερο παιδί σας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v