Πώς να είναι η μέρα σας με το παιδί ήρεμη και χαρούμενη

Πώς να είναι η μέρα σας με το παιδί ήρεμη και χαρούμενη

Ονειρεύεστε μια ζωή σαν διαφήμιση γαλακτοκομικών, με ανέμελα, πρωινά χαμόγελα, πλούσιο πρωινό, άφθονο παιχνίδι και άψογες συνθήκες συγκατοίκησης;  Λυπούμαστε, αλλά πρέπει να την ξεχάσετε. Η ζωή με τα παιδιά σημαίνει βρώμικο σπίτι, διαρκές τρέξιμο και διαζύγιο με τον ύπνο. Οι δυσκολίες και η κούραση ήρθαν αναπόφευκτα στη ζωή σας για να μείνουν, όμως με μικρές αλλαγές στις καθημερινές σας συνήθειες, μπορείτε να κάνετε τις μέρες με τα παιδιά να κυλούν πιο ήρεμα και ευδιάθετα. Όχι τέλεια, όχι πεντακάθαρα ή ήσυχα σαν σε νοσοκομείο, αλλά με σχετική «γαλήνη».

Έχετε έτοιμα από την προηγούμενη μέρα ρούχα, τσάντες και κολατσιό για το σχολείο

Η κακή μέρα απ’ το πρωί φαίνεται, γι’ αυτό μπορείτε να προσπαθήσετε να περιορίσετε την πρωινή γκρίνια και τον πανικό οργανώνοντας την αναχώρηση για το σχολείο από την προηγούμενη ημέρα. Για να μην πάει το παιδί στο σχολείο κλαίγοντας και να μην ξεκινήσετε τη μέρα σας με ενοχές και εκνευρισμό, φροντίστε να φτιάξετε το κολατσιό του παιδιού απ’ το προηγούμενο βράδυ (δείτε εδώ μερικές πρωτότυπες ιδέες για σάντουιτς και εδώ μερικά εναλλακτικά σνακς), βρείτε τα ρούχα που θα φορέσει για να μην ψάχνετε πανικόβλητοι την δεύτερη κάλτσα και ετοιμάστε τις τσάντες όλων.

Φτιάξτε λίστες με μουσική για το αυτοκίνητο

Τυπικός λόγος εκνευρισμού μέσα στη μέρα μιας οικογένειας είναι τα μικρά ταξίδια με αυτοκίνητο μέσα στην πόλη. Έχει κίνηση, δεν βρίσκετε να παρκάρετε, ένα ηλίθιος έχει σταματήσει με alarm στη δεξιά λωρίδα και το παιδί σάς παρακαλάει να δείτε τη φούσκα που έκανε με τη μύξα του ή κλαίει επειδή ξέχασε τα αυτοκινητάκια του. Κάντε τις διαδρομές σας πιο ευχάριστες, φτιάχνοντας μια λίστα ή ένα cd με χαρούμενα τραγούδια που αγαπάτε και οι δυο και, αντί να βρίσετε τους οδηγούς της πόλης, τραγουδήστε δυνατά με το παιδί!

Περπατήστε, ακόμη κι αν πρόκειται να πάτε απλά στο super market

Είναι κοινότοπο, κλισέ κι όμως τόσο αληθινό: πού και πού, το να κοιτάξουμε απλά τον ουρανό ή να κοντοστεκόμαστε μια στιγμή για να παρατηρήσουμε μια γλυκιά λεπτομέρεια, μπορεί να αλλάξει πολύ τη διάθεσή μας. Αν δεν πρέπει να ψωνίσετε τέσσερις τόνους πράγματα, αφήστε το αυτοκίνητο σπίτι και περπατήστε απολαμβάνοντας τον καιρό και χαζεύοντας τους ανθρώπους. Οι βόλτες –ακόμη κι αν γίνονται στο πλαίσιο των δουλειών- είναι φοβερό αγχολυτικό.

 

Ρωτήστε, συζητήστε, διδάξτε

Μπορεί η υπομονή σας να κοντεύει να στερέψει και η διάθεσή σας να είναι κακή. Αξίζει όμως τον κόπο να προσπαθείτε καθημερινά να συζητάτε με το παιδί, ρωτώντας το υπομονετικά, να απαντάτε σε κάθε απορία του (ακόμη και στην πιο αστεία) και να μιλάτε για όσα το απασχολούν. Βάλτε στη ζωή σας ένα καθημερινό ραντεβού για συζήτηση με το παιδί και φροντίστε να μην το «στήσετε».

Απολογηθείτε όταν κάνετε λάθος

Η μέρα σας θα γίνει πολύ πιο ήρεμη, αν μπορέσετε να απαλλαγείτε από τις τύψεις που προκαλούν οι λάθος επιλογές και αποφάσεις. Παραδεχτείτε πρώτα στον εαυτό σας και μετά στο παιδί ότι έχετε κάνει λάθος, ζητήστε συγγνώμη και προσπαθήστε για το καλύτερο. (Μπορείτε να δείτε εδώ αναλυτικά τα οφέλη του να ζητάτε συγγνώμη στη σχέση σας με το παιδί.)

Μην τσιγκουνεύεστε τα «μπράβο»

Τα «μπράβο» είναι ενέσεις ενέργειας και καλής διάθεσης! Προσθέστε χαμόγελα στη μέρα σας, επιβραβεύοντας το παιδί όταν έχει σωστή συμπεριφορά, όταν παίρνει τη σωστή απόφαση ή όταν καταφέρνει κάτι. Η αυτοεκτίμηση του θα ανέβει, η διάθεσή του θα βελτιωθεί κι έτσι, η μέρα και των δυο σας θα γίνει πιο φωτεινή.

Φροντίστε τη σχέση με τον καλό σας

Μια σχέση δυστυχισμένη ή γκρινιάρικη μοιραία θα επιφέρει θλίψη ή, έστω, κακή διάθεση, την οποία οι κεραίες του παιδιού σίγουρα θα «πιάσουν» -όσο μικρό κι αν είναι. Ταυτόχρονα, καμία σχέση δεν είναι δεδομένη, όλες θέλουν φροντίδα και πότισμα για να μην μαραθούν. «Δουλέψτε» τη σχέση σας, κάντε συμβιβασμούς, καταπιείτε τις κακίες πριν τις εκστομίσετε, κάντε περισσότερο σεξ και μην τσακώνεστε μπροστά στο παιδί. Μια οικογένεια με χαρούμενους γονείς είναι μια ευτυχισμένη οικογένεια.

Βρείτε χρόνο για αγκαλιές και εκφράστε την αγάπη σας

Όσο γεμάτο κι αν είναι το πρόγραμμά σας, όσες δουλειές κι εξωσχολικές δραστηριότητες κι αν πρέπει να προλάβετε, μέσα στη μέρα ξεκλέψτε λίγο χρόνιο και αφιερώστε τον σε αγκαλιές και χάδια. Η αγκαλιά των παιδιών είναι πιο θεραπευτική απ’ την αντιβίωση και πιο τονωτική απ’ τη βιταμίνη C. Όταν, λοιπόν, όλα μοιάζουν δύσκολα ή μάταια, σταματήστε να σκέφτεστε, αναζητήστε το παιδί σας και κάντε το μια μεγάλη, χορταστική αγκαλιά –είναι σίγουρο ότι θα ηρεμήσετε.

Αδιαφορήστε για τη σκόνη, τα πεταμένα παιχνίδια και τα ασιδέρωτα

Η ηρεμία της μέσης μαμάς ταράζεται σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της ακαταστασίας, της σκόνης, των σωρών από ρούχα ή πιάτα. Το έχουμε γράψει ξανά και θα το ξαναγράψουμε: δεν υπάρχει σπίτι με παιδιά που να είναι πεντακάθαρο όλο το 24ωρο! Πάρτε το απόφαση ότι το σπίτι σας δεν θα είναι ποτέ ξανά εντελώς καθαρό και τακτοποιημένο, προσπαθήστε να διαχειριστείτε την τελειομανία σας και μη σκάτε! Έτσι, θα αποφύγετε περιττές εντάσεις με τα... βρωμερά μέλη της οικογένειας.

Κάντε πλάκα!

Χωρίς χιούμορ η ζωή μας θα ήταν ένα ατελείωτο κάτεργο. Ή μια πολύ βαρετή ταινία. Η καθημερινότητα με ένα παιδί δίνει πολλές ευκαιρίες για γέλιο. Κάντε του πλάκα όταν θυμώνει για να ελαφρύνετε το κλίμα, κάντε γελοίες γκριμάτσες για να γελάσετε και, γενικώς, αδράξτε κάθε ευκαιρία που σας δίνεται για να γελάσετε!

 

 

 

v