Γιατί έχω πολλά κολπικά υγρά;

Γιατί έχω πολλά κολπικά υγρά;

Η υγεία του κόλπου είναι πολύ σημαντική για όλες τις γυναίκες, γι' αυτό δεν πρέπει να αγνοούμε τυχόν σοβαρά συμπτώματα. Τα κολπικά υγρά βοηθούν σημαντικά τη σωστή λειτουργία του και θεωρούνται απαραίτητα για την διατήρηση των «καλών» και αναγκαίων βακτηρίων στην περιοχή. Επομένως, μία φυσιολογική ποσότητα υγρών καθημερινά δεν πρέπει να σας ανησυχεί, ωστόσο αν ξαφνικά ο οργανισμός σας εκκρίνει περισσότερα υγρά από το συνηθισμένο, σίγουρα θα πρέπει να ψάξετε την αιτία.

Τι θα πρέπει να προσέξετε:

Σύμφωνα με τον Γυναικολόγο κ. Θεοδόση Αρκουλή, ο κάθε οργανισμός διαφέρει και αρκετές γυναίκες μπορεί να εκκρίνουν περισσότερα κολπικά υγρά σε σχέση με άλλες. Επομένως, αν έχετε γενικά πολλά υγρά ή αν οι αυξημένες εκκρίσεις προκαλούνται από φυσιολογικά αίτια και είναι άοσμες, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Αυτό που θα πρέπει να σας προβληματίσει είναι η μυρωδιά των υγρών, και συγκεκριμένα αν παρατηρήσετε ότι οι κολπικές εκκρίσεις είναι δύσοσμες, όξινες ή θυμίζουν χαλασμένο ψάρι, ενώ μπορεί να συνοδεύονται από φαγούρα ή άλλες έντονες ενοχλήσεις στην περιοχή.

Δείτε κάποιες πιθανές φυσιολογικές αιτίες αλλά και κάποια σοβαρά προβλήματα στα οποία οφείλεται η αύξηση των κολπικών υγρών:

1. Ωορρηξία

Λίγο πριν την ωορρηξία, που συνήθως συμβαίνει δύο εβδομάδες πριν την έναρξη του επόμενου κύκλου, μπορεί να παρατηρήσετε μία αύξηση των κολπικών εκκρίσεων, γνωστή ως τραχηλική βλέννα, η οποία συνήθως διαρκεί μία ή δύο μέρες.

2. Εγκυμοσύνη

Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, είναι απόλυτα φυσιολογικό να εμφανίσετε κάποια λευκά, άοσμα υγρά που οφείλονται στις ορμόνες που παράγει το σώμα της γυναίκας κατά τη διάρκεια της κύησης.

3. Ερωτική διάθεση

Όταν μία γυναίκα ερεθίζεται σεξουαλικά, ο κόλπος παράγει κάποια υγρά που διευκολύνουν την διείσδυση και κάνουν την ερωτική επαφή πιο απολαυστική.

4. Κακή σωματική υγιεινή

Ο κόλπος είναι ένα αυτοκαθαριζόμενο όργανο, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να αμελείτε την καλή υγιεινή της περιοχής. Προτιμήστε ένα ήπιο σαπούνι και ελαφρώς ζεστό νερό για τις πλύσεις του.

5. Χορήγηση ορμονικών φαρμάκων ή αντισυλληπτικών χαπιών

Τα ορμονικά φάρμακα ή τα αντισυλληπτικά χάπια, ειδικά στην περίπτωση που χορηγούνται σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να προκαλέσουν αυξημένες κολπικές εκκρίσεις, λόγω συγκεκριμένων ουσιών.

6. Κολπίτιδα

Σύμφωνα με τον Γυναικολόγο, η κολπίτιδα είναι η πιο συχνή αιτία για την εμφάνιση δύσοσμων και μη φυσιολογικών υγρών στην περιοχή του κόλπου και παρουσιάζει έξαρση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Τα συμπτώματά της, εκτός από την υπερέκκριση υγρών, μπορεί να είναι η έντονη φαγούρα, ο πόνος και το τσούξιμο. Για την αντιμετώπισή της, συνήθως χορηγούνται αντιμυκητησιακά φάρμακα και αποκλείονται τα αντιβιοτικά, τα οποία μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα. Ακόμα, είναι απαραίτητη η χορήγηση της ίδιας θεραπείας και στον σύντροφο για να αποφευχθεί η περίπτωση επαναλοίμωξης.

7. Λοίμωξη από ξένο σώμα

Μπορεί να προκληθεί από ταμπόν ή προφυλακτικά που έχουν μείνει μέσα στον κόλπο και η αφαίρεσή τους κρίνεται απαραίτητη για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, όπως επισημαίνει ο γιατρός.

8. Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, η υπερέκκριση κολπικών υγρών ενδέχεται να οφείλεται σε κάποια σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια, όπως η βλεννόροια και τα χλαμύδια. Η καταπολέμησή τους γίνεται με ειδική φαρμακευτική αγωγή που προτείνει ο γιατρός.

Σε περίπτωση που παρατηρήσετε ότι η υπερέκκριση υγρών επιμένει και είναι σε μη φυσιολογικά επίπεδα για τον οργανισμό σας, απευθυνθείτε αμέσως στο γυναικολόγο. Προσπαθήστε να του περιγράψετε αναλυτικά τα συμπτώματα για να έχει μία πλήρη εικόνα της κατάστασής σας και να σας χορηγήσει την κατάλληλη θεραπεία.

 

v