Έρευνα: Το κάπνισμα εμποδίζει την ανάπτυξη του εμβρύου

Έρευνα: Το κάπνισμα εμποδίζει την ανάπτυξη του εμβρύου

«Αν θέλετε μωρό, σταματήστε να καπνίζετε». Αυτό είναι το συμπέρασμα νέας έρευνας που έδειξε ότι ότι το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να καθυστερήσει την ανάπτυξη του εμβρύου.

Γάλλοι επιστήμονες από μία κλινική τεχνητής γονιμοποίησης, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της time-lapse φωτογράφισης, παρακολούθηααν την πορεία 868 ωαρίων από τη στιγμή που γονιμοποιήθηκαν μέχρι τη στιγμή που ήταν έτοιμα να εμφυτευθούν στη μήτρα της μητέρας. Καθώς τα ωάρια είχαν γονιμοποιηθεί με τεχνητό τρόπο και αναπτύχθηκαν εργαστηριακά πριν εμφυτευθούν, οι γιατροί είχαν τη μοναδική ευκαιρία να μαγνητοσκοπήσουν τα έμβρυα, καθώς αυτά διαιρούνταν σε όλο και περισσότερα κύτταρα.

Όπως διαπίστωσαν, σε όλα τα στάδια της ανάπτυξης, τα έμβρυα των γυναικών που κάπνιζαν, ήταν πάντα δύο ώρες πίσω σε σχέση με τα έμβρυα των μη καπνιστριών. Τα αποτελέσματα της έρευνας, μάλιστα, ήταν τόσο ξεκάθαρα ώστε ο επικεφαλής της έρευνας και εμβρυολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ναντ, Dr. Thomas Freour, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αν θέλετε μωρό, σταματήστε να καπνίζετε».

Ξεκίνημα με καθυστέρηση

Οι ερευνητές που παρακολούθησαν την ανάπτυξη των εμβρύων βρήκαν ότι τα έμβρυα των γυναικών που δεν κάπνιζαν, έφτασαν στο στάδιο των 5 κυττάρων ύστερα από 49 ώρες. Τα έμβρυα των καπνιστριών χρειάστηκαν 50 ώρες. Για το στάδιο των 8 κυττάρων, τα μωρά των καπνιστριών χρειάστηκαν 62 ώρες, ενώ τα μωρά των μη καπνιστριών έφτασαν εκεί στις 58 ώρες.

Σύμφωνα με τον Dr. Freour, «τα έμβρυα των γυναικών που καπνίζουν, αντιδρούν αργοπορημένα. Υπάρχει καθυστέρηση στην ανάπτυξή τους. Κατά μέσο όρο, πρόκειται για καθυστέρηση δύο ωρών, σημαντικό χρονικό διάστημα, την οποία κανείς δεν γνώριζε μέχρι πριν από τη συγκεκριμένη έρευνα».

Οι ερευνητές δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν για τις επιπτώσεις αυτή της αργής ανάπτυξης και κατά πόσο παίζει ρόλο στις πιθανότητες γονιμοποίησης. Ωστόσο, ο Dr. Freour θεωρεί ότι «αν η ανάπτυξη προχωρήσει πιο αργά, αυτό ενδεχομένως θα δείξει ότι κάτι αρχίζει να πηγαίνει στραβά και δεν θα μπορέσει να γίνει η εμφύτευση». Η συμβουλή του είναι σαφής: «Οι έγκυοι πρέπει να κόβουν το κάπνισμα. Τόσο απλά. Αν θέλουν μωρό, δεν πρέπει να καπνίζουν».

Ο Dr. Allan Pacey, ανδρολόγος στο Πανεπιστήμιο του Sheffield, χαρακτήρισε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα την έρευνα και πρωτοπόρο ως ως προς τη χρήση νέων τεχνολογιών. Συμπλήρωσε δε ότι η εξέλιξη τέτοιων μεθόδων θα βοηθήσουν στην εξαγωγή σημαντικών συμπερασμάτων στο μέλλον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι καθώς είναι ήδη γνωστό ότι το κάπνισμα μειώνει τις πιθανότητες σύλληψης, πολλές κλινικές του εξωτερικού ζητούν από τα ζευγάρια που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης, να διακόψουν το κάπνισμα.

Πηγή: BBC

v