15 πρωτότυπα τραγούδια που θα ξετρελάνουν το παιδί!

15 πρωτότυπα τραγούδια που θα ξετρελάνουν το παιδί!

Ωραίος ο «Μπαρμπα Μπρίλιος» και χαριτωμένο το «Ήταν ένα μικρό καράβι», αλλά δεν σας έχουν κουράσει λίγο; Η ελληνική δισκογραφία είναι γεμάτη χαριτωμένα και πρωτότυπα τραγούδια, τόσο παιδικά όσο και ενήλικες που νιώθουν ακόμη παιδιά, ιδανικά για να τα ακούσετε όλοι μαζί στο αυτοκίνητο ή στο σπίτι όταν... το οικογενειακό κέφι ανάβει. Συγκεντρώσαμε 10 τραγούδια, «ενήλικα» και παιδικά, που θα ικανοποιήσουν ανάγκες και γούστα μικρών και μεγάλων. Ιδού:

1. Ελεφαντάκι -«Τεμπέλης δράκος»

O Φοίβος Δεληβοριάς τραγουδάει για ένα μικράκι ελεφαντάκι που είναι 420 κιλά και ομολογεί ότι «θέλει τρόπο, μα θα βρει τον τρόπο να το πάρει κάποτε αγκαλιά!». Τα πιτσιρίκια ενθουσιάζονται με την εικόνα του παχουλού ελέφαντα και του μικρού του φίλου!

2. Μπομπ ο Χαμαιλέοντας -«Ο κόσμος ανάποδα»

Κάθε στίχος αξίζει να τον παρατηρήσετε, η μουσική είναι απολαυστική και η αισθητική «ενήλικη». Ο παιδικός δίσκος «Ο κόσμος ανάποδα» είναι ένας κρυμμένος θυσαυρός που περιμένει να τον ανακαλύψετε! 

3. Μπανιέρα -Βαγγέλης Γερμανός

Παλιό κι αγαπημένο τραγουδάκι του Βαγγέλη Γερμανού απ' τον τρυφερό δίσκο «Μπαράκια», είναι ό,τι πρέπει για την ώρα του μπάνιου, όταν είστε «δυο-δυο, στην μπανιέρα δυο-δυο».

4. Η μάγισσα Σκουποξυλάνθη -«Ο κόσμος ανάποδα»

Η μάγισσα Σκουποξυλάνθη έχει μια «ελιά σαν μπάλα τένις, που τη βλέπεις και πεθαίνεις» και αυτό δεν μπορεί να το ανεχτεί! Γι' αυτό βάζει μπροστά τα μαγικά της και -σε ρυθμούς που «τζαζίζουν»- κάνει όλον τον κόσμο να παραβλέπει το ελάττωμά της. Σας το είπαμε και προηγουμένως: πρέπει να ανακαλύψετε αυτό τον δίσκο!

5. Το ρεφραίν, σ'αγαπώ -Διονύσης Σαββόπουλος

«Τα βλέφαρα κλείσε ζουζούνι και σκύψε την γκλάβα σου εδώ μην πάει στα μάτια σαπούνι και πεις πως σε τύφλωσα εγω»! ακούμε σ' αυτό το σχετικά άγνωστο τραγούδι του Διονύση Σαββόπουλου, που δεν μπορεί παρά να μας κάνει να χαμογελάμε. Το παιδί θα το αγαπήσει για την χαριτωμένη μουσική και τους γλυκούς του στίχους.

6. «Αγόρια και κορίτσια» -Φοίβος Δεληβοριάς

Στην παιδική παράσταση «Τζέλα, Λέλα, Κόρνας και ο Κλεομένης», τη μουσική έκανε ο Φοίβος Δεληβοριάς και μας έκανε να κολλήσουμε! Ακούστε το  τραγουδάκι για τη μάχη των δύο φύλων… α λα παιδικά, που μετά της αλλεπάλληλες κατηγορίες καταλήγει ότι ο κόσμος θα ήταν πολύ βαρετός αν ήμασταν όλοι ίδιοι! Αν και είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ξεχωρίσουμε αγαπημένο στίχο, ιδού ένα μικρό δείγμα:

«Τα αγόρια είναι πίθηκοι δεν πλένονται ποτέ
Τα κορίτσια είναι μαϊμούδες όλο μακιγιάρονται
Τα αγόρια μυξοκλαίνε όταν χάσει η ομάδα
Τα κορίτσια κλαίνε έτσι κι αλλιώς όλη την εβδομάδα
Τα αγόρια είναι μαμάκηδες, πιστοφουστανατζήδες
Τα κορίτσια είναι στρίγκλες και πατάνε όλο τσιρίδες
Τα αγόρια αν δεν κερδίσουνε δεν μπαίνουν σε παιχνίδι
Τα κορίτσια σε προδίδουνε για ένα δαχτυλίδι…»

7. Ο ασπροδόντης καρχαρίας -«Η επιστροφή του τεμπέλη δράκου»

Στην «Επιστροφή του τεμπέλη Δράκου» αντί για ελεφαντάκι, το κατοικίδιο είναι πια ένας ασπροδόντης καρχαρίας. Ευτυχώς η Μαρία ξέρει πώς να φροντίσει τον παιχνιδιάρη καρχαρία της, που τρομάζει για να σπάσουν πλάκα τα υποβρύχια. Τραγουδά η Έλλη Πασπαλά.

8. Το τρελοβάπορο -Δημήτρης Λάγιος

Οι στίχοι είναι του Οδυσσέα Ελύτη και η μουσική του Δημήτρη Λάγιου. Αυτή η παραβολή για την Ελλάδα έχει πολλά να διδάξει σε όλους...

9. Ο γλάρος -Αλίκη Βουγιουκλάκη

Το ξέρετε και, παραδεχτείτε το, ειδικά όταν ήσασταν μικρή το αγαπούσατε! Γιατί να μην το αγαπήσουν και τα δικά σας παιδιά;

10. Στην τσουλήθρα -Χειμερινοί Κολυμβητές

Ο Αργύρης Μπακιρτζής έχει μια ανηψιά που ζει κάπου στη Γαλλία και για χάρη της έγραψε ένα τραγούδι-ωδή στο ξεθέωμα των μεγάλων από τα παιδιά, που όλο θέλουν να παίξουν «κι άλλο» όταν είναι στην παιδική χαρά.  

11. Κίτρινο -«Τα μυστικά του κήπου»

Ολόκληρος ο δίσκος του Νίκου Κηπουργού αξίζει να μπει στην παιδική δισκογραφική συλλογή σας. Εμείς ξεχωρίσαμε το τραγούδι για το χρώμα κίτρινο, όπου η πιο ιδιαίτερη ανδρική φωνή που έχετε ακούσει -αυτή του Άρη Χριστοφέλλη- υπό τους ήχους των βιολιών μάς τραγουδά για έναν κόσμο κατακίτρινο, όπου η παπαρούνα και το κρινάκι σπεύδουν στο κομμωτήριο να βαφούνε ξανθά!

12. Μίλα μου για μήλα -«Φρουτοπία»

Ο παραμυθάς με την απεριόριστη φαντασία, ο εγκληματολόγος με την ευγενική φυσιογνωμία, ο Ευγένιος Τριβιζάς έγραψε την θρυλική Φρουτοπία. Εμείς μεγαλώσαμε ακούγοντάς την -αξίζει να μάθετε στο παιδί ένα (τουλάχιστον) απ' τα τραγούδια της.

13. Αν -Δημήτρης Μητσοτάκης

Αν δεν το έχετε ήδη ακούσει, ακούστε το. Αν δεν έχετε ήδη ενθουσιαστεί με τις ψιλές φωνούλες και τους πανέξυπνους στίχους, ενθουσιαστείτε. Αλλά, μην ενθουσιαστείτε μόνοι. Το τραγούδι περιλαμβάνεται σε έναν δίσκο «για μεγάλους», αλλά οι στίχοι είναι μιλάνε στην ψυχή του μέσου παιδιού, καταδεικνύοντας τα βάσανά του και λέγοντας επιτέλους καθαρά ότι οι μπάμιες θα έπρεπε να είναι κρουασάν!

14. Μέσα στο μουσείο -«Λιλιπούπολη»

Υποσχεθήκαμε τραγούδια πρωτότυπα και η αλήθεια είναι ότι η Λιλιπούλη είναι κάθε άλλο παρά πρωτότυπη. Έχετε σίγουρα ήδη τραγουδήσει και χορέψει το «Χοντρό Μπιζέλι», την «Κινέζα» και τη «Ροζαλία»... Έχετε όμως... εκστασιαστεί με το πιτσιρίκι που αγαπάει δαιμονισμένα τα μουσεία; Ακούστε και θα καταλάβετε.

Εγώ κι εσύ μαζί -Toy Story

O Αλκίνοος Ιωαννίδης και ο Τζίμης Πανούσης ενώνουν τις δυνάμεις (και τις γλυκές φωνές τους) και τραγουδούν για το πόσο σημαντικά είναι τα φιλαράκια μας.

«Μπορείς αν θες να βρεις πιο έξυπνους φίλους

Να 'ναι μεγάλοι και πιο δυνατοί

Όμως να ξέρεις την δικιά μου αγάπη

δεν θα στη δώσει φιλαράκιο κανείς!»

Καλή διασκέδαση!

v