Γιατί «υποφέρετε» όταν έχετε περίοδο και πώς να το αντιμετωπίσετε

Γιατί «υποφέρετε» όταν έχετε περίοδο και πώς να το αντιμετωπίσετε

Κάθε μήνα που η περίοδος κάνει την εμφάνισή της, το σώμα της γυναίκας εκπέμπει SOS. Το στήθος της πρήζεται, η μέση της πονάει σαν να έχει κάνει μετακόμιση, ο κοιλόπονος δεν σταματάει ούτε λεπτό, οι λιγούρες αυξάνονται επικίνδυνα και τα νεύρα είναι στο... ζενίθ τους! Και η απορία πολλών γυναικών παραμένει: Για ποιο λόγο υποφέρουν όταν έχουν περίοδο;Υπάρχουν κάποια «μέτρα» αντιμετώπισης;

 1. Πού οφείλεται ο πόνος;

Ο πόνος τις παραμονές της περιόδου ή τις πρώτες μέρες του κύκλου είναι αναμενόμενος, συνηθισμένος και δεν μας προκαλεί εντύπωση! Οφείλεται στις συσπάσεις του τοιχώματος της μήτρας, που προκαλούν την συμπίεση των αιμοφόρων αγγείων, με αποτέλεσμα να διακόπτεται η παροχή αίματος και οξυγόνου στην περιοχή. Τότε, ο οργανισμός εκκρίνει κάποιες χημικές ουσίες που ευθύνονται για τον πόνο.

Σε περίπτωση που, όμως, γίνει έντονος έως και ανυπόφορος, τα αίτια διαφέρουν. Όπως αναφέρει ο γυναικολόγος κ. Χηνιάδης Χάρης σε σχετικό άρθρο του στο iatronet, οι παράγοντες που συμβάλλουν στο έντονο άλγος μπορεί να αποδειχθούν πιο σοβαροί, με τους πιο συχνούς από αυτούς να είναι η μηνορραγία, η ενδομητρίωση, τα ινομυώματα, οι κύστες ωοθηκών και οι ενομήτριες συσκευές αντισύλληψης (σπιράλ). Σε πολλές περιπτώσεις, ο πόνος μπορεί να εκδηλώνεται και κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής ή της ούρησης.

Τι να κάνετε: Τα αναλγητικά χάπια είναι, γι' αρχή, η λύση. Σε κάποιες περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει την θεραπεία με αντισυλληπτικά χάπια, εφόσον το κρίνει απαραίτητο. Αν, όμως, δείτε ότι τα συμπτώματα επιμένουν και δεν υπάρχει ανακούφιση, καλό θα είναι να κλείσετε ραντεβού στο γυναικολόγο το συντομότερο δυνατό! Τότε, είναι πιθανό να προχωρήσετε σε περαιτέρω εξετάσεις, όπως ο υπέρηχος των γεννητικών οργάνων, για να εντοπιστεί η αιτία του προβλήματος.

2. Γιατί έχω τα νεύρα μου;

Όσο πλησιάζουν οι«δύσκολες» μέρες, τα νεύρα της γυναίκας δεν είναι και στην καλύτερή τους φάση. Μπορεί να ξεσπά χωρίς κάποιο προφανή λόγο, να μιλάει απότομα ή να γίνεται υπερβολικά ευαίσθητη και να κλαίει με το παραμικρό. Όλα αυτά τα συμπτώματα είναι μέρος του προεμμηνορυσιακού συνδρόμου και οφείλονται στις ορμονικές μεταβολές που εκδηλώνονται στον οργανισμό της γυναίκας όταν έχει περίοδο. 

Τι να κάνετε: προσπαθήστε να περιορίσετε την κατανάλωση καφέ ή άλλων ροφημάτων που περιέχουν καφεϊνη, γιατί μπορεί να συμβάλλουν στον αδικαιολόγητο εκνευρισμό σας. 

3. Γιατί πρήζομαι;

Το πρήξιμο στο στήθος ή την κοιλιά είναι πολύ συνηθισμένο σύμπτωμα της περιόδου. Φυσικά, αυτό δεν οφείλεται στο ότι ξαφνικά πήρατε κάποια κιλά παραπάνω, αλλά στην κατακράτηση υγρών και τις ορμονικές διαταραχές κατά την διάρκεια του κύκλου. 

Τι να κάνετε: η φυσική δραστηριότητα θα σας ανακουφίσει σημαντικά από το πρήξιμο. Αν δεν είστε αθλητικό τύπος, προσπαθήστε να περπατάτε για τουλάχιστον είκοσι λεπτά την ημέρα και θα δείτε τη διαφορά. Επιπλέον, καλό θα είναι να περιορίσετε την κατανάλωση αλατιού τις μέρες της περιόδου γιατί προκαλεί αυξημένη κατακράτηση υγρών. Επομένως, κάντε λίγη υπομονή και περιμένετε να τελειώσει ο κύκλος για να φάτε πατατάκια!

4. Γιατί έχω λιγούρες;

Είναι γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της περιόδου, οι λιγούρες δεν σταματούν ποτέ... Το γεγονός αυτό οφείλεται στις ορμονικές διαταραχές που συμβαίνουν στον οργανισμό της γυναίκας, τις διακυμάνσεις των οιστρογόνων και της σεροτονίνης να ευθύνονται σε ένα μεγάλο βαθμό γι' αυτό! Το αποτέλεσμα; Η συνεχής όρεξη για γλυκό ή αλμυρό- ή ακόμα και για τα δύο ταυτόχρονα! Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι έχουμε δικαιολογία. Εξαρτάται από μας να περιορίσουμε την κατανάλωσή τους

Τι να κάνετε: όταν σας πιάνει αυτή η ακατανίκητη αίσθηση πείνας, προτιμήστε να καταναλώνετε τροφές με καλά λίπη, όπως το αβοκάντο και ο σολομός, οι οποίες μειώνουν το πρήξιμο και καταπραϋνουν τον πόνο στην κοιλιά. Επιλέγετε, ακόμα, σύνθετους υδατάνθρακες, όπως τα προϊόντα ολικής άλεσης και τα ζυμαρικά που μειώνουν την επιθυμία μας για ζάχαρη. Αν σας πιάσει λιγούρα για επιδόρπιο, μπορείτε να την ξεγελάσετε με αμύγδαλα και ηλιόσπορους που είναι πλούσιοι σε μαγνήσιο και εξαιρετικά ευεργετικοί για τον οργανισμό σας!

Για περισσότερες συμβουλές σχετικά με τη διατροφή σας κατά τη διάρκεια της περιόδου, δείτε παλαιότερο άρθρο του mama365.

5. Γιατί πονάει η μέση μου;

Ο πόνος στη μέση κατά τη διάρκεια της περιόδου οφείλεται στη λεγόμενη δυσμηνόρροια, κατά την οποία η γυναίκα πονάει περισσότερο από το φυσιολογικό, λόγω των συνεχών συσπάσεων της μήτρας. Το γεγονός αυτό μπορεί να προκαλέσει την μη οξυγόνωση των μυών, με αποτέλεσμα τους δυνατούς πόνους στη μέση και τους μηρούς. Δεν αποτελεί κάποιο σοβαρό σύμπτωμα, αλλά είναι εξαιρετικά ενοχλητικό γιατί, στις πιο βαριές περιπτώσεις, η γυναίκα αναγκάζεται να μένει στο κρεβάτι από τους έντονους πόνους. 

Τι να κάνετε: με μία θερμοφόρα, μπορείτε να ζεστάνετε την περιοχή της κοιλιάς για να μειωθεί ο πόνος. Επιπλέον, προτιμήστε να κάνετε ένα γρήγορο μπάνιο με ζεστό νερό που θα καταπραΰνει σημαντικά τα συμπτώματα. Τα κοινά αντιφλεγμονώδη, επίσης, μπορεί να βοηθήσουν εφόσον δεν αντιμετωπίζετε κάποιο σημαντικό πρόβλημα. Σε αντίθετη περίπτωση, και ειδικά αν τα έντονα συμπτώματα εμφανιστούν ξαφνικά, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας!

6. Γιατί έχω δυσκοιλιότητα;

Κατά τη διάρκεια της περιόδου, τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη αυξάνονται σημαντικά, με συνέπεια να ελαττώνεται η η λειτουργία της πέψης των τροφών. Το αποτέλεσμα; Η κατακράτηση υγρών και η ανυπόφορη δυσκοιλιότητα. 

Τι να κάνετε: φροντίστε να πίνετε πολύ νερό, που «καθαρίζει» τον οργανισμό και συμβάλλει αποτελεσματικά στην καλύτερη λειτουργία των οργάνων του. Προσπαθήστε, επίσης, να καταναλώνετε αρκετά φρούτα και λαχανικά που αποτελούνται κατά ένα μεγάλο ποσοστό τους από νερό και από ίνες που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά το πρόβλημα.

7. Γιατί έχω τάση για εμετό;

Η ναυτία και ο εμετός είναι ένα από τα συμπτώματα που προμηνύουν την περίοδο. Οι πόνοι και οι κράμπες που προκαλούνται κατά την έμμηνο ρύση μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την κοιλιακή χώρα και να αντανακλούν το στομάχι, με συνέπεια τη δυσάρεστη τάση για εμετό.

Τι να κάνετε: προσέξτε τη διατροφή σας και αποφύγετε όλα τα «βαριά» φαγητά που μπορεί να σας προκαλέσουν  εμετό. Ελαττώστε τα τρανς λιπαρά, που βρίσκονται κυρίως στο έτοιμο φαγητό, και, ειδικά τις ημέρες αυτές προτιμήστε το ελαιόλαδο στη μαγειρική σας.

 

v