Οι τροφές που απειλούν τα παιδιά με πνιγμό

Οι τροφές που απειλούν τα παιδιά με πνιγμό

Φανταστείτε το εξής: παίρνετε το μεσημέρι το παιδί από τον παιδικό σταθμό, γυρνάτε σπίτι και του δίνετε ένα snack μέχρι να ετοιμαστεί το φαγητό: τυρί, μήλο ή καρότο... Όλα υγιεινά και απαραίτητα για την ανάπτυξή του! Ξαφνικά, όμως, αρχίζει να βήχει και καταλήγει να μην μπορεί ν' ανασάνει καλά γιατί κάποιο απ' αυτά τα κομμάτια τού έχουν σταθεί στο λαιμό. Δείτε ποιες τροφές είναι ικανές να προκαλέσουν πνιγμό στα μικρά παιδιά.

Καρότα

Ακόμα και ένας ενήλικας πολλές φορές δυσκολεύεται να μασήσει ένα καρότο. Σκεφτείτε πόσο πιο δύσκολη διαδικασία μπορεί να είναι για ένα παιδί. Προτιμήστε να τα κόβετε τα στον τρίφτη και να τα σερβίρετε σε σαλάτα ή, ακόμα καλύτερα, να τα βάζετε μέσα στο φαγητό, όπου θα είναι μαγειρεμένα και το παιδί θα μπορεί να τα μασάει πολύ πιο εύκολα.

Φυστικοβούτυρο ή Μερέντα

Το φυστικοβούτυρο και η μερέντα είναι δύο snack που πολλά παιδιά, αλλά και πολλοί μεγάλοι, λατρεύουν! Ωστόσο, μία μεγάλη κουταλιά βουτηγμένη στο βαζάκι μπορεί να «κολλήσει» επικίνδυνα στο λαιμό του παιδιού. Καλύτερα θα είναι να τα αλείψετε σε μία φέτα ψωμί ή να τα δώσετε στο παιδί μαζί λίγο γάλα, έτσι ώστε να μπορεί πιο εύκολα να το καταπιεί.

Ποπ-κορν

Όσο λαχταριστή λιχουδιά και αν είναι για τα παιδιά, θα είναι προτιμότερο να μην την περιλαμβάνετε καν στη λίστα του super-market με τα ψώνια σας. Το μέγεθος και το σχήμα τους δεν ενδείκνυται για να τα καταναλώνουν μικρά παιδιά γιατί μπορεί πολύ εύκολα να προκαλέσει πνιγμό, αν δεν μασηθεί σωστά. Το ίδιο ισχύει και γι' άλλα αλμυρά snack, όπως τα αλμυρά sticks ή τα κρακεράκια.

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί, είναι σκληροί όταν τους βάλουμε στο στόμα αλλά μετά διασπώνται σε μικρά κομμάτια. Αυτά, στην περίπτωση των παιδιών, που ακόμα μπορεί να μην έχουν αναπτύξει όλα τους τα δόντια, είναι πολύ πιθανό ν' αποβούν μοιραία για την ασφάλεια της υγείας τους. Προσπαθήστε να τους αποφύγετε ή να μην τους αφήνετε σε μέρος εύκολα προσβάσιμο στα παιδιά.

Σκληρά ή «κολλώδη» φρούτα

«Ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα...». Μπορεί τα φρούτα να είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του παιδιού, αλλά κάποια απ' αυτά, όπως τα σκληρά μήλα ή αχλάδια, θέλουν ιδιαίτερη προσοχή όταν του  τα προσφέρετε. Ακόμα και κομμένα σε μικρότερα κομμάτια, είναι δύσκολο να τα μασήσει. Προτιμήστε να τα αφήνετε να ωριμάζουν ώστε να μην είναι τόσο σκληρά, να τα τρίβετε ή να τα βράζετε μέχρι να μαλακώσουν. Μία καλή ιδέα, ακόμα, είναι, αφού τα βράσετε να φτιάξετε μία φρουτοσαλάτα! επίσης, φροντίζετε ν' αφαιρείτε τα κουκούτσια από φρούτα, όπως τα σταφύλια ή τα μανταρίνια, που είναι πολύ μικρά και μπορεί να τα καταπιεί το παιδί χωρίς να το καταλάβει.

Κρέας

Το κρέας πρέπει να είναι προσεκτικά ψημένο -δεν πρέπει να είναι ωμό γιατί μπορεί να περιέχει επικίνδυνα βακτήρια, όπως αυτό της σαλμονέλας, αλλά ούτε και υπερβολικά ψημένο, γιατί παραείναι σκληρό για το παιδί. Πριν του δώσετε το πιάτο του, φροντίστε να δοκιμάσετε για να σιγουρευτείτε ότι θα μπορεί να το μασήσει άνετα. Ένα από τα πιο επικίνδυνα κρέατα για πνιγμό θεωρείται το λουκάνικο γιατί, λόγω της σύνθεσής του, μπορεί να κουράσει το παιδί στο μάσημα και να το καταπιεί χωρίς να το επεξεργαστεί καλά. Γι' αυτό, καλό θα είναι να μην περιλαμβάνονται στη διατροφή του, όσο είναι ακόμη μικρό.

Τυρί

Το σκληρό τυρί, λόγω της «κολλώδους» σύνθεσής του, μπορεί να δυσκολέψει αρκετά το παιδί. Καλό θα είναι να προτιμάτε μαλακά τυριά, όπως το ανθότυρο, να του τα δίνετε σε φέτες που θα μπορεί να φάει πανεύκολα, ή να τα τρίβετε και να τα προσθέτετε στο φαγητό. Πολλοί γονείς συνηθίζουν να φτιάχνουν κυβάκια τυριού που πιστεύουν ότι διευκολύνουν το παιδί, αλλά καλύτερα να τ' αποφεύγετε γιατί το σχήμα τους τα ξεγελάει και δεν μασάνε το τυρί αρκετά.

Τσίχλες ή σκληρά ζαχαρωτά

Καλύτερα να κόψετε «μαχαίρι» τις τσίχλες και τα σκληρά ζαχαρωτά από την διατροφή του παιδιού. Όσο και αν του αρέσουν, ο κίνδυνος πνιγμού αυξάνεται γιατί μπορεί, ενώ τα μασάει, να γελάσει ή να μιλήσει, να τα καταπιεί ξαφνικά και να «σταθούν» στο λαιμό του. Μπορεί, ακόμα, λόγω της ωραίας τους γεύσης να θέλουν να τα καταπιούν αμέσως, χωρίς να τα μασήσουν καν.

Πώς ν'αποφύγετε τον κίνδυνο

*Φροντίστε να είστε δίπλα στο παιδί την ώρα του γεύματος και να μην το αφήνετε στιγμή μόνο του.

* Υποδείξτε του πώς πρέπει να κάθεται, να έχει για παράδειγμα ίσια πλάτη και να μην κουνιέται συνεχώς.

* Αφήστε το να πάρει τον χρόνο του! Αν βιάζεστε, θα βιαστεί και εκείνο να φάει γρήγορα και όχι προσεκτικά.

* Μην το αφήνετε να τρώει ενώ περπατάει, ενώ οδηγείτε ή ενώ παίζει.

* Να του προσφέρετε πάντα νερό, χυμό ή γάλα με το φαγητό του που μπορούν να κάνουν πιο εύκολη την κατάποση.

* Ζητήστε την γνώμη του παιδιάτρου για το τι μπορείτε να κάνετε σε περίπτωση που συνειδητοποιήσετε ότι το παιδί πνίγεται.

 

v