5 δροσερές συνταγές

5  δροσερές συνταγές

Με όλη αυτή τη ζέστη, η ιδέα του φαγητού σας... βαραίνει; Για να μην αναζητάτε το κρεβάτι σας αμέσως μετά το φαγητό, δοκιμάστε δροσερές και ελαφριές συνταγές για κάθε ώρα της ημέρας.

Φρουτοσαλάτα

Μία πραγματικά δροσιστική φρουτοσαλάτα για τις ζεστές μέρες.

Τι θα χρειαστείτε
3 μπανάνες
2 αχλάδια
3 μήλα
φράουλες όσες θέλουμε
2 ακτινίδια
1 κουτί κομπόστα ανανά
μισή κουταλιά ζάχαρη
1 κουτάλι σούπας οποιουδήποτε λικέρ
1-2 κουταλιές χυμό λεμονιού
2 φακελάκια garni ζαχαροπλαστικής
λίγο τριμμένο καρύδι

Τι θα κάνετε: Φτιάχνετε τη σαντιγύ σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τη σκεπάζετε και τη βάζετε 10 λεπτά στην κατάψυξη. Έπειτα τη βάζετε στη συντήρηση μέχρι να τη χρησιμοποιήσετε. Εν τω μεταξύ ετοιμάζετε τα φρούτα. Κόβετε τις μπανάνες, τα αχλάδια και τα μήλα σε μικρούς κύβους (αφού πρώτα τα έχετε ξεφλουδίσει). Τα ρίχνετε σε μία λεκάνη με νερό και προσθέτετε το χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν. Κόβετε τις φράουλες, τα ακτινίδια και τον ανανά σε κομματάκια. Προσοχή: δεν πετάτε το ζωμό της κομπόστας. Στραγγίζετε τις μπανάνες, τα αχλάδια και τα μήλα και ανακατεύετε όλα τα φρούτα σε ένα οβάλ, σχετικά βαθύ πυρέξ. Στο κουτί που ήταν η κομπόστα και έχει παραμείνει ο ζωμός, προσθέτετε το λικέρ και τη ζάχαρη και τα ανακατεύετε. Περιχύνετε τα φρούτα με το ζωμό που ετοιμάσατε. Στρώνετε πάνω από τα φρούτα τη σαντιγύ και πασπαλίζετε με τριμμένο καρύδι
(συνταγή από sintagespareas.gr)

Ορεκτικό: Guacamole

Guacamole (Γκουακαμόλε)

Το πεντανόστιμο συνοδευτικό της μεξικάνικης κουζίνας θα σας πάρει μόλις δέκα λεπτά για να το φτιάξετε. Συνοδέψτε το με τορτίγια τσιπς ή ντορίτος.

Τι θα χρειαστείτε
3 μεγάλα και πολύ ώριμα αβοκάντο
χυμό από ένα λάιμ ή λεμόνι
1 μικρό κρεμμύδι έξτρα ψιλοκομμένο
2 μικρές ντομάτες, χωρίς τους σπόρους και ψιλοκομμένες
αλάτι
½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
½ κουταλάκι του γλυκού καυτερό πιπέρι καγιέν
½ κουταλάκι του γλυκού κορίανδρο

Τι θα κάνετε: Ξεφλουδίστε τα αβοκάντο και κόψτε τα στη μέση, αφαιρώντας το κουκούτσι. Τεμαχίστε τα σε κομμάτια και περιχύστε τα από όλες τις πλευρές με το χυμό του λάιμ, για να μην μαυρίσουν. Σουρώστε το χυμό και κρατήστε τον. Σε ένα μπολ πολτοποιήστε το αβοκάντο με το αλάτι, το κύμινο, το καγιέν και τον κορίανδρο. Προσθέστε τις ντομάτες και το κρεμμύδι και ανακατέψτε καλά. Τέλος προσθέστε και μια κουταλιά από το χυμό λάιμ που περίσσεψε. Αφήστε το dip για μία ώρα σε θερμοκρασία δωματίου προτού το σερβίρετε.
(συνταγή από yumm.gr)

Σαλάτα µε κρίθινο παξιµάδι

Σαλάτα με παξιμάδι

Χορταστική σαλάτα με το βασιλικό και το σκόρδο να συναγωνίζονται σε άρωμα και γεύση. Συμπεριλάβετέ την στο γεύμα σας και δεν θα μείνει ούτε… ψίχουλο.

Τι θα χρειαστείτε
2 παξιμάδια κρίθινα (κριθαρένια)
1 κ.σ. ξίδι
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γλ. χυμός λεμονιού
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένο
1 κόκκινο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
1 αγγούρι κομμένο σε καρέ (με τη φλούδα)
2 ντομάτες κομμένες σε καρέ
1/2 φλ. τσαγιού ελιές ψιλοκομμένες (ή ολόκληρες)
1 κ.σ. βασιλικός ψιλοκομμένος
Αλάτι

Τι θα κάνετε: Σπάτε τα παξιμάδια σε μπουκιές. Σε μπολ βάζετε το κρεμμύδι (φέτες λεπτές). Περιχύνετε με το ξίδι, το λεμόνι και το ελαιόλαδο. Προσθέτετε το σκόρδο και αλατίζετε. Τα ανακατεύετε πολύ καλά να μαραθεί το κρεμμύδι. Κόβετε κατά μήκος το αγγούρι (με την φλούδα) και αφαιρείτε τους σπόρους. Το κόβετε σε καρέ. Το βάζετε σε σαλατιέρα. Κόβετε τις ντομάτες σε καρέ, τις προσθέτετε στη σαλατιέρα και στη συνέχεια προσθέτετε τα παξιμάδια, τις ελιές, το βασιλικό και τα μαριναρισμένα κρεμμύδια, καθώς και όλα τα υγρά τους. Ανακατεύετε πολύ καλά. Παγώνετε τη σαλάτα για 15΄.
(συνταγή από argiro.gr)

Κυρίως: Κρύα μακαρονάδα με τόνο

Μακαρόνια με τόνο και γιαούρτι

Το καλοκαίρι, το μεσημεριανό είναι συνυφασμένο με τον ύπνο. Μόλις φάμε, αναζητούμε τον κοντινότερο καναπέ. Δοκιμάστε την ελαφριά αυτή συνταγή και χορτάστε χωρίς να… βαρύνετε.

Τι θα χρειαστείτε
1 πακέτο μακαρόνια κατά προτίμηση κοχύλια,βίδες ή πένες
2 κουτιά τόνο σε κονσέρβα
1 1/2-2 κεσεδάκια γιαούρτι(κατά προτίμηση με κρεμώδη υφή το γιαούρτι)
4-5 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα
4 κουταλιές της σούπας καλαμπόκι κονσέρβας
μισή πιπεριά
Αλάτι, πιπέρι

Τι θα κάνετε: Βάζετε τα μακαρόνια να βράσουν με λίγο αλάτι. Βάζετε σε ένα μπολ το γιαούρτι, την μαγιονέζα, τον τόνο, το καλαμπόκι, την πιπεριά κομμένη σε πολύ πολύ μικρά κομματάκια, το αλάτι και το πιπέρι. Στη συνέχεια τα ανακατεύετε όλα μαζί και τα ρίχνετε στα μακαρόνια αφού πρώτα τα έχετε σουρώσει και τα έχετε αφήσει να κρυώσουν. Τέλος τα αφήνετε στο ψυγείο για δύο ώρες προτού τα σερβίρετε.
(συνταγή: sintagespareas.gr)

Το επιδόρπιο της "μαμάς"

Γλυκό με πτι μπερ, ζελέ, κρέμα αραβωσίτου

Είναι τόσο καλό, όσο και εύκολο. Οι περισσότερες μαμάδες ισχυρίζονται ότι το ανακάλυψαν μόνες τους και ίσως λένε και την αλήθεια. Ιδού το περίφημο «γλυκό της μαμάς».

Τι θα χρειαστείτε
Για τη βάση
1 πακέτο μπισκότα Πτι Μπερ
1 κούπα Γάλα
λίγο Κονιάκ
Για την Κρέμα
6 κ.σ. Άνθος Αραβοσίτου Γιώτης
6 κ.σ. Ζάχαρη
5 1/2 + 1 κούπες Γάλα
1 κ.σ. Βανίλια εκχύλισμα
Για το Ζελέ
2 φακελάκια ζελέ light
2 ποτήρια βραστό νερό
2 ποτήρια κρύο νερό

Τι θα κάνετε:  Φτιάχνετε το ζελέ σύμφωνα με τις οδηγίες και το αφήνετε στο ψυγείο να πήξει ελαφρώς, όχι τελείως. Φτιάχνετε και την κρέμα, σύμφωνα με τις οδηγίες. Σε ένα πυρέξ τοποθετείτε μια στρώση από μπισκότα, αφού πρώτα τα βουτήξετε στο γάλα. Ραντίζετε με το κονιάκ. Μετά την πρώτη στρώση από μπισκότα, βάζετε την πρώτη στρώση κρέμας. Συνεχίζετε με ακόμα μια στρώση μπισκότα και ακόμη μια στρώση κρέμα (προαιρετικά). Προσθέτετε το ζελέ. Βάζετε το γλυκό στο ψυγείο μέχρι να πήξει εντελώς.

Cocktail Καρπούζι

Το κοκτέιλ του Νικόλα

Ήρθε η ώρα για το ποτάκι. Ένα home made κοκτέιλ καρπουζιού είναι ό,τι καλύτερο για το καλοκαίρι, αρκεί να προσέξετε να μην το παρακάνετε.

Τι θα χρειαστείτε
1 κιλό καρπούζι
2 κ.γ. ξύσμα τζίντζερ (έτοιμο σε συσκευασία ή από κομμάτι ρίζας στον τρίφτη)
χυμό και ξύσμα από 1½ λάιμ
4-6 κ.σ. ζάχαρη ή κάποιο γλυκαντικό
Βότκα ή ρούμι

Τι θα κάνετε: Καθαρίζετε το καρπούζι από τα κουκούτσια. Το βάζετε στο μπλέντερ και προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Αφού γίνει χυμός τον περνάτε από σουρωτήρι και τον βάζετε στο ψυγείο για 10 λεπτά. Σερβίρετε με παγάκια και βότκα (ή ρούμι) σε αναλογία από 1:3 ως 1:5, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας (και τις αντοχές σας).

v