10 αλήθειες που θα καταλάβουν μόνο οι εργαζόμενες μαμάδες

10 αλήθειες που θα καταλάβουν μόνο οι εργαζόμενες μαμάδες

Οι μαμάδες είναι ούτως ή άλλως πολύ σκληρά εργαζόμενοι, που δεν πληρώνονται. Σ' αυτή την δύσκολη δουλειά, αν προσθέσουμε και ένα, τουλάχιστον, 8ωρο εργασίας, τότε η καθημερινότητα της μαμάς είναι περισσότερο από γεμάτη. Τις παρακάτω αλήθειες θα της καταλάβουν μόνο οι μαμάδες που παλεύουν να ισορροπήσουμε μεταξύ μητρότητας και εργασίας.

Η δουλειά σου σε κάνει χαρούμενη

Το να δουλεύεις σε απομακρύνει για κάποιες ώρες από το σπίτι, κι αυτό ενώ σου δημιουργεί καμιά φορά ενοχές, τελικά σε ανανεώνει. 

Είσαι κουρασμένη 24 ώρες το 24ωρο

Όσο το παιδί βρίσκεται ακόμη στους πρώτους μήνες της ζωής του, οι μαμάδες έρχονται κοντά στην απόλυτη εξάντληση. Οι εργαζόμενες μαμάδες, αυτό το βιώνουν ακόμη και όταν το παιδί έχει μεγαλώσει...

Το παιδί έχει πάει παιδικό νωρίτερα απ' όσο θα ήθελες

Όταν η ανάγκη να επιστρέψεις στη δουλειά δεν αφήνει περιθώρια συζήτησης και αν ταυτόχρονα δεν υπάρχει βοηθεία από μαμάδες/ αδερφές κ.λπ., τότε ο παιδικός σταθμός ή η baby sitter είναι μονόδρομος, πάρα τα όσα λένε οι ψυχολόγοι. Κι αυτό μπορεί να γεμίσει με τύψεις την νέα μαμά...

Έχεις τελειοποιήσει την ικανότητά σου να κάνεις πολλά πράγματα ταυτόχρονα

Μαγείρεμα με το ένα χέρι, τηλέφωνο μεταξύ ώμου και αυτιού, μωρό στο σβέρκο, παιδί κουβαριασμένο στα πόδια κσι, αν προκύψει και λίγη δουλίτσα που πρέπει να γίνει για το γραφείο, δεν θα πείτε και όχι...

Όταν τελειώνει η δουλειά φεύγεις τρέχοντας

Άλλοι συνάδελφοί σου βγαίνουν μετά τη δουλειά ή απλώς "χαζολογάνε" για λίγο, εσύ όμως όχι. Παίρνεις την τσάντα σου και φεύγεις τρέχοντας, γιατί έχεις μια πάρα πολύ σημαντική δουλειά να κάνεις: έχεις να βρεις το παιδάκι σου.

Ζηλεύεις την μαμά σου (ή όποιον άλλον τα κρατάει)

Αν αφήνεις το παιδί σου να μείνει στο σπίτι με την γιαγιά, ενώ εσύ φεύγεις για τη δουλειά σου, τότε αργά ή γρήγορα θα νιώσεις ζήλεια για τη σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ του παιδιού και της γιαγιάς/ της θείας/ του μπαμπά, αλλά και για τον χρόνο που περνάνε μαζί.

Έχεις μάθει να μετατρέπεις τις καθημερινές δραστηριότητες σε ποιοτικό χρόνο

Οι μαμάδες που δουλεύουν ζουν τη μισή, τουλάχιστον, μέρα χωρίς τα παιδιά τους, γι' αυτό έχουν μάθει να μετατρέπουν σε παιχνίδι κάθε μικρή δουλειά ή δραστηριότητα της καθημερινότητας!

Το Σαββατοκύριακο δεν σου φτάνει «ούτε για Ζήτω»

Όλα όσα δεν προλαβαίνεις να κάνεις τις καθημερινές -δηλαδή, περίπου τα πάντα- πρέπει να στριμωχτούν μέσα στο Σαββατοκύριακο. Από δουλειές του σπιτιού, μέχρι ποιοτικό χρόνο με το παιδί, η μαμά που δουλεύει πασχίζει να τα χωρέσει όλα σε ένα διήμερο και, πολύ λογικά, συνήθως δεν τα καταφέρνει.

Έχεις νιώσει τύψεις...

Και ίσως έχεις σκεφτεί ότι θα έπρεπε να έχεις σταματήσει τη δουλειά. Όταν αναγκάστηκες να αφήσεις το παιδί σου στον παιδικό σταθμό ή στο σπίτι με τη γιαγιά του κι αυτό τυλίχτηκε στα πόδια σου και σε παρακαλούσε να να μη φύγεις, ένιωσες σίγουρα ενοχικά.

Είσαι Υπέρ-ήρωας, Υπέρ-εργαλείο, Υπέρ-άνθρωπος

Και μπράβο σου! Αν καταφέρνεις -όπως μπορείς- να συνδυάσεις εργασία και μητρότητα, τότε είσαι ένας άνθρωπος πιεσμένος, αγχωμένος και εξαντλημένος που του αξίζει ένα μεγάλο μπράβο για τις υπεράνθρωπες αντοχές και προσπάθειες!

Καλή δύναμη!

v