Πώς να ισορροπήσετε μεταξύ δουλειάς και οικογένειας

Πώς να ισορροπήσετε μεταξύ δουλειάς και οικογένειας

Δεν είναι εύκολο για μία γυναίκα να είναι εργαζομένη μητέρα και να προσπαθεί συνεχώς να ισορροπεί μεταξύ δουλειάς και οικογένειας. Για τις περισσότερες, είναι μία πρόκληση, ειδικά εάν τα οικονομικά της οικογένειας είναι τέτοια που δεν τους επιτρέπουν να κάτσουν σπίτι ή να μειώσουν τις ώρες εργασίας τους για να περνούν περισσότερο χρόνο με τα παιδιά. Ωστόσο, επειδή τα πάντα μπορούν να γίνουν με ένα σωστό πρόγραμμα και με κάποιες μικρές «θυσίες», δεν χρειάζεται ν' απογοητεύεστε.

Οργανώστε τα πρωνά

Η καθημερινή, πρωινή προετοιμασία της οικογένειας είναι μία διαδικασία που παίρνει αρκετή ώρα και προκαλεί αρκετό άγχος, αν δεν έχετε οργανωθεί νωρίτερα. Γι’ αυτό, προτιμήστε να έχετε τα πάντα έτοιμα από το προηγούμενο βράδυ: τα ρούχα και το κολατσιό του παιδιού και τα πράγματα που χρειάζεστε για τη δουλειά σας. Αν, ωστόσο, έχετε αφήσει κάτι για την επόμενη μέρα, φροντίστε να σηκωθείτε δέκα λεπτά νωρίτερα, χωρίς να ξυπνήσετε τα παιδιά, για να κάνετε τη δουλειά σας χωρίς περισπασμούς.

Έτσι, αποφεύγετε τον πρωινό πανικό και ξεκινάτε τη μέρα σας χωρίς άγχος

Μιλήστε στον εργοδότη σας

Σε περίπτωση που εργάζεστε πολλές ώρες, περισσότερες από το ωράριό σας, ή αν έχει παρουσιαστεί κάποια οικογενειακή ανάγκη για την οποία θα πρέπει ν’ αλλάξετε το πρόγραμμά σας, μην φοβηθείτε να μιλήσετε στον εργοδότη σας. Μπορείτε να του προτείνετε μία συμβιβαστική λύση που θα συμφέρει και τους δύο και να ζητήσετε την κατανόησή του. Μία καλή λύση είναι να του προτείνετε να τελειώνετε τη δουλειά στο σπίτι, όταν επιβάλλεται να φύγετε νωρίτερα ή να αναπληρώνετε τις ώρες αυτές άλλες μέρες που το πρόγραμμά σας είναι πιο ευέλικτο.

Αποφύγετε τους… περισπασμούς

Όσο είστε στη δουλειά, προσπαθήστε να μειώσετε τους άσκοπους περισπασμούς. Σίγουρα όλοι χρειαζόμαστε ένα διάλειμμα όταν δουλεύουμε, αλλά αν ξεχαστείτε συζητώντας με τους συναδέλφους ή πίνοντας καφέ, το πιθανότερο είναι να το πρόγραμμά σας να πάει πίσω. Το αποτέλεσμα; Καθυστερείτε να φύγετε από τη δουλειά και με αποτέλεσμα να γυρνάτε αργά σπίτι. Όταν επιτέλους φτάσετε σπίτι, τα παιδιά μπορεί ήδη να έχουν κοιμηθεί και να έχετε χάσει πολύτιμο χρόνο μαζί τους.

Για να μην στερηθείτε άλλο χρόνο μαζί τους, όταν γυρνάτε σπίτι, αποφύγετε ν’ ανοίξετε την τηλεόραση ή τον υπολογιστή, που θα σας κρατήσουν μακριά τους. Αντ’ αυτού, προτιμήστε να τα βάλετε στο κρεβάτι διαβάζοντας παραμύθια! Έστω και ένα τέταρτο καθημερινά μαζί τους, ακόμα και πριν κοιμηθούν θα σας φέρει πιο κοντά.

Φτιάξτε κάποιες ξεχωριστές οικογενειακές μέρες

Το να περνάτε χρόνο με την οικογένεια είναι το ζητούμενο όταν εργάζεστε πολλές ώρες. Γι’ αυτό, αφιερώστε μία μέρα αποκλειστικά σ’ αυτούς. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να σχεδιάσετε μία ιδιαίτερη εξόρμηση ή να βγείτε έξω –ακόμα και αν μείνετε σπίτι βλέποντας ταινίες ή παίζοντας επιτραπέζια, είναι κάτι που θα σας κάνει χαρούμενες. Το σημαντικό είναι να είστε όλοι μαζί και να εκτιμάτε την κάθε στιγμή, έστω και αν κάνετε κάτι τόσο απλό.

Μην αγχώνεστε με τις δουλειές του σπιτιού

Αν δεν προλάβετε να στρώσετε τα κρεβάτια πριν φύγετε για τη δουλειά, δεν υπάρχει λόγος ν’ αγχώνεστε -δεν σας κάνει κακή νοικοκυρά και να είστε σίγουρη ότι δεν απασχολεί κανέναν άλλον εκτός από εσάς! Μπορείτε να κάνετε τις δουλειές του σπιτιού το Σαββατοκύριακο και για τις μικροδουλειές, να ζητήσετε την βοήθεια των υπολοίπων. Το στρώσιμο του κρεβατιού, για παράδειγμα, ή το μάζεμα των παιχνιδιών, είναι κάτι που μπορούν να κάνουν τα ίδια τα παιδιά μετά από κάποια ηλικία.


Να είστε «εκεί»

Κάποιες φορές, μπορεί να είστε σπίτι, να περνάτε χρόνο με την οικογένειά σας, αλλά το μυαλό σας να ταξιδεύει στη δουλειά και σε άλλες υποχρεώσεις. Όσο δύσκολο και αν είναι, προσπαθήστε να είστε «εκεί». Κλείστε το κινητό, μην τσεκάρετε τα μέιλ της δουλειάς και μην αγχώνεστε για τους λογαριασμούς που πρέπει να πληρώσετε. Τα παιδιά μπορούν να καταλάβουν πότε είστε στρεσαρισμένη και πότε ασχολείστε πραγματικά μαζί τους.

Ζητήστε τη βοήθεια του συντρόφου σας

Πολλές γυναίκες, ακόμα και αν «πνίγονται» , δεν θέλουν να ζητήσουν τη βοήθεια του συζύγου τους, είτε για να μην τον επιβαρύνουν είτε για ν’ αποδείξουν στον εαυτό τους ότι μπορούν να κάνουν τα πάντα. Φυσικά, αυτό δεν βοηθάει! Μιλήστε μαζί του για τις αρμοδιότητες που μπορεί ν’ αναλάβει και εκείνος για να σας «ελαφρύνει». Εξάλλου, ας το παραδεχτούμε: πολλές φορές παραπονιόμαστε ότι δεν μας στηρίζουν, ενώ στην πραγματικότητα δεν τους αφήνουμε εμείς να είναι δίπλα μας…

Δημιουργήστε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας

Ο χρόνος μίας εργαζόμενης μητέρας είναι εξαιρετικά περιορισμένος, όμως και πάλι χρειάζεται έστω και πέντε λεπτά με τον εαυτό της για να χαλαρώσει και να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις καθημερινές της υποχρεώσεις. Είτε αυτό είναι να πιείτε τον πρωινό καφέ με την ησυχία σας ή να διαβάσετε το αγαπημένο σας βιβλίο δέκα λεπτά πριν κοιμηθείτε, είναι κάτι που θα σας βοηθήσει ν’ αποβάλλετε την ένταση.


 

 

 

 

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v