Γιατί ανοίγει συχνά η μύτη της κόρης μου;

Γιατί ανοίγει συχνά η μύτη της κόρης μου;

Ερώτηση:
Καλησπέρα σας! Η κόρη μου είναι επτά χρονών και έχω παρατηρήσει ότι η μύτη της «ανοίγει» αρκετές φορές -ιδιαίτερα μετά την ενόργανη. Μπορεί να την επηρεάζει η γυμναστική;
Απάντηση:

Η υποτροπιάζουσα ρινορραγία είναι πολύ συχνή στην παιδική ηλικία και μπορεί να οφείλεται είτε σε φλεγμονές, είτε σε τραυματισμούς. Σε γενικές γραμμές, υποχωρεί αυτόματα περίπου στην ηλικία των δώδεκα ετών. Μέχρι τότε, η αντιμετώπισή της πρέπει να είναι συντηρητική. Το παιδί δεν κινδυνεύει, και η αιμορραγία συνήθως σταματά μετά από λίγο, αν εφαρμόσετε πίεση με τα δάκτυλα στα ρουθούνια για λίγα λεπτά.

Καλό θα είναι να εξεταστεί από ωτορινολαρυγγολόγο, για να αποκλεισθούν συστηματικά νοσήματα. Αν η ρινορραγία είναι συχνή, αυτός θα αποφασίσει εάν χρειάζεται καυτηρίαση ή όχι -κάτι που στην παιδική ηλικία συνήθως αποφεύγεται, χωρίς όμως να απαγορεύεται ρητά.

Στην περίπτωση που υπάρχει φλεγμονή, ο πιο συνηθισμένος τρόπος αντιμετώπισής της είναι η χορήγηση τοπικών σκευασμάτων.

*Μισυρλής Παναγιώτης, Διευθυντής Ωτορινολαρυγγολογικού Τμήματος Ευρωκλινικής Παίδων .
 

 

 

 

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v