Ο πραγματικός λόγος που η μητρότητα αλλάζει τα πάντα

Ο πραγματικός λόγος που η μητρότητα αλλάζει τα πάντα

Όταν γίνεσαι για πρώτη φορά μαμά, χάνεις το μυαλό σου... Τα πάντα αλλάζουν τόσο γρήγορα που δεν προλαβαίνεις καν να σκεφτείς την ευθύνη του καινούριου σου ρόλου- ξαφνικά δεν υπάρχεις εσύ, δεν υπάρχει ο σύζυγός σου, αλλά ένα μικρό ανθρωπάκι για το οποίο «τρέχετε» και οι δύο όλη μέρα, έτοιμοι να εξυπηρετήσετε κάθε του ανάγκη και να λύσετε κάθε του πρόβλημα, όσων χρονών και αν είναι! Φυσικά, όλες οι υπόλοιπες ιδιότητες που μπορεί να έχει μια μαμά- της εργαζόμενης, της συζύγου, της κόρης, της φίλης- δεν μπορούν να συγκριθούν με τον ρόλο της μητέρας, γιατί αυτές μπορείς στιγμιαία να τις «παγώσεις». Για ποιο λόγο όμως; Η Katie Markie MacLauphin, συγγραφέας και blogger, μας εξηγεί γιατί πιστεύει ότι η μητρότητα είναι μία δουλειά- ούτε λίγο ούτε πολύ- εικοσιτεσσάρων ωρών. Διαβάστε τα όσα έχει να μας πει και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα ταυτιστείτε...

«Την προηγούμενη βδομάδα, ενώ ετοιμαζόμουν για μία έξοδο με τις φίλες μου, έλεγα στον άντρα μου πόσο είχα αγχωθεί  για στη δουλειά.

"Προσπάθησε να το ξεχάσεις, αν θες όντως να περάσεις καλά απόψε.", με συμβούλεψε εκείνος και δεν είχε άδικο!

Όταν το βράδυ τελείωσε, ήμουν ήδη αρκετά ανακουφισμένη, και κατάλαβα ότι δεν δυσκολεύτηκα καθόλου ν' ακολουθήσω τη συμβουλή του. Απλώς άφησα για λίγο τις έννοιες της δουλειάς που με βάραιναν στην άκρη και τις ξέχασα μέχρι το επόμενο πρωί.

Τότε κατάλαβα γιατί η μητρότητα αλλάζει τα πάντα.

Όταν έμαθα ότι ήμουν έγκυος στο πρώτο μου παιδί, ήξερα ότι η ζωή μου θ' άλλαζε ολοκληρωτικά αλλά η αλήθεια ήταν ακόμα πιο σκληρή από αυτή που περίμενα. Ξεκινώντας από τα «μεγάλα πράγματα», όπως η απέραντη αγάπη που μέχρι τότε δεν έχεις γνωρίσει, μέχρι τα «μικρά» όπως το να τρως πολύ νωρίς το βραδινό σου γιατί πλέον ακολουθείς τα "ωράρια" του παιδιού, ήταν δεδομένο πως τίποτα δεν θα ήταν πια το ίδιο.

Θα σας εξηγήσω το γιατί:

Γιατί, ενώ μπορώ κάποιες φορές να βγω με τις φίλες μου για καφέ και να ξεχάσω τα προβλήματα της δουλειάς, ο ρόλος της μητέρας δεν μ' αφήνει ποτέ σε ησυχία- ό,τι και αν γίνει. Ό,τι και αν κάνω, με όποιον και αν είμαι, πάνω απ' όλα είμαι μαμά.

Σε όλους τους υπόλοιπους ρόλους που έχω- του συγγραφέα, της κόρης, της φίλης- υπάρχει ένα κουμπί που μπορείς να πατήσεις και να το απενεργοποιήσεις για λίγο. Αυτό δε σημαίνει ότι τους ξεχνάω ή ότι δεν μ' ενδιαφέρουν. Απλώς όταν θέλω ή όταν πρέπει να επικεντρωθώ κάπου αλλού, μπορώ να το κάνω, τουλάχιστον για λίγο.

Αλλά όταν ακούς τη λέξη "Μαμά"; Τότε δεν μπορείς να κάνεις κάτι τέτοιο. Δεν μπορώ να το παραβλέψω ή να πατήσω το ίδιο κουμπί. Δεν γίνεται να το κάνω. Ο πιο κοντινός ρόλος, που πλησιάζει σ' αυτόν της μητέρας είναι της συζύγου, αλλά και πάλι η απόσταση είναι μεγάλη.

Τι ακιρβώς σημαίνει αυτό;

Όταν διαπραγματεύομαι για ένα συμβόλαιο στη δουλειά, είμαι μαμά.

Όταν γράφω ένα άρθρο, είμαι μαμά.

Όταν βγαίνω έξω με τον άντρα μου, είμαι μαμά (φυσικά τις εξόδους μας πρέπει να τις κανονίζουμε καιρό πριν για να προσέχει κάποιος τα παιδιά, κάτι που δεν κάναμε ως ένα... ανέμελο ζευγάρι).

Όταν είμαι στο γιατρό, είμαι μαμά.

Όταν μιλάω με την κολλητή μου στο τηλέφωνο για συνταγές, για τα ψώνια που κάναμε, για τη μόδα και για τις ταινίες που είδαμε, είμαι μαμά.

Η επίδραση που θα έχει κάθε απόφαση που θα πάρω, μικρή ή μεγάλη, στο παιδί μου, είναι η νούμερο ένα σκέψη που έχω στο μυαλό μου καθημερινά.

Από δω και πέρα να δουλεύω οκτάωρο ή τετράωρο;

Μήπως να μετακομίσουμε; Είναι αυτό το σωστό μέρος για να κάνεις οικογένεια;

Να φάμε σε ένα ακριβό εστιατόριο ή στο φαστ φουντ που έχει και παιδότοπο;

Να πάμε με τον άντρα μου στο πάρτι ή να μείνουμε σπίτι με τα παιδιά;

Τι να μαγειρέψω σήμερα; Πρέπει να σκεφτώ τι θ' αρέσει στον γιο μου!

Δεν μπορώ ούτε για πέντε λεπτά να μην σκεφτώ πώς η κάθε μου επιλογή μπορεί να επηρεάσει το παιδί μου!

Γι' αυτό και το να είσαι μαμά πραγματικά αλλάζει τα πάντα! Και το κάνει με ένα μοναδικό τρόπο που άλλα σημαντικά γεγονότα στη ζωή σου δεν μπορούν ούτε καν να προσεγγίσουν- το ν' αλλάξεις δουλειά, να μετακομίσεις σε μία άλλη χώρα ή και να παντρευτείς. Γιατί, απ' όλους τις ιδιότητες που έχουμε, απ' όλους τους ρόλους που έχουμε από την στιγμή που ξυπνάμε μέχρι τη στιγμή που κοιμόμαστε, η λέξη "μαμά" μας ακολουθεί παντού και πάντα...»

Πηγή: huffingtonpost.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v