Πώς να γίνει η κόρη σας δυναμική

Πώς να γίνει η κόρη σας δυναμική

Όλα τα κορίτσια είναι μικρές πριγκίπισσες! Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό ότι, αν συνεχώς τις αντιμετωπίζουμε έτσι, τις κακομαθαίνουμε και δεν τις αφήνουμε να στηριχθούν στον εαυτό τους και τις δυνάμεις τους. Για να τονώσετε την αυτοπεποίθηση της κόρης σας, και, μεγαλώνοντας να γίνει μια δυναμική κοπέλα, μπορείτε, από μικρή ακόμα ηλικία, να τη μυήσετε σε δραστηριότητες που θα την κάνουν να πιστέψει στον εαυτό της και να πατάει γερά στα πόδια της. Όλα αυτά μπορούν να γίνουν διασκεδάζοντας!

1. «Αγορίστικα» αθλήματα

Επειδή τα γούστα ποικίλλουν και κάποια κορίτσια μπορεί να μην είναι λάτρεις των κλασικών, κοριτσίστικων χόμπι, το πιθανότερο είναι να προτιμούν κάποιες ασχολίες που παραδοσιακά- και μάλλον εσφαλμένα- θεωρούμε ότι είναι «αγορίστικες». Tο μπάσκετ και το ποδόσφαιρο είναι μερικές από αυτές. Αν σκέφτεστε ότι δεν ταιριάζουν σε μικρές «κυρίες», μάλλον θα πρέπει ν' αλλάξετε γνώμη. Το κορίτσι, μέσω αυτών, σκληραγωγείται, ενώ συμμετέχοντας μέσα σε μια ομάδα, κοινωνικοποιείται πολύ πιο εύκολα. Παράλληλα, μαθαίνει τι πραγματικά σημαίνει νίκη και τι ήττα μέσα από τους αγώνες και καταλαβαίνει ότι αυτό που πραγματικά έχει σημασία δεν είναι πάντα το αποτέλεσμα, αλλά το να ξέρει ότι προσπάθησε και έδωσε τον καλύτερό της εαυτό.

Εξάλλου, το να είναι κανείς δυναμικός δεν σχετίζεται με το να είναι πάντα νικητής αλλά με το να προσπαθεί να είναι. 

2. Πολεμικές τέχνες

Τα πλεονεκτήματά τους είναι πολλά: διδάσκουν στο παιδί την πειθαρχία και την αυτοσυγκέντρωση. Παράλληλα, το κάνουν πιο δυνατό, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά, καθώς οι πολεμικές τέχνες είναι ένας συνδυασμός φυσικής αλλά και ψυχικής αντοχής. Διδάσκει στο παιδί πώς να έχει κουράγιο, να μην το βάζει κάτω πότε και φυσικά του προσφέρει το πλεονέκτημα της αυτοάμυνας που μπορεί να του χρησιμεύσει κάποια στιγμή στη ζωή του. Τέτοιου είδους δραστηριότητες θα δυναμώσουν τον χαρακτήρα της κόρης σας και θα την κάνουν να πιστέψει στις δυνάμεις της.

3. Χορός

Το μπαλέτο, ο μοντέρνος χορός, τα λάτιν αλλά και οι παραδοσιακοί χοροί μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά την δυναμικότητά της. Το παιδί έρχεται σ' επαφή με το σώμα του, το αποδέχεται ευκολότερα - και όλοι ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι αυτό τη σημερινή εποχή που τα πρότυπα ομορφιάς είναι από αυστηρά έως παράλογα - ενώ συγχρόνως «ανακαλύπτει» τις ικανότητές του. Βλέποντας τι μπορεί να καταφέρει μέσα από την προσπάθεια και την επανάληψη, η κόρη σας θα νιώσει πιο σίγουρη για τον εαυτό της, αλλά και για την ομορφιά της!

4. Μουσική

Για τις πιο καλλιτεχνικές φύσεις και για τα κορίτσια που δεν προτιμούν τη φυσική άσκηση, η μουσική είναι η ιδανική επιλογή. Όπως και κάθε άλλη μορφή τέχνης, έτσι και αυτή εξυψώνει την ψυχή. Η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου, το οποίο θα επιλέξει η ίδια ή η συμμετοχή σε μια χορωδία θα ενισχύσει τη δυναμικότητά της και θα την κάνει να πιστέψει στον εαυτό της και στις ικανότητές της. Επιπλέον, η ενασχόλησή της μ΄αυτήν μπορεί να την βοηθήσει ακόμα και στην πρόοδό της στο σχολείο. Σύμφωνα με έρευνες, όσα παιδιά μαθαίνουν ένα μουσικό όργανο, έχουν καλύτερες επιδόσεις στα μαθηματικά, λόγω της πειθαρχίας και της συγκέντρωσης που απαιτούν και τα δύο.

Αν, μάλιστα, της αρέσουν τα πιο ασυνήθιστα μουσικά όργανα, όπως τα ντραμς ή η ηλεκτρική κιθάρα, τα οποία κυρίως απευθύνονται σε και αυτά σε άντρες, μην την καταπιέσετε. Αφήστε τη άφοβα να το τολμήσει!

Και... με την οικογένεια

Βοηθήστε τη να γνωρίσει το σώμα της

Για να έρθει σ' επαφή με το σώμα της, θα πρέπει να την βοηθήσετε από μικρή ηλικία. Ξεκινήστε ήδη από το νηπιαγωγείο να της εξηγείτε τα μέρη του σώματος και μη διστάζετε ν' απαντάτε σε σχετικές ερωτήσεις της. Όταν μεγαλώσει, αρχίστε να πηγαίνετε μαζί για ψώνια και αφήστε τη να επιλέγει μόνη τα ρούχα της. 

Ακόμα και αν σας φαντάζει άσχετο, είναι το πρώτο βήμα για να γνωρίσει το σώμα της τα πρώτα χρόνια της εφηβείας, που αντίστοιχα αναπτύσσεται και η σεξουαλικότητά της. Τότε, θα πρέπει να είστε έτοιμη να κάνετε την πρώτη κουβέντα για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Γνωρίζοντας το σώμα της μ' αυτούς τους απλούς τρόπους, θα το αγαπήσει και η δύναμη που θα πηγάζει από την αυτοπεποίθησή της θα ενισχύσει σημαντικά την δυναμικότητά της.

«Ορίστε» την υπεύθυνη για το δωμάτιό της

Ο δυναμισμός σχετίζεται με την υπευθυνότητα και μία -εν μέρει- ανεξαρτητοποίηση. Αναθέτοντάς της ευθύνες που φυσικά μπορεί να φέρει εις πέρας, ανάλογα και με την ηλικία της, θα την κάνετε να αισθάνεται ότι πρέπει να είναι δικό της μέλημα να προσέχει τα πράγματά της. Ξεκινώντας από μικρή ηλικία, δείξτε της πώς να μαζεύει μόνη τα παιχνίδια της και, όταν πλέον μεγαλώσει, ορίστε την «αφεντικό» του δωματίου της. Αναθέστε της σιγά-σιγά μικρές δουλειές, που θ' αυξάνετε με τον καιρό, όσο βλέπετε ότι τα καταφέρνει και τις συνηθίζει. Με τον τρόπο αυτό θα μάθει ότι δεν έχει ανάγκη τη μητέρα της να της καθαρίζει το δωμάτιο, γιατί πολύ απλά θα δει ότι είναι το ίδιο ικανή και αρκετά... αυτόνομη!

Ενθαρρύνετε οποιαδήποτε δραστηριότητα ή ενασχόληση με τον μπαμπά

Ο μπαμπάς, εκτός του ότι είναι ο πρώτος «έρωτας» της κόρης, είναι και το πρώτο και ίσως το κυριότερο πρότυπο του αντίθετου φύλου που μπαίνει στη ζωή της. Γι' αυτό, είναι πολύ σημαντικό να περνάει αρκετό χρόνο μαζί του, έτσι ώστε να συνηθίσει στην αντρική παρέα αλλά και να μυηθεί σε πράγματα και συνήθειες που δεν κάνει με τη μητέρα της. Να βοηθήσει τον πατέρα της στα «μαστορέματα» του σπιτιού ή στην επισκευή του αυτοκινήτου- έστω και δίνοντάς του απλά τα εργαλεία- είναι κάποιες ιδέες που, ακόμα και αν δεν φαίνονται σχετικές, θα την βοηθήσουν να χτίσει ένα πιο δυναμικό χαρακτήρα. Εξάλλου, οι μπαμπάδες πάντα έχουν ένα διαφορετικό τρόπο να προσεγγίζουν τις κόρες τους!

Το σημαντικό από τη μεριά σας είναι να μην την αντιμετωπίζετε ως ένα αδύναμο πλάσμα που χρειάζεται συνεχή προστασία. Είναι αυτονόητο ότι όλα τα παιδιά χρειάζονται την αγάπη, την αγκαλιά και την προστασία μας, αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι έχουμε την τάση να το... παρακάνουμε λίγο- ή και πολύ- με τις κόρες. Και ενώ μπορεί να νομίζουμε πως το να τις έχουμε στα «πούπουλα» θα τις βοηθήσει με το σκεπτικό ότι «μικρή είναι, θα κουραστεί όταν μεγαλώσει...», η αλήθεια είναι ότι, μεγαλώνοντας, θα τις κάνει περισσότερο εύθραυστες, αδύναμες και αβοήθητες. Σίγουρα αυτά τα χαρακτηριστικά δεν θα τη βοηθήσουν να ανεξαρτητοποιηθεί και να γίνει πιο δυναμική. Εξάλλου, θα έρθει η στιγμή που δεν θα έχει πια τους γονείς της για να βασίζεται πάνω τους, αλλά μόνο τον εαυτό της!

 

 

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v