Γιατί είναι ωραίο να γίνεσαι σαράντα!

Γιατί είναι ωραίο να γίνεσαι σαράντα!

«Οι σαραντάρες ίσον με δύο εικοσάρες» λέει ένα γνωστό, παλιό ελληνικό τραγούδι. Απ’ ό,τι φαίνεται, μάλλον έχει δίκιο! Αν και οι περισσότερες από μας «τρέμαμε» τη στιγμή που θα πατάγαμε τα δεύτερα άντα, πλέον καταλαβαίνουμε ότι είναι η ωραιότερη ηλικία. Οι εμπειρίες που αποκτάς και η ωριμότητα που έρχεται με τα χρόνια μπορούν μόνο να σου χαρίσουν ένα καινούριο, ανανεωμένο και πιο σίγουρο εαυτό!

1. Αγαπάς το σώμα σου

Στα είκοσι κάνεις τα πάντα για ν' αποκτήσεις το τέλειο σώμα -ή τουλάχιστον προσπαθείς να κάνεις τα πάντα. Στα τριάντα, αρχίζεις ν' αποδέχεσαι πως, δεν θα έχεις ποτέ το σώμα που ονειρεύεσαι. Στα σαράντα, είναι η πρώτη φορά που αγαπάς το σώμα σου. Κι αυτό γιατί έχεις καταφέρει τόσα μ' αυτό, έχεις γεννήσει τα παιδιά σου, έχεις ξεπεράσει σοβαρές ασθένειες. Έχεις μάθει να το σέβεσαι και όχι να το υποτιμάς!

2. Δεν κάνεις συγκρίσεις

Ας το παραδεχτούμε: τουλάχιστον μέχρι τα τριάντα-τριάντα πέντε, οι περισσότεροι έχουμε την κακιά συνήθεια να συγκρίνουμε ό,τι έχουμε κάνει μέχρι τότε στη ζωή μας με όσα έχουν καταφέρει οι φίλοι μας. Ποιος έχει την καλύτερη δουλειά ή ποια φίλη μας έκανε μικρότερη οικογένεια. Στα σαράντα, πλέον δεν σε νοιάζει τι κάνουν οι άλλοι. Τα πάντα είναι θέμα επιλογών και ο καθένας κάνει τη ζωή του, όπως θέλει. Το ίδιο και εσύ.

3. Μένουν μόνο όσοι αξίζουν

Μεγαλώνοντας, καταλαβαίνεις ότι μένουν δίπλα σου μόνο οι άνθρωποι που αξίζουν. Οι φίλοι που εξαφανίστηκαν ξαφνικά ή οι συγγενείς που δεν σου στάθηκαν όταν τους χρειαζόσουν, σίγουρα ήταν σοβαρές απώλειες στη ζωή σου, αλλά πλέον καταλαβαίνεις ότι γι' αυτό έχεις μείνει με τους ανθρώπους που πραγματικά αξίζουν τον χρόνο και την αγάπη σου -και που αξίζεις και εσύ τη δική τους!

4. Νιώθεις -και είσαι- πιο δυνατή

Οι εμπειρίες σου, τα όσα έχεις, αλλά και δεν έχεις καταφέρει μέχρι τώρα σ' έχουν κάνει πιο δυνατή. Οι επιτυχίες, οι αποτυχίες, οι καλές και οι κακές στιγμές που έχεις περάσει σε κάνουν «χοντροκόκκαλη», πιο δυνατή.

5. Έχεις το δικό σου στυλ

Τα πειράματα που κάνεις μεγαλώνοντας προσπαθώντας να βελτιώσεις την εμφάνισή σου και ν' αποκτήσεις το δικό σου στυλ, ήταν στην καλύτερη περίπτωση ανεπιτυχή και στην χειρότερη απογοητευτικά. Στα σαράντα, πια έχεις βρει το προσωπικό σου στυλ, ξέρεις τι σ' εκφράζει και τι σε ομορφαίνει. Οι υπερβολές στο μακιγιάζ, τα εκκεντρικά ρούχα και τα έξαλλα χτενίσματα ανήκουν πλέον στο –κοντινό –παρελθόν.

6. Ξέρεις τον τρόπο να περνάς καλά!

Είναι Σάββατο. Στα είκοσι, σκέφτεσαι με ποια παρέα θα πρωτοβγείς για καφέ, ποτό, φαγητό και μετά χορό μέχρι το πρωί. Στα τριάντα προτιμάς τα μεζεδοπωλεία. Στα σαράντα, το τέλειο Σαββατόβραδο είναι ν' απολαύσεις μια ταινία στην άνεση του καναπέ σου, αγκαλιά με τον άντρα και τα παιδιά σου.

7. Κρατάς τις ισορροπίες

Μπορεί ο χρόνος σου να είναι περιορισμένος, οι υποχρεώσεις της δουλειάς και η φροντίδα των παιδιών να σε κρατούν διαρκώς απασχολημένη, ωστόσο έχεις καταφέρει να αφιερώνεις χρόνο στον εαυτό σου. Έχεις φτάσει, μάλιστα στο σημείο ν' απορείς γιατί δεν μπορούσες να το κάνεις μέχρι τώρα!

8. Εμπιστεύεσαι το ένστικτό σου!

Μετά από χρόνια στο... «κουρμπέτι», έχεις μάθει να ξεχωρίζεις τους ανθρώπους και να καταλαβαίνεις ποιοι αξίζουν και ποιοι όχι, ποιοι θέλουν να σε εκμεταλλευτούν, να σε βλάψουν ή να επωφεληθούν από σένα. Τα λάθη του παρελθόντος σ' έχουν κάνει πιο πονηρή αλλά και πιο έξυπνη! Εκμεταλλεύσου το!

9. Λες «όχι» όποτε θες

Ίσως ακούγεται περίεργο αλλά στα σαράντα δεν πέφτεις πια... θύμα των καταστάσεων. Εκτός από την οικογένειά σου, που θα κάνεις τα πάντα για να προστατεύσεις, έχεις μάθει να λες «όχι» και να βάζεις τα όριά σου όταν και όπου πρέπει, όταν και όπου θες! Και δεν νιώθεις «ένοχη» γι' αυτό.

10. Είσαι ευτυχισμένη!

Όχι ότι υποτιμάμε τις πιο μικρές ηλικίες, αλλά στα σαράντα πραγματικά είσαι ευτυχισμένη. Από τα είκοσι μέχρι τώρα πάλευες ν' αποκτήσεις ό,τι πραγματικά ήθελες. Ακόμα και αν δεν έχεις καταφέρει όλους σου τους στόχους, είσαι ευχαριστημένη με όσα έχεις πετύχει μέχρι τώρα. Αλλά και όσα πρόκειται να πετύχεις στο μέλλον. Αυτό δεν είναι ευτυχία;

 

v