Πώς θα βοηθήσετε το παιδί να αντιμετωπίσει τη λύπη

Πώς θα βοηθήσετε το παιδί να αντιμετωπίσει τη λύπη

«Τα αγόρια δεν κλαίνε!», ή «Μην το σκέφτεσαι και θα περάσει.» είναι λίγες φράσεις με τις οποίες κάποιοι γονείς προσπαθούν να παρηγορήσουν τα παιδιά τους. Όσο και αν ξέρουμε ότι έχουν τις καλύτερες προθέσεις, αυτό που «πρεσβεύουν» ουσιαστικά είναι η καταπίεση της λύπης και του φόβου και ένας τρόπος... αποφυγής τους. Γι' αυτό, είναι σημαντικό να δείξουμε στο παιδί ότι δεν πρέπει να φοβάται την στενοχώρια- θα πρέπει να το διδάξουμε πώς να την αποδέχεται και να τη διαχειρίζεται με τον δικό του τρόπο.

1. «Φαντάσου ότι οι σκέψεις... ταξιδεύουν»

Όταν μια δυσάρεστη σκέψη κυριαρχεί στο μυαλό μας, θα μείνει για λίγο και ύστερα θα φύγει. Μπορεί να μας κυριεύει και να μας στενοχωρεί, αλλά, όπως και το τρένο, όλες οι σκέψεις κάνουν στάσεις και έπειτα συνεχίζουν το ταξίδι τους. Η λύπη θα φύγει κάποια στιγμή και θα την αντικαταστήσει και πάλι η χαρά. Απλώς χρειάζεται υπομονή!

Με τον τρόπο αυτό, το παιδί μαθαίνει ότι όλα είναι στο πρόγραμμα και ότι όλα ξεπερνιούνται, ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολα μας φαίνονται εκείνη τη στιγμή. 

2. «Άφησε τη λύπη να γίνει φίλη σου»

Φαντάσου ότι πρέπει να συστηθείς με πολλούς, διαφορετικούς ανθρώπους, ο καθένας από τους οποίους αντιπροσωπεύει μια διαφορετική σκέψη. Κάθε σκέψη σού συστήνεται, σου λέει τ' όνομά της αλλά καμία απ' αυτές δεν θέλει να μείνει πολλή ώρα μαζί σου. Έπειτα, τις αφήνεις να φύγουν. Έτσι πρέπει να κάνεις και όταν αισθάνεσαι λυπημένος. Συστήσου με τη λύπη σου και άφησέ τη να φύγει. 

3. Μέτρησε μέχρι το 30

Οι αρνητικές σκέψεις και η λύπη συχνά μας καταβάλλουν, αλλά στο χέρι μας είναι να τις περιορίσουμε. Γι' αυτό, κλείσε τα μάτια σου και μέτρησε μέχρι το τριάντα. Αν μπορείς, σιγοψιθύρισε το αγαπημένο σου τραγούδι ή πάρε το αγαπημένο σου αρκουδάκι μια σφιχτή αγκαλιά.

4. Γράψε ή ζωγράφισε το πώς αισθάνεσαι

Εκεί μπορείς να εκφράσεις ελεύθερα τα συναισθήματά σου, χωρίς να σε κρίνει κανείς και χωρίς να ντρέπεσαι. Γράψε ακριβώς το πώς νιώθεις, χωρίς να σκέφτεσαι τι θα πουν οι γονείς σου και χωρίς να προσπαθείς να κρύψεις τα συναισθήματά σου.

Ζωγράφισε ή φτιάξε ένα παιχνίδι ή μια κατασκευή που θ' αντιπροσωπεύει αυτό που νιώθεις. Φτιάξε ένα καραβάκι ή ένα τρένο που ταξιδεύουν και ονόμασέ τα ανάλογα με το πώς αισθάνεσαι!

5. «Σκέψου κάτι θετικό»

Άκου τα συναισθήματά σου σου και μην τα φοβάσαι. Δεν ήρθαν για να σε «απειλήσουν» αλλά για να σε κάνουν έναν καλύτερο και πιο δυνατό άνθρωπο. Προσπάθησε να τα αντιμετωπίσεις σα να είναι κάτι ευχάριστο για να τα νικήσεις.

Αναγνώρισε τις αρνητικές σκέψεις σου και προσπάθησε να τις αντικαταστήσεις με θετικές. Μην λες στον εαυτό ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα σωστό, αλλά ότι κάποιες φορές κάνεις λάθη, όπως όλοι μας. Να θυμάσαι ότι είσαι ικανός για τα πάντα, απλά κάποιες φορές χρειάζεται να μάθεις από τα λάθη σου.

 6. «Δες πώς θα λύσεις το πρόβλημα»

Κάνε την στενοχώρια σου… πράξη. Μην αναλώνεσαι στο να σκέφτεσαι πόσο στενοχωρημένος είσαι αλλά στο πώς θα λύσεις το πρόβλημα. Αν για παράδειγμα δεις έναν εφιάλτη, προσπάθησε να σκεφτείς τι θα σ’ έκανε να αισθανθείς καλύτερα!

7 .Κλείσε τα μάτια σου

Και πάρε μια βαθιά αναπνοή. Άσε τον εαυτό σου ελεύθερο να νιώσει όλα τα αρνητικά συναισθήματα και μην τα φοβηθείς. Όταν αισθάνεσαι «πνιγμένος», μια βαθιά αναπνοή είναι ο καλύτερος τρόπος για να ανακουφιστείς!

*Μέρος των πληροφοριών αντλήθηκε από την huffingtonpost.com

v