Η νέα μέθοδος καισαρικής που θυμίζει φυσιολογικό τοκετό

Η νέα μέθοδος καισαρικής που θυμίζει φυσιολογικό τοκετό

Φυσιολογικός τοκετός ή καισαρική: αυτές είναι οι δύο επιλογές που έχει μια γυναίκα για να φέρει στον κόσμο το παιδί της -τουλάχιστον όπως ξέραμε μέχρι πρότινος. Τώρα προστίθεται ακόμα ένας τρόπος: η «αργή», «φυσιολογική» καισαρική, που σκοπό έχει να κάνει πιο… ευχάριστη την εμπειρία για το μωρό. Αν αναρωτιέστε τι ακριβώς εννοούμε, σκεφτείτε την «κλασική» καισαρική: Ο γιατρός κάνει μια τομή στην κοιλιά της γυναίκας και άλλη μια στο κάτω μέρος της μήτρας. Στη συνέχεια, ανοίγει τον αμνιακό σάκο και το μωρό κάνει την… εμφάνισή του.

Αυτή η διαδικασία είναι λίγο «βιαστική» για ένα βρέφος που έχει συνηθίσει εννιά μήνες να ζει στην ασφάλεια της κοιλιάς της μητέρας του και που ξαφνικά καλείται να αντικρίσει τον έξω κόσμο. Γι’ αυτό, γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Λονδίνου αποφάσισαν να κάνουν δοκιμές για να γίνει πιο ομαλή αυτή η μετάβαση για τα μωράκια.

Στη λεγόμενη «φυσιολογική καισαρική», ο γιατρός κάνει μια τομή μέσα στη μήτρα και βγάζει έξω μόνο το κεφάλι του βρέφους. Στη συνέχεια, εκείνο κουνάει ενστικτωδώς τους ώμους και το υπόλοιπο σώμα του προς την… έξοδο διαφυγής, μια κίνηση που τα μωρά κάνουν στον φυσιολογικό τοκετό. Αυτή η προσπάθεια του βρέφους διαρκεί περίπου τέσσερα λεπτά. Μόλις «απελευθερωθεί», οι γιατροί το αφήνουν να ξαπλώσει στην κοιλιά της μητέρας του, χωρίς να κόψουν τον ομφάλιο λώρο.



Η πρώτη τέτοιου είδους επέμβαση πραγματοποιήθηκε την δεκαετία του 1990 στο νοσοκομείο Queen Charlotte’s and Chelsea του Λονδίνου, και πλέον την εφαρμόζουν λίγες μόνο ιδιωτικές κλινικές.

Το ερχόμενο καλοκαίρι, οι γιατροί θα πραγματοποιήσουν τις πρώτες δοκιμές για να δουν αν αυτή η επέμβαση είναι λιγότερο επικίνδυνη σε σχέση με την κλασική καισαρική. Κι αυτό γιατί τα βρέφη που γεννιούνται με την... βιαστική καισαρική έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν αναπνευστικά προβλήματα. Ο λόγος; Έρχονται πολύ γρήγορα στον κόσμο και προσπαθούν να αναπνεύσουν ξαφνικά τον κανονικό αέρα, κάτι που τους είναι πρωτόγνωρο και που φυσικά τους δυσκολεύει. Ειδικοί ισχυρίζονται ότι η «φυσιολογική» καισαρική μειώνει αυτόν τον κίνδυνο ενώ βοηθά τη γυναίκα να αισθανθεί ότι συμμετέχει περισσότερο στην όλη διαδικασία.

Πηγή: dailymail.co.uk

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v