Γιατί έχω μαύρους κύκλους και πώς θα τους «ξεφορτωθώ»;

Γιατί έχω μαύρους κύκλους και πώς θα τους «ξεφορτωθώ»;

Είναι απ’ τα πιο συνηθισμένα «μελανά» σημεία στην εμφάνισή μας και, σίγουρα, απ’ τα πιο επίμονα. Οι μαύροι κύκλοι κάτω απ’ τα μάτια είτε είναι, απλώς, αποτέλεσμα κόπωσης είτε οφείλονται σε άλλα, βαθύτερα αίτια μοιάζουν, ώρες ώρες, σαν να είναι ανίκητοι. Και όμως, αν εντοπίσετε τον λόγο για τον οποίο εμφανίζονται και αν ακολουθήσετε μερικές απλές συμβουλές, μπορείτε να τους «ξεφορτωθείτε» σε ικανοποιητικό βαθμό και να τονώσετε το look και την αυτοπεποίθησή σας.

Η κούραση είναι το λιγότερο

Συνηθίζουμε ν’ αποδίδουμε τους μαύρους κύκλους που εμφανίζονται στα μάτια μας στην κούραση, όμως οι πιθανές αιτίες ποικίλλουν, όπως και η αντιμετώπιση, ανάλογα με την περίπτωση. Πέρα απ’ την αϋπνία και την υπερβολική κόπωση, οι μαύροι κύκλοι μπορεί να οφείλονται στην κληρονομικότητα, το εκ-γενετής λεπτό δέρμα, την κατακράτηση υγρών, την αντίδραση του δέρματος σε φαρμακευτικές αγωγές, την αφυδάτωση, την έλλειψη σιδήρου, την κακή κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή των ματιών, σε δερματολογικές ή άλλες, λιγότερο προφανείς, παθήσεις, τη χρόνια ή παροδική ρινική συμφόρηση ή, απλώς, στη φυσιολογική λέπτυνση του δέρματος λόγω γήρανσης.

Πολλές φορές, οι μαύροι κύκλοι είναι παροδικοί και φεύγουν λίγη ώρα αφότου ξυπνήσουμε, επειδή, πιθανότατα, οφείλονται στη συγκέντρωση υγρών γύρω απ’ την περιοχή των ματιών λόγω της οριζόντιας στάσης του ύπνου. Άλλοι παράγοντες που ενθαρρύνουν την εμφάνισή τους μπορεί να είναι η ελλειπής απομάκρυνση του μακιγιάζ, η εφαρμογή λάθος κρέμας, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο χωρίς ειδικό αντηλιακό, ακόμη και το κάπνισμα.

Πρόληψη και αντιμετώπιση

Πρώτ απ’ όλα, για προληπτικούς λόγους, αυξήστε το χρόνο του ύπνου και βελτιώστε την ποιότητά του, ελαττώστε ή κόψτε το κάπνισμα, καθιερώστε τη χρήση αντηλιακού, φροντίστε για τη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού πίνοντας αρκετό νερό, περιορίστε το αλάτι και βάλτε στη διατροφή σας περισσότερα λαχανικά, φρούτα και τροφές που αποτελούν πηγή σιδήρου και βιταμινών Κ και C.

Αν οι μαύροι κύκλοι επιμείνουν, κόψτε δύο φέτες αγγουράκι και χρησιμοποιείστε τις ως επιθέματα στα μάτια σας για μερικά λεπτά. Θα τονώσουν και θα ενυδατώσουν το δέρμα σας εξαφανίζοντας τις όποιες σακούλες και κάνοντάς το πιο φωτεινό. Το ίδιο μπορεί να γίνει με πατάτα ή, ακόμη καλύτερα, με γλυκοπατάτα (την πορτοκαλί), η οποία είναι εξαιρετικά πλούσια σε ουσίες που βοηθούν το δέρμα να δυναμώσει τοπικά. Προσέξτε οι φέτες να είναι κομμένες έτσι ώστε να επιτυγχάνεται όσο γίνεται καλύτερη εφαρμογή επάνω στο δέρμα που χρήζει θεραπείας.

Μία άλλη μέθοδος, που βολεύει αν πίνετε τσάι για πρωινό, είναι να χρησιμοποιήσετε δύο κρύα χρησιμοποιημένα φακελάκια πράσινου ή μαύρου τσαγιού ως κομπρέσες κάτω απ’ τα μάτια για 10-15 λεπτά, επιτυγχάνοντας ενυδάτωση και άμεση λεύκανση. Αντίστοιχο αποτέλεσμα έχουν και οι κομπρέσες με βαμβάκι και κρύο χαμομήλι ή, ακόμη και με ροδόνερο.



Αν έχετε διάθεση για περισσότερη μανούρα, μπορείτε να ανακατέψετε αμυγδαλέλαιο με μέλι σε ένα πηχτό μίγμα, να το βάλετε στην άκρη και, το βράδυ, να το εφαρμόσετε στην περιοχή κάτω απ’ τα μάτια, αφήνοντάς το μέχρι το πρωί ώστε να δράσει ευεργετικά. Αντίστοιχη πάστα μπορείτε να φτιάξετε με πολτοποιημένα φύλλα μέντας και χυμό ντομάτας, μόνο που αυτή, την αφήνετε για λίγη ώρα κι ύστερα ξεπλέντε με δροσερό νερό. Τέλος, παρόμοια δράση (και υφή) μπορεί να έχει και το απλό και δροσερότατο γιαούρτι.

v