Τι συμβαίνει σε ένα μωρό τα πρώτα 70 λεπτά της ζωής του;

Τι συμβαίνει σε ένα μωρό τα πρώτα 70 λεπτά της ζωής του;

Δεν είναι κάτι το απόλυτο, αλλά φαίνεται πως τα νεογέννητα μωρά εμφανίζουν παρόμοια συμπεριφορά στα πρώτα 70 λεπτά της ζωής τους. Μία πρόσφατη έρευνα κατέληξε στα παρακάτω, σημαντικά ή λιγότερο σημαντικά, ορόσημα. Δείτε τι συνέβη στο μωράκι σας τα πρώτα λεπτά της ζωής του ή τι πρόκειται να του συμβεί, αν πλησιάζει η στιγμή που θα το κρατήσετε στα χέρια σας.

Λεπτό 1

Μόλις γεννιέται, το μωρό ξεσπά στο πρώτο του, δυνατό κλάμα, τα πνευμόνια «ξυπνούν» κι αρχίζει ν’ αναπνέει τον ίδιο αέρα μ’ εμάς.

Λεπτό 2

Όταν το πρώτο κλάμα σταματήσει, το μωρό ακουμπά στο στήθος της μητέρας και στέκεται εντελώς ακίνητο για ένα λεπτό περίπου, καθώς προσαρμόζεται στο νέο του περιβάλλον. Εικάζεται ότι, μ’ αυτόν τον τρόπο, «κρύβεται» από πιθανούς εχθρούς.

Λεπτό 2,5

Αμέσως μετά, το μωρό ανοίγει τα μάτια του για πρώτη φορά παίρνοντας τις πρώτες εικόνες του κόσμου στον οποίο έχει μόλις έρθει. Σταδιακά, αρχίζει να κουνά το κεφαλάκι και το στοματάκι του.

Λεπτό 8

Το μωρό γίνεται πιο δραστήριο και τα μάτια του μένουν ανοιχτά για μεγαλύτερα διαστήματα, έως και 5 λεπτά. Εν τω μεταξύ, αρχίζει να νιώθει πείνα, να κοιτάζει προς το πρόσωπο και το στήθος της μητέρας του βγάζοντας μικρούς ήχους και ν’ απλώνει το χεράκι του προς το μέρος της.

Λεπτό 18

Η πρώτη του μέρα στον κόσμο είναι ήδη εξαντλητική. Το μωρό ξανακουμπά στο στήθος της μητέρας και ξεκουράζεται πάλι.

Λεπτό 36

Έχοντας μαζέψει δυνάμεις, το μωρό γίνεται ιδιαίτερα κινητικό και αναζητά με τα χεράκια του τη μητέρα του, ψάχνοντας να βρει πως θα τραφεί, καθοδηγούμενο κυρίως απ’ την αίσθηση της οσμής.

Λεπτό 62

Επιτέλους, το μωρό τρέφεται από το στήθος της μητέρας του. Μόνο που δεν παίρνει ακόμη γάλα, αλλά μία ουσία που περιέχει πρωτεΐνες και ενισχυτικά του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτή η πρώτη φορά είναι που δίνει στο σώμα της μητέρας το έναυσμα να αρχίσει να παράγει γάλα.

Λεπτό 70

Ώρα για τον πρώτο του κανονικό ύπνο!

Μπορεί όλα αυτά να μην είναι κάτι περίεργο, ή για πολλούς να είναι αυτονόητα, ωστόσο ένα και μόνο πράγμα τα κάνει σημαντικά και ανεκτίμητα: ότι είναι η πρώτη φορά που το μωρό βιώνει το καθένα από αυτά. Και αυτό είναι που κάνει τα πρώτα λεπτά της ζωής του ξεχωριστά.

v