Τι να κάνετε με το φαγητό που περίσσεψε για να μην το πετάξετε

Τι να κάνετε με το φαγητό που περίσσεψε για να μην το πετάξετε

Πολύ συχνά, επειδή είναι καλύτερα να μείνει φαγητό παρά να πεινάσει κάποιος, μαγειρεύουμε μεγαλύτερη ποσότητα απ’ όση μπορούμε να καταναλώσουμε σε μια καθισιά. Έτσι, μας μένει αρκετό, το οποίο συνηθίζουμε να πετάμε, αφού κανείς δεν τρελαίνεται για ξαναζεσταμένο μεσημεριανό. Όμως, είναι δεν είναι αμαρτία, το φαγητό δεν είναι καλό να πετιέται, ειδικά όταν μπορεί να μετατραπεί σε κάτι διαφορετικό και εξίσου νόστιμο ή ακόμη και σε πολύτιμο υλικό για μελλοντικά μαγειρέματα.

Αποθηκεύστε σωστά

Όσο μένει εκτός ψυγείου, τόσο το φαγητό μας αλλοιώνεται, γι’ αυτό και το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να το αποθηκεύσετε σωστά, σε τάπερ ή σε σακουλάκια για κατάψυξη. Για να θυμάστε τι έχετε και πού, προτιμήστε γυάλινα διαφανή τάπερ με καπάκι που κλείνει ερμητικά για πιο αεροστεγή αποθήκευση και καλύτερη συντήρηση.

Κρουτόν απ’ το ψωμί

Πολλές φορές, μετά από ένα γεύμα, έχουμε αρκετό ψωμί που περισσεύει, καταδικασμένο να μπαγιατέψει πιο γρήγορα. Χωρίς καθυστέρηση, κόψτε το σε κυβάκια, περιχύστε τα με ελαιόλαδο, πασπαλίστε αλάτι, πιπέρι και πάπρικα ή σκόρδο σε σκόνη και βάλτε τα στο γκριλ για να φτιάξετε πεντανόστιμα, τραγανιστά κρουτόν σε χρόνο μηδέν. Αν, πάλι, είχατε σκοπό να φτιάξετε μπιφτέκια σύντομα, κρατήστε την ψίχα γι’ αυτόν τον ευγενή σκοπό.

Σάντουιτς με το κοτόπουλο

Ότι έχει περισσέψει απ’ το κοτόπουλο που φτιάξατε στο φούρνο, μπορείτε να το ξεψαχνίσετε, να το φυλάξετε στο ψυγείο και, την επόμενη μέρα, να γεμίσετε μ’ αυτό τα σαντουιτσάκια των παιδιών, «ζωντανεύοντάς» το με αλατοπίπερο και λίγη μουστάρδα. Αν το κοτόπουλο είναι χωριάτικο ή βιολογικού τύπου, βράστε τα κόκαλα για να πάρετε έναν γευστικό ζωμό που θα καταψύξετε σε παγοκυψέλες για μελλοντική χρήση.

Ζωμός απ’ τα λαχανικά

Όταν έχετε κάνει περισσότερα λαχανικά, ψητά, βραστά ή σωτέ, απ’ όσα χρειαζόταν το κυρίως γεύμα σας και δείτε αρκετή ποσότητα να περισσεύει, μη διστάσετε να τα ρίξετε όλα μαζί στο νερό να πάρουν μια καλή βράση, ύστερα να σουρώσετε σε ένα μεγάλο μπολ και να κρατήσετε το ζωμό για τις ζούπες, το ρύζι ή τις σάλτσες σας.

Φριτάτα με τ’ αποφάγια

Είτε σας μείνουν λαχανικά είτε κρεατάκι, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα υπέροχο βραδυνό γεύμα (ή ένα πλούσιο πρωινό την επομένη) συνδυάζοντάς τα με λίγα φρέσκα αυγά σε μια λαχταριστή φριτάτα. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να σωτάρετε τα υλικά σας να βγάλουν λίγα υγρά και αρώματα, να ρίξετε στο τηγάνι τα αυγά, το λαδάκι και τα μπαχαρικά σας και να περιμένετε 5-10 λεπτά να δέσει το μίγμα.

Γιατί όχι και μια σούπα;

Δεν είναι όλοι φαν της σούπας και μάλιστα της βελουτέ, αλλά αν είναι να πετάξουμε καλό φαγητό γιατί να μην το αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο; Βάλτε λοιπόν τα λαχανικά που έμειναν στο μπλέντερ μαζί με λίγο ζωμό (κοτόπουλου ή λαχανικών) και ελαιόλαδο και χτυπήστε μέχρι ν’ αποκτήσουν την υφή που θέλετε. Ζεστάνετε καλά στην κατσαρόλα, προσθέτοντας λίγο ζεστό νερό αν χρειάζεται αραίωση, αλατοπιπερώστε και συνδυάστε με τα κρουτόν που φτιάξατε απ’ το περισσευούμενο ψωμί.

Τσιπουρομεζέδες απ’ το μενού της εβδομάδας

Ειδικά την Κυριακή το μεσημεράκι, λίγο πριν το κυρίως γεύμα, το καλό σπιτικό τσίπουρο τραβιέται πολύ άσχημα. Επειδή όμως δεν πίνεται ξεροσφύρι, γιατί να μην κρατήσουμε μέρος του φαγητού που έμεινε απ’ τα γεύματα της εβδομάδας σε αεροστεγή ταπεράκια, ώστε να τα μετατρέψουμε σε μια μικρή πανδαισία μεζέδων και ορεκτικών πάνω στο τραπεζάκι του μπαλκονιού.

v