Οι 7 πιθανότεροι λόγοι που πέφτουν τα μαλλιά σας

Οι 7 πιθανότεροι λόγοι που πέφτουν τα μαλλιά σας

Όταν ξυπνάτε και το μαξιλάρι σας είναι γεμάτο τρίχες, το πιθανότερο είναι να τρομοκρατείστε και να σκέφτεστε «Θα χάσω όλα μου τα μαλλιά αν συνεχίσω έτσι!». Επειδή, όμως, για να λυθεί ένα πρόβλημα πρέπει πρώτα να βρεθεί η αιτία του, το σημαντικό είναι να μάθετε τι φταίει για να το αντιμετωπίσετε σωστά. Αν «βλέπετε» τον αυτό σας σε κάποιο απ’ αυτά, μην χάνετε χρόνο και αναλάβετε δράση άμεσα.

1. Προβλήματα του θυρεοειδή

Τόσο ο υποθυρεοειδισμός (που σχετίζεται με την εύκολη πρόσληψη βάρους) όσο και ο υπερθυρεοειδισμός (η δύσκολη πρόσληψη κιλών) συνδέονται με την τριχόπτωση. Αν έχετε την υποψία είτε λόγω κληρονομικότητας είτε λόγω επιπρόσθετων συμπτωμάτων ότι πάσχετε από κάποια πάθηση του θυρεοειδή, φροντίστε να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις για να την εντοπίσετε.

 Σε περίπτωση που χρειαστεί να ακολουθήσετε κάποια φαρμακευτική αγωγή (που αντικαθιστά την ορμόνη που σας λείπει) το πρόβλημα της τριχόπτωσης θα μειωθεί αν δεν εξαφανιστεί, αφού η απώλεια τριχών εξαρτάται και από άλλους παράγοντες.

2. Έχετε άγχος;

Τα μαλλιά μεγαλώνουν σε τρεις φάσεις: την αναγεννητική, τη μεταβατική και την τελογενή. Όταν πέφτουν, οι τρίχες περνούν κατευθείαν από το πρώτο στάδιο στο τρίτο. Αυτό συμβαίνει όταν το σώμα μας περνάει κάποιες σοβαρές αλλαγές, ανάμεσα στις οποίες είναι και το έντονο άγχος. Ωστόσο, τα καλά νέα είναι πως όταν χαλαρώσετε , τα μαλλιά επανέρχονται στην αρχική τους κατάσταση. Άλλος ένας λόγος να μην αγχώνεστε και να μην επιβαρύνετε την ψυχολογία σας είναι για να μην επηρεάζεται η ομορφιά σας!

3. Χρησιμοποιείτε πολλά χημικά

Πολύ σαμπουάν, πολύ conditioner, πολλή λακ… Μπορεί έτσι (παροδικά) τα μαλλιά μας να «λάμπουν» και να εντυπωσιάζουν, όμως η μακροπρόθεσμη και υπερβολική χρήση των προϊόντων styling προκαλεί την απώλειά τους. Βάλτε στην άκρη το πιστολάκι και το ισιωτικό μαλλιών, χρησιμοποιήστε βαφές μαλλιών όσο το δυνατόν πιο ήπιες και σύντομα θα δείτε αποτελέσματα.

4. Κάντε «σφιχτά» χτενίσματα

Όταν πιάνετε τα μαλλιά σας σε μια σφιχτή αλογοουρά η βάζετε μια στέκα που τα «πατικώνει», το πιθανότερο είναι ότι… προκαλείτε την τύχη σας, αφού έτσι τα μαλλιά «τραβιούνται» προς τα πίσω, προβάλλουν αντίσταση και στο τέλος πέφτουν. Όσο κι αν μας βολεύει να τα πιάνουμε ψηλά, ειδικά όταν είμαστε σπίτι, καλό θα είναι να περιορίσουμε τη συνήθεια της πιάστρας.

5. Μήπως έχετε… τριχοτιλλομανία;

Αν έχετε τη συνήθεια να τραβάτε τα μαλλιά σας απ’ το κρανίο, δημιουργώντας ακόμα και κενά, μάλλον θα πρέπει να προβληματιστείτε. Πρόκειται για μια σοβαρή διαταραχή, ωστόσο ακόμα και αν δεν εκδηλώνεται σε μεγάλο βαθμό και απλώς τραβάτε τα μαλλιά ασυνείδητα ή απ’ το άγχος σας, κάντε τ’ αδύνατα δυνατά για να το ελέγξετε.

6. Απότομη απώλεια βάρους

Η ξαφνική απώλεια κιλών, ακόμα και αν επιβάλλεται, εκλαμβάνεται από το σώμα ως ένα προσωρινό «τραύμα», γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ξαφνική απώλεια τριχών. Αν μάλιστα η απότομη απώλεια βάρους συνδυαστεί με κακή διατροφή, το πρόβλημα πιθανώς να γίνει εντονότερο.

Σ’ αυτή την περίπτωση, δώστε ένα χρονικό περιθώριο έξι μηνών στο σώμα σας να προσαρμοστεί και αν δείτε ότι το πρόβλημα συνεχίζεται ή επιδεινώνεται, μιλήστε με κάποιον ειδικό.

7. Έλλειψη σιδήρου ή αναιμία

Οι γυναίκες που στην περίοδό τους έχουν μεγάλη ροή αίματος ή που δεν περιλαμβάνουν στο μενού τους τροφές πλούσιες σε σίδηρο, μπορεί να έχουν αρκετά μεγάλο πρόβλημα τριχόπτωσης. Για να την αντιμετωπίσετε, φροντίστε να καταναλώνετε κρέας (μοσχάρι και χοιρινό), σπανάκι και φασόλια που είναι πλούσια σε σίδηρο. Ενδεικτικά, μια μέση γυναίκα μέσω της διατροφής της πρέπει να καταναλώνει 15 mg σίδηρο καθημερινά και 8 mg σίδηρο μετά την εμμηνόπαυση.

Σε κάθε περίπτωση, αν η τριχόπτωση δεν σταματά και αυτή η κατάσταση αρχίζει να σας προβληματίζει, απευθυνθείτε αμέσως στο δερματολόγο. Εξάλλου, όσο αφήνουμε το πρόβλημα απλώς να υπάρχει, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να επιδεινώνουμε την κατάσταση…

v