«Ο άλλος άνθρωπος»: Όταν η αλληλεγγύη γίνεται οικογένεια

«Ο άλλος άνθρωπος»: Όταν η αλληλεγγύη γίνεται οικογένεια

Η δύσκολη εποχή που ζούμε και η ανάγκη των συνανθρώπων μας για βοήθεια απαιτεί τη δική μας πρωτοβουλία, ειδικά όταν οι κρατικοί μηχανισμοί δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε ή, αν λειτουργούν, δεν αποδίδουν τα μέγιστα. Ευτυχώς, όμως, υπάρχουν ακόμα αυτοί οι… άλλοι άνθρωποι που αναλαμβάνουν να ανακουφίσουν όσους το έχουν ανάγκη, αφιερώνοντας προσωπικό χρόνο και κόπο. Τρανό παράδειγμα η περίπτωση του «άλλου ανθρώπου» που δημιούργησε πριν πέντε μόλις χρόνια ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος και η οποία προσφέρει καθημερινά φαγητό -και όχι μόνο- σε όλο και περισσότερους συνανθρώπους μας.

* Η φωτογραφία προέρχεται από την ομάδα του «Άλλου Ανθρώπου» στο Facebook με την εξής υποσηεμίωση: Ένα μικρό δώρο σε έναν μεγάλο «Αλλο_Άνθρωπο» από την ομάδα μας στο Αλιβέρι. Συγκινητικό έργο ψυχής από τον Κωνσταντίνο και όσους φίλους υποστηρίζουν την Κοινωνική Κουζίνα.
"#Ελλάδα_2016", painting by Evaggelia Cucaracha - Κοινωνιολόγος/φοιτήτρια ΑΣΚΤ Αθήνας

Μια βάφτιση διαφορετική από τις άλλες…

Αφορμή για να γνωρίσουμε τον «άλλο άνθρωπο» στάθηκε η βάφτιση της μικρής Ελένης- Κωνσταντίνας, την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου. Γνωστοί μας που παραβρέθηκαν στο Μυστήριο μας μετέφεραν την εμπειρία τους και η εξιστόρησή τους μας κίνησε την περιέργεια. Πώς, μπορεί η βάφτιση ενός παιδιού να συνδέεται με μια ομάδα φιλανθρωπικού χαρακτήρα; Η απάντηση είναι απλή, αν και ίσως μη αναμενόμενη: τη βάφτιση οργάνωσε δωρεάν ο «άλλος άνθρωπος», φυσικά με την πολύτιμη βοήθεια απλών πολιτών!



Η ιστορία των γονιών της Ελένης- Κωνσταντίνας, όμως, δεν είναι τυχαία. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα ζευγάρι πρώην αστέγων που γνωρίστηκαν στον «άλλο άνθρωπο», όπου συνήθιζαν να τρώνε αλλά και να βοηθούν στην προετοιμασία των γευμάτων. Το ζευγάρι στη συνέχεια παντρεύτηκε με τη βοήθεια της ομάδας, η οποία τους στήριξε και στην εύρεση στέγης. Έπειτα, απέκτησαν την κόρη τους! Όταν θέλησαν να τη βαφτίσουν, ο «άλλος άνθρωπος» ήταν και πάλι εκεί και, μαζί με την πρωτοφανή στήριξη του κόσμου, η βάφτιση του παιδιού τους έγινε πραγματικότητα. Ανεβάζοντας μια σχετική ανάρτηση στα social media, με την  οποία ζητούσαν την βοήθεια του κόσμου, ο «άλλος άνθρωπος» κατάφερε να κάνει πράξη αυτό που είχε υποσχεθεί. «Μέσα σε έξι ώρες είχαμε οργανώσει την  βάφτιση! Είχαμε ανεβάσει το post το μεσημέρι και μέχρι το βράδυ είχαμε βρει όλους τους πόρους», μας είπε ο κ. Πολυχρονόπουλος.

Η ανταπόκριση του κοινού ήταν μεγάλη και έτσι όλη η βάφτιση πραγματοποιήθηκε χάρη στην ανεκτίμητη προσφορά του κόσμου που προσέφερε από τις μπομπονιέρες μέχρι και τον χώρο της εκδήλωσης. Έτσι, η βάφτιση έγινε πραγματικότητα μαζί με τους… 14 νονούς, αφού τη μικρή και τυχερή Ελένη- Κωνσταντίνα βάφτισαν όλα τα μέλη της ομάδας. Μέχρι τώρα, η ομάδα έχει οργανώσει τέσσερις βαφτίσεις παιδιών από άπορες οικογένειες, με την τελευταία να προέρχεται μέσα από τους κόλπους της.

Ωστόσο, όπως μας είπε ο κ. Πολυχρονόπουλος, υπάρχει ένας βασικός περιορισμός: για να βοηθήσει κανείς, πρέπει να συμμετέχει! «Η βοήθεια δεν πρέπει να είναι απρόσωπη ούτε να προέρχεται από οίκτο, γι’ αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζουμε τους ανθρώπους που βοηθάμε, να επικοινωνήσουμε μαζί τους και να τους καταλάβουμε. Έτσι και στην περίπτωση της βάφτισης, στο μυστήριο ήταν καλεσμένοι όλοι όσοι βοήθησαν να στηθεί και να γίνει πραγματικότητα. Εξάλλου, αυτό πρεσβεύει ο ‘άλλος άνθρωπος’: την ουσιαστική επικοινωνία και την πραγματική στήριξη και όχι την ‘στεγνή’ βοήθεια»

Λίγα λόγια για τον «άλλο άνθρωπο»

 «Ο άλλος άνθρωπος είναι μια κίνηση αλληλεγγύης και αγάπης προς τους συνανθρώπους μας» αναφέρει ο κ. Πολυχρονόπουλος. Η ιδέα της δημιουργίας της προήλθε από ένα τυχαίο περιστατικό, όταν ο ιδρυτής της είδε να τσακώνονται στη λαϊκή αγορά δύο παιδιά για το ποιος θα έπαιρνε τα χαλασμένα φρούτα που ένας μανάβης είχε πετάξει στην άκρη του δρόμου. Ο κόσμος περνούσε αδιάφορος από δίπλα τους, χωρίς να δίνει καμία σημασία. Τότε, κατάλαβε ότι κάτι διαφορετικό έπρεπε να γίνει.



Έτσι, «ο άλλος άνθρωπος» ξεκίνησε τη δράση του τον Δεκέμβριο του 2011 προσφέροντας γεύματα σε όλους όσοι το έχουν ανάγκη. Πλέον έχει φτάσει στο σημείο να σιτίζει 2000-2500 ανθρώπους! Δεν δραστηριοποιείται μόνο στην Αθήνα αλλά και σε άλλα μέρη της Ελλάδας όπως στη Θεσσαλονίκη και τη Μυτιλήνη. Στο τελευταίο, μάλιστα, βοήθησε σημαντικά και στη σίτιση των προσφύγων που βρέθηκαν στους καταυλισμούς του νησιού. Σήμερα, απαριθμεί 14 κουζίνες σε όλη την Ελλάδα ενώ σε λίγο καιρό θα λειτουργήσουν 2 ακόμα κουζίνες του στο εξωτερικό.

Μπορείτε να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των γευμάτων εδώ.

Υπάρχει γιατί υπάρχουν και όλοι όσοι τον στηρίζουν!

Ο άλλος άνθρωπος στηρίζεται αποκλειστικά στην προσφορά των συνανθρώπων μας. Δεν πρόκειται για Μ.Κ.Ο ούτε για κάποιου άλλου είδους οργάνωση που χρηματοδοτείται από το κράτος ή άλλους φορείς. Είναι μια ομάδα που στηρίζεται στην συμμετοχή του καθένα από εμάς και που θα συνεχίσει να υπάρχει χάρη σ’ αυτήν.

Μπορείτε να δείτε εδώ πώς θα βοηθήσετε κι εσείς στο έργο του, προσφέροντας φαγητό, χρήματα ή εθελοντική εργασία.

Σε τι διαφέρει από άλλες αντίστοιχες ομάδες

Η αμεσότητα και η επικοινωνία είναι τα δύο βασικά χαρακτηριστικά του άλλου ανθρώπου. «Η ώρα του φαγητού μας φέρνει όλους πιο κοντά και αυτό την κάνει ξεχωριστή! Όπως αναφέρει ο κ. Πολυχρονόπουλος, «έχουμε ανάγκη να τρώμε μαζί για να έρθουμε πιο κοντά.» Η προετοιμασία του φαγητού είναι μια συλλογική δουλειά, μια κίνηση αγάπης προς τους συνανθρώπους μας, ασχέτως καταγωγής, φυλής, πολιτικών ή άλλων πεποιθήσεων. Το γεύμα που ακολουθεί πρέπει να συνοδεύεται από συντροφιά και επικοινωνία, γι’ αυτό και όπως αναφέρει ο κ. Πολυχρονόπουλος, ο «άλλος άνθρωπος» είναι πάνω απ’ όλα μια ιδέα!

Ας ελπίσουμε ότι αυτή η ιδέα θα είναι αφορμή για τη δημιουργία αντίστοιχων κινήσεων με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα και ας βοηθήσουμε κι εμείς, ο καθένας με τον τρόπο του! Σημασία έχει «να το κάνεις εσύ για ν’ ακολουθήσουν κι οι άλλοι!», μας είπε ο κ. Πολυχρονόπουλος και δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε…

v