Πώς να φωτογραφίζετε τα παιδιά σας σαν επαγγελματίας

Πώς να φωτογραφίζετε τα παιδιά σας σαν επαγγελματίας

Οι μαμάδες σήμερα έχουμε την τάση να βγάζουμε άπειρες φωτογραφίες τα παιδιά μας, κάθε ώρα και στιγμή της ημέρας. Σπάνια, όμως, οι φωτογραφίες αυτές αναδεικνύουν στο έπακρο την ομορφιά της στιγμής –ή των παιδιών μας. Κι όμως, δεν είναι τόσο δύσκολο να βγάλουμε καλές φωτογραφίες!

Η επαγγελματίας φωτογράφος και μαμά Emmy Lou Virginia, μοιράζεται τις γνώσεις και την εμπειρία της και επισημαίνει όσα πρέπει να προσέχουμε, για να βγάζουμε τα παιδιά μας υπέροχες φωτογραφίες.

Η σημασία του σωστού φωτισμού

Ο όμορφος φωτισμός είναι το 90% μιας καλής φωτογραφίας, όπως άλλωστε και το να προσέχετε πού ακριβώς πέφτει το φως και να αποφασίζετε αν θα βάλετε το αντικείμενο της φωτογράφισής σας μέσα στο φως ή δίπλα του, στη σκιά. Στην παρακάτω φωτογραφία, η Emmy Lou εξηγεί πώς τοποθέτησε τον γιο της στο σημείο ακριβώς που έπεφτε το φως της κουζίνας, ένα απόγευμα μόλις είχε σηκωθεί από τον μεσημεριανό του ύπνο. Το αποτέλεσμα είναι υπέροχο γιατί γύρω γύρω έχει σκιά και ο γιος της φωτίζεται σαν από προβολέα. Η ίδια συμβουλεύει, όταν φωτογραφίζετε σε εξωτερικό χώρο να επιλέγετε ώρες της ημέρας που ο ήλιος είναι χαμηλά, π.χ. είτε νωρίς το πρωί είτε αργά το απόγευμα. Αν χρειάζεται η φωτογράφιση να γίνει μεσημέρι, είναι προτιμότερο να βρίσκετε σημεία με πολύ ανοιχτή σκιά (π.χ. κάτω από φυλλωσιές δέντρων), ώστε να φιλτράρεται το πολύ έντονο φως. Φυσικά και οι φωτογραφίες ακριβώς κάτω από τον ήλιο είναι υπέροχες, απλά αποφύγετε να φωτογραφίζετε τα πρόσωπα των παιδιών τότε, γιατί συνήθως έχουν κλειστά ματάκια και ζαρωμένες μουρίτσες.

Αποτυπώστε τη στιγμή

Οι καλύτερες παιδικές φωτογραφίες βγαίνουν τις στιγμές που τα παιδιά διασκεδάζουν: Τις στιγμές που κυνηγιούνται μεταξύ τους και που έρχονται να μας γαργαλήσουν, τις στιγμές που παρατηρούν ένα κοχύλι που ανακάλυψαν ή όταν χοροπηδούν μέσα σε νερόλακους. Τα παιδιά δεν πρόκειται ποτέ να προσποιηθούν ότι είναι χαρούμενα, ακόμα και όταν φωτογραφίζονται –ενώ ξετρελαίνονται όταν βλέπουν το αποτέλεσμα! Η πραγματική χαρά στο πρόσωπο των παιδιών είναι αρκετή για να προκύψει μία τέλεια φωτογραφία.

Αφήστε τα να κινηθούν

Το να ζητήσετε από το παιδί σας να κάνει μία συγκεκριμένη κίνηση για να το φωτογραφίσετε, σπάνια πετυχαίνει. Θα χρειαστεί να δημιουργήσετε εσείς το κατάλληλο περιβάλλον και να του δώσετε το κίνητρο. Μπορείτε, για παράδειγμα, να πείτε στα παιδιά σας «ποιος από τους δυο σας θα φτάσει πρώτος σε αυτό το δέντρο;» και να τα βγάλετε εκπληκτικές φωτογραφίες καθώς θα τρέχουν, όπως άλλωστε και να τους ζητήσετε να καταβρέξουν τον μπαμπά τους όταν θα είστε στη θάλασσα. Την στιγμή που η κόρη σας παίζει αμέριμνη, έχετε έτοιμη τη μηχανή και φωνάξτε το όνομά της. Η κίνηση των μαλλιών της και η έκφραση του προσώπου της θα δώσουν ένα φανταστικό αποτέλεσμα. Αυτό, βέβαια, σημαίνει ότι θα χρειαστεί να είστε και εσείς σε διαρκή κίνηση και να τρέχετε από πίσω τους –ευκαιρία να γυμναστείτε και λίγο, σωστά;

Κοντινά πορτρέτα

Προσπαθήστε να βγάλετε μία φωτογραφία του παιδιού σας, ζητώντας το να σας κοιτάζει στο πρόσωπο. Σταθείτε ακριβώς από πάνω του και ρωτήστε το κάτι που το ενδιαφέρει πολύ –π.χ. για τον αγαπημένο του ήρωα ή πριγκίπισσα. Μπορείτε ακόμα να ρωτήσετε κάτι όπως «για δες, μήπως έχω μια πεταλούδα στο κεφάλι μου;» ή «μήπως ανέβηκε ένα βάτραχος στη μύτη μου;». Σκοπός είναι να κάνετε το παιδί να σας κοιτάξει καλά, με τα ματάκια του ορθάνοιχτα και -ακόμα καλύτερα- λίγο να γελάσει. Μπορείτε ακόμα να κρατάτε ένα γλυκάκι, καθώς βγάζετε τη φωτογραφία για να προκαλέσετε αυτό το έντονο βλέμμα της χαράς και της λαχτάρας ή -αν πρόκειται για μωρό- να παίξετε «κουκου-τσα» με τη φωτογραφική σας μηχανή, για να το κάνετε να γελάσει. Το βασικό είναι να είστε έτοιμη να… πατήσετε τη σκανδάλη και να βγάλετε τουλάχιστον πέντε φωτογραφίες του παιδιού, προκειμένου να πετύχετε αυτή τη μία που θα σας κοιτάζει βαθιά μέσα στα μάτια. Θα γίνει η αγαπημένη σας φωτογραφία!

Ελευθερία και αυθορμητισμός

Οι καλύτερες φωτογραφίες των παιδιών είναι αυτές που προκύπτουν από απλές καθημερινές στιγμές. Αρκεί να παίζουν κάτω από όμορφο φωτισμό και να μην προσέχουν ότι είστε εκεί. Ακόμα και απλά το να παίζει το παιδί ένα ηλιόλουστο απόγευμα στην παραλία μπορεί να «δώσει» υπέροχο αποτέλεσμα, αρκεί αυτό να είναι αφοσιωμένο σε αυτό που κάνει. Αφήστε, λοιπόν, τα παιδιά να παίζουν ανέμελα στο ύπαιθρο ή στη φύση και απομακρυνθείτε -καθίστε στο χώμα ή κρυφτείτε πίσω από ένα δέντρο- ώστε να μη σας προσέχουν και τραβήξτε τα τις ομορφότερες και πιο αληθινές φωτογραφίες.

Πηγή: heymama.co

v