Πώς να ταΐζετε πιο εύκολα τα δίδυμα

Πώς να ταΐζετε πιο εύκολα τα δίδυμα

Αν και θεωρώ ότι οι μαμάδες διδύμων δεν είμαστε φαινόμενα, πιστεύω πάντως πως η ανάγκη για εύκολες, γρήγορες, αλλά προπάντων αποτελεσματικές λύσεις, μας έχει κάνει πιο εύστροφες. Ένα από τα πεδία που το βλέπει κανείς αυτό είναι και το τάισμα των διδύμων.

Ξεκινώντας με το πρώτο στάδιο, το θηλασμό, έχω να πω, μιας και προσωπικά πέρασα κι από αυτό το στάδιο, ο θηλασμός των διδύμων, είναι μια ξεχωριστή εμπειρία. Θέλει υπομονή, θέλει προτεραιότητα στο πιο πεινασμένο παιδί, θέλει να καταλαβαίνεις πιο γρήγορα πότε πρέπει να αφήσεις το ένα και να πιάσεις το επόμενο, θέλει διπλάσιο χρόνο και φυσικά περισσότερες αϋπνίες. Θέλει όμως και κάτι λίγο πιο σκληρό: Να ξέρεις πώς να μοιράσεις δίκαια τον χρόνο που θα μένει το κάθε παιδί στο στήθος. Κάποιο μπορεί να θέλει περισσότερο, αλλά την ίδια στιγμή το άλλο μπορεί να πρέπει να φάει περισσότερο. Το φαγητό σας θα πρέπει να είναι πιο θρεπτικό και σε μεγαλύτερες ποσότητες και καμιά φορά ο σίδηρος και τα χάπια μαγιάς βοηθούν την κατάσταση. Ο ταυτόχρονος θηλασμός, που μας ανήκει σαν εμπειρία, στην αρχή απαιτεί και ένα δεύτερο άτομο για να σου τοποθετήσει σωστά τα μωρά, όμως είναι ζήτημα ημερών να τα καταφέρετε καλύτερα μόνες σας και θα δείτε πως αξίζει τον κόπο και σε χρόνο και σε τρυφερότητα.



Στο δεύτερο στάδιο, όταν ταΐζουμε με μπιμπερό προσθέτουμε και δύο ακόμη βήματα στην λίγο πιο ιδιαίτερη διαδικασία που ήδη ζούμε: πρώτον την προετοιμασία δύο μπιμπερό (πλύσιμο, αποστείρωση, ζέσταμα, κρύωμα κτλ.), είτε με ξένο γάλα είτε με δικό μας και δεύτερον τον επιπλέον χρόνο μέχρι να ρευτεί το μωρό μας, μιας και ειδικά το ξένο γάλα τους «πέφτει» πολλές φορές πιο βαρύ. Επίσης, στην περίοδο που τα μωρά είναι πιο κινητικά, το πιο ασφαλές είναι, όταν ταΐζουμε το ένα μωρό, το άλλο να παραμένει στην κούνια του.



Στο τρίτο και τελευταίο στάδιο, μέσα στον πρώτο χρόνο των μωρών έρχεται το τάισμα με κουτάλι. Προμηθευτείτε καλά και σταθερά καρεκλάκια φαγητού, καθώς είναι διπλάσιος ο χρόνος που θα παραμείνουν τα δίδυμα σε αυτά, μέχρι να ταϊστούν και τα δύο. Προτιμήστε καρεκλάκια που έχουν αποσπώμενο δίσκο φαγητού. Όταν ταΐζεις το ένα το άλλο μπορεί να ασχολείται με το αναποδογύρισμα του μπολ που είναι γεμάτο φαγητό! Δοκιμάστε να ταΐσετε με το ένα χέρι το ένα και με το άλλο το άλλο μωρό. Αν πιάσει, τελειώνετε στο μισό χρόνο! Καλό είναι το τάισμα να γίνεται ταυτόχρονα, μία κουταλιά στο ένα, μία κουταλιά στο άλλο. Αν ταϊστεί το ένα πρώτα και το άλλο μετά, το μωρό που κάθε φορά δεν ταΐζεται ξεκινάει να βαριέται και να γκρινιάζει –πάντα, βάσει της δικής μου εμπειρίας.



Τέλος, το τάισμα των διδύμων έξω από το σπίτι μην το φοβάστε καθόλου. Αν έχετε εξασκηθεί μέσα στο σπίτι, αν έχετε οργανώσει σωστά την τσάντα με το φαγητό τους και τα λοιπά σύνεργα, αν τα ωράρια τηρηθούν με ευλάβεια και είστε κι εσείς σε καλή ψυχολογική διάθεση θα δείτε ότι θα κυλίσουν όλα ομαλά και κάποιες φορές θα αποσπάσετε και το θαυμασμό του περίγυρου για το σπουδαίο επίτευγμα να ταΐζετε όμορφα κι απλά τα διδυμάκια σας!

 

v