Πώς να κοιμηθείτε σαν… μωρό!

Πώς να κοιμηθείτε σαν… μωρό!

Τρέχεις από το πρωί, μέχρι το μεσημέρι είσαι εξαντλημένος και ανυπομονείς πώς και πώς να πάρεις αγκαλιά το κρεβάτι σου. Με το που έρχεται, όμως, το βράδυ, και ξαπλώνεις, το μάτι… γαρίδα. Μπορεί να έχετε δοκιμάσει δεκάδες κόλπα που υπόσχονται ότι θα σας βοηθήσουν να ηρεμήσετε, να έχετε ακούσει ειδικούς επί ειδικών, όμως μάλλον δεν έχετε προσπαθήσει το σημαντικότερο: να κάνετε ό,τι θα κάνατε για να κοιμίσετε το μωρό σας. Δηλαδή…

1. Να κάνετε ένα ζεστό μπανάκι

Τα λόγια είναι περιττά! Μπορεί να είστε τύπος που προτιμάτε το πρωινό μπάνιο για να σας «ξυπνάει», όμως σκεφτείτε το αντίστροφα: το βραδινό μπάνιο θα σας χαλαρώσει. Για ακόμα πιο σίγουρα αποτελέσματα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα αφρόλουτρο ειδικά για μωρά- η μυρωδιά του θα σας βοηθήσει να αδειάσετε το μυαλό σας.

2. Να τηρείτε ένα πρόγραμμα ύπνου

Όχι μόνο για τα παιδιά, αλλά και για εσάς. Υπολογίστε περίπου τι ώρα τελειώνετε τις δουλειές σας κάθε μέρα και βάλτε ένα χρονικό όριο που δεν θα πρέπει να ξεπερνάτε καθημερινά. Προσπαθήστε, για παράδειγμα, να πέσετε για ύπνο αμέσως μόλις βάλετε τα παιδιά στο κρεβάτι τους. 

3. Να διαβάσετε ένα «παραμύθι» στον... εαυτό σας

Όπως τα παραμύθια χαλαρώνουν τα παιδιά, έτσι και ένα «ελαφρύ» ανάγνωσμα μπορεί να ηρεμήσει το μυαλό σας και να σας νανουρίσει. Επιμένουμε στο «ελαφρύ» γιατί αν ξεκινήσετε να διαβάζετε ένα μυθιστόρημα με έντονη πλοκή ή να λύνετε σταυρόλεξα, τα αποτελέσματα θα είναι τα αντίθετα. Μικρές, ανάλαφρες και εύκολες ιστορίες που δεν απαιτούν την συγκέντρωσή σας θα κάνουν μια χαρά τη δουλειά τους.

4. Να πιείτε ένα ποτήρι γάλα!

Τι έκανε η μαμά σας όταν δεν μπορούσατε να κοιμηθείτε; Σας έδινε ένα ποτήρι γάλα! Ακολουθήστε και πάλι τη συμβουλή της και πιείτε ένα… ποτηράκι, εφόσον δεν σας «κάθεται» βαρύ το βράδυ. Το γάλα περιέχει τρυτοφάνη, μια ουσία που μας βοηθάει να χαλαρώσουμε και να κάνουμε... όνειρα γλυκά!

*Φιλική συμβουλή: μην το συνοδεύσετε με τ’ αγαπημένα σας μπισκότα. Μπορεί όταν ήσαστε παιδί αυτή η ατασθαλία να επιτρεπόταν, όμως τώρα θα θα πρέπει να συγκρατηθείτε.

5. Να απολαύσετε ένα χαλαρωτικό μασάζ

Όσες είστε μανούλες, πιθανώς θυμάστε πόσο βοηθούσε ένα χαλαρωτικό μασάζ το μωρό σας να κοιμηθεί όταν υπέφερε από κολικούς. Είτε «αγγαρέψτε» τον σύντροφό σας, υποσχόμενη το ίδιο αντάλλαγμα (φροντίστε να του κάνετε πρώτη μασάζ για να κοιμηθείτε μόλις τελειώσει) είτε δοκιμάστε κάποιες «έξυπνες» συσκευές για… αυτό-μασάζ. Και τα δύο δουλεύουν.

6. Να τρώτε τα… λαχανικά σας!

Με αυτή τη συμβουλή εννοούμε να τρώτε υγιεινά -όπως θα θέλατε να τρώει και το παιδί σας. Βάζοντας πολλά φρούτα και λαχανικά στην καθημερινή σας δίαιτα, δεν «βαρυστομαχιάζετε» και διώχνετε τις καούρες, που μπορεί να σας κρατήσουν ξάγρυπνους όλο το βράδυ. Είναι αυτονόητο ότι το «έτοιμο», βαρύ φαγητό είναι απαγορευτικό πριν τον ύπνο -προτιμήστε ένα ελαφρύ γεύμα, όπως ένα μπολ με γάλα και δημητριακά, ένα γιαούρτι ή μια σαλάτα και πείτε «αντίο» στα σουβλάκια.

7. Να αποφύγετε το «χάζεμα» στο κινητό και το ζάπινγκ στην τηλεόραση

Κλείστε την τηλεόραση και το κινητό – ή ακόμα καλύτερα, μην τα έχετε καν στο δωμάτιό σας. Ακόμα κι αν έχετε τη συνήθεια να αποκοιμιέστε με το φως της τηλεόρασης, προτιμήστε να ανάψετε ένα φωτάκι στο διάδρομο (εκτός αν το έχετε ήδη ανοιχτό για το παιδί σας!). 

8. Να ζητάτε… αγκαλιές

Τα μωρά και τα μεγαλύτερα παιδιά συχνά ζητούν την αγκαλιά μας για να κοιμηθούν πιο εύκολα. Κι απ’ ότι φαίνεται , έχουν δίκιο αφού, σύμφωνα με σχετικές έρευνες , όταν κοιμόμαστε με τον σύντροφό μας, το άγχος μας μειώνεται, αισθανόμαστε μεγαλύτερη ασφάλεια κι έτσι κοιμόμαστε πιο εύκολα. Ευκαιρία, λοιπόν, για παραπάνω αγκαλιές… Τώρα, αν το άλλο σας μισό ροχαλίζει, η απάντηση βρίσκεται μάλλον στις ωτασπίδες.

v