Είναι κακό να θηλάσεις το μωρό μιας άλλης μαμάς;

Είναι κακό να θηλάσεις το μωρό μιας άλλης μαμάς;

Ένα συμβάν που δίχασε το Facebook, και αναμφίβολα προβληματίζει κάθε μαμά, έλαβε χώρα πριν λίγο καιρό στην Αμερική: η Rebecca Wanosik, μητέρα 6 παιδιών, ήταν έξω για φαγητό με την οικογένειά της, όταν έλαβε ένα μήνυμα από μία καλή της φίλη, με το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ της ζητούσε να θηλάσει ένα μωρό που δεν είχε γνωρίσει ποτέ.

Η Wanosik, βλέπετε, έχει ιδιαίτερη αδυναμία στον θηλασμό. Όχι μόνο θήλασε και τα 6 παιδιά της, βιώνοντας μια τραυματική εμπειρία όταν χρειάστηκε να διακόψει απότομα τον θηλασμό στο 5ο παιδί της, αλλά και έχει ιδρύσει μία online επιχείρηση με μπισκότα θηλασμού (που βοηθούν τη μαμά να «κατεβάσει» περισσότερο γάλα).

Όσο για την τραυματική της εμπειρία; Συνέβη το εξής: η Πρόνοια θεώρησε ότι το πρόβλημα του 5ου μωρού της που έκανε τα οστά του να σπάνε εύκολα, οφειλόταν σε κακοποίηση και όχι σε μία σπάνια πάθηση σε συνδυασμό με έλλειψη βιταμίνη D που τελικά αντιμετώπιζε, με αποτέλεσμα να απομακρύνει τα παιδιά από εκείνη για δέκα ολόκληρους μήνες. Η Πρόνοια τελικά κατέληξε ότι η Wanosik δεν έπρεπε να δίνει ούτε δικό της ούτε άλλης μαμάς μητρικό γάλα στο μωρό και της επέβαλε να του δίνει μόνο φόρμουλα.



Έχοντας περάσει όλα αυτά, λοιπόν, η πολύτεκνη μαμά θεώρησε υποχρέωσή της να θηλάσει το μωρό μιας άλλης μαμάς που δεν είχε γνωρίσει ποτέ, της Melissa Rios, η οποία βρέθηκε σε ανάγκη. Γιατί; Γιατί η Rios χρειάστηκε να χειρουργηθεί επειγόντως και έμεινε πολλές ώρες υπό την επήρεια αναισθησίας, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να θηλάσει την 5 μηνών κόρη της, Gabby, η οποία τρέφεται αποκλειστικά με μητρικό γάλα. Η οικογένεια της Rios, μάλιστα, προσπάθησε να δώσει στο μωρό με μπιμπερό το γάλα που είχε αντλήσει η μαμά με θήλαστρο, όμως η μικρή δεν το δεχόταν επουδενί, παραμένοντας νηστικό για 13 συνεχόμενες ώρες. Πανικόβλητη, λοιπόν, η οικογένεια ζήτησε βοήθεια από οποιαδήποτε μαμά που θηλάζει.

Η Wanosik, χωρίς δεύτερη σκέψη, βρέθηκε εκτάκτως στο πλευρό του μωρού, και προκειμένου αυτό να μην αφυδατωθεί, το θήλασε, και μάλιστα ταυτόχρονα θήλασε και το δικό της μωρό που ωστόσο είχε πεινάσει. Κατάφερε, μάλιστα, να φωτογραφίσει τα δύο μωρά κατά την ξεχωριστή εκείνη στιγμή. Το δε ξένο μωράκι έδειξε ιδιαίτερα ικανοποιημένο, έχοντας πλέον χορτάσει την πείνα του. Σταμάτησε να κλαίει και δέχθηκε αμέσως τον μαστό της Wanosik.



Το μωράκι παρέμεινε το βράδυ στο σπίτι της Wanosik, η οποία έμεινε όλη τη νύχτα ξύπνια για να το θηλάζει, καθώς πεινούσε πολύ, ενώ παράλληλα θήλαζε και το δικό της μωρό.

Μάλιστα, η Wanosik έστειλε την παραπάνω φωτογραφία στη μαμά του μωρού, για να την καθησυχάσει ότι αυτό ήταν μια χαρά. Η ίδια απάντησε με αμέτρητες καρδούλες και την ευχαρίστησε θερμά.

Ωστόσο, δεν συμφώνησαν όλοι με την πράξη της Wanosik να θηλάσει ένα ξένο μωρό. Από τη στιγμή που πόσταρε τη φωτογραφία αυτή στον λογαριασμό της στο Facebook δέχθηκε εκατοντάδες καταγγελίες προκειμένου αυτή να κατέβει και μηνύματα μίσους που την αποκαλούσαν «άρρωστη» και «κακιά». Κάποιοι, μάλιστα, ζήτησαν από το Facebook να κλείσει τη σελίδα της, ως κακόβουλη. Η Wanosik προσπάθησε μάταια, για μέρες, να αποδείξει ότι είναι πράγματι η διαχειρίστρια της σελίδας. Και ακόμα δεν τα έχει καταφέρει.



Όπως η ίδια λέει σε συνέντευξή της στο Babble.com, καταλαβαίνει ότι για κάποιους ανθρώπους είναι ταμπού το να θηλάσει μια μαμά ένα ξένο μωρό, όμως από την άλλη χάρηκε που είδε ότι πολλοί άνθρωποι στήριξαν την πράξη της. Επιπλέον, τονίζει ότι αν χρειαζόταν θα το έκανε ξανά χωρίς δεύτερη σκέψη. «Θα θήλαζα οποιουδήποτε το μωρό, αν ήταν πεινασμένο», λέει η ίδια. «Όταν τα μωρά πεινούν και οι μαμάδες τους δεν είναι εκεί για να τα θηλάσουν, ελπίζω ότι κάθε άλλη μαμά θα κάνει το χρέος της και θα λειτουργήσει αλληλέγγυα. Είναι τόσο απλό.»

Πού στηρίζονται οι αντιδράσεις

Ποιο ήταν, λοιπόν, το λάθος της παραπάνω μαμάς και γιατί δέχτηκε τέτοιο πόλεμο; Τα παλαιότερα χρόνια, πριν ακόμα δημιουργηθεί η φόρμουλα, ήταν εξαιρετικά σύνηθες να θηλάζουν ξένες γυναίκες τα μωρά των μαμάδων που για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορούσαν να θηλάσουν. Και παρόλο που γενικά είναι σπάνιο να βρεθεί μια μαμά που θηλάζει αποκλειστικά, και χωρίς να χρησιμοποιεί μπιμπερό, για πολλές ώρες μακριά από το μωρό της, τι θα πρέπει πραγματικά να γίνει σε μία αντίστοιχη περίπτωση;

Η πλειοψηφία της επιστημονικής κοινότητας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Αμερική, λέει ότι μία μαμά δεν θα πρέπει να θηλάζει το μωρό κάποιας άλλης. Ο λόγος, όπως χαρακτηριστικά μας είπε η παιδίατρος κ. Έλενα Μπούζα, είναι ότι «Η κάθε μαμά κουβαλάει τα δικά της μικρόβια. Δεν μπορεί κανείς να ξέρει με σιγουριά, λοιπόν, τι μικρόβια ενδέχεται να μεταφερθούν από το γάλα της ξένης μαμάς σε ένα μωρό. Αν, λοιπόν, υπάρξει ανάγκη, η πρώτη λύση στην οποία θα πρέπει να καταφύγει κανείς, αν δεν υπάρχει μητρικό γάλα αποθηκευμένο στην κατάψυξη, είναι η φόρμουλα.»

Ενδεικτικά, οι επιστήμονες τονίζουν πως δεν θα πρέπει να θηλάζει μια μαμά που:

-Καπνίζει, καταναλώνει αλκοόλ, κάνει χρήση ναρκωτικών ή συστηματική χρήση φαρμάκων.

-Πάσχει από χρόνιες νόσους ή λοιμώξεις όπως AIDS, ηπατίτιδα κ.α.

-Επιδίδεται σε δραστηριότητες που αυξάνουν τον κίνδυνο επιμόλυνσης από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Η δε Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής επισημαίνει ότι «στηρίζουμε απόλυτα τον μητρικό θηλασμό, όμως αν δεν μπορεί μια μαμά να θηλάσει είναι προτιμότερο να δώσει στο μωρό της είτε φόρμουλα είτε γάλα από μία τράπεζα μητρικού γάλακτος. Ακόμα κι αν είναι φίλη της εκείνη που προσφέρεται να θηλάσει το μωρό, δεν μπορεί ποτέ κανείς να είναι βέβαιος ότι η γυναίκα αυτή δεν πάσχει από οποιαδήποτε λοίμωξη. Το μητρικό γάλα είναι ένα σωματικό υγρό, όπως το αίμα. Θα κάνατε ποτέ στο μωρό σας μετάγγιση αίματος, αν το αίμα δεν είχε πρώτα ελεγχθεί;»

Αξίζει να αναφερθεί ότι στην Ελλάδα λειτουργεί μόνο μία τράπεζα μητρικού γάλακτος, στο μαιευτήριο του Περιφερειακού Γενικού Νοσοκομείου «Έλενα Βενιζέλου» (τηλ. 210-6462782 / Ώρες λειτουργίας: 7 πμ - 10 μμ / www.hospital-elena.gr).

v