Μαμά και βρέφος στο μαιευτήριο: Ο πρώτος θηλασμός και οι συνθήκες διαμονής

Μαμά και βρέφος στο μαιευτήριο: Ο πρώτος θηλασμός και οι συνθήκες διαμονής

Το μακρύ ταξίδι της εγκυμοσύνης έχει ως προορισμό το τοκετό και τη γέννηση ενός υγιούς νεογνού. Το μαιευτήριο που θα φιλοξενήσει τις πρώτες ημέρες ζωής του μικρού νεοφερμένου είναι ο πρώτος σταθμός, εκεί όπου θα αρχίσει να αναπτύσσεται η σχέση μητέρας-παιδιού. Για αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να πληρούνται οι προϋποθέσεις και να τηρούνται πρακτικές φιλικές προς το βρέφος, όπως ορίζονται και από τα 10 βήματα για επιτυχή μητρικό θηλασμό της UNICEF και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.).

ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΠΡΩΤΗ ΩΡΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΟΚΕΤΟ

Η άμεση επαφή δέρμα με δέρμα και ο πρώτος θηλασμός είναι βασικές αρχές για την επιτυχή εδραίωση του θηλασμού, εφ’ όσον οι συνθήκες το επιτρέπουν, μετά από έναν φυσιολογικό τοκετό ή μια καισαρική τομή. Για το λόγο αυτό, στο τέταρτο από τα δέκα βήματα της UNICEF, για τα φιλικά προς τα Βρέφη Νοσοκομεία, συστήνεται ο θηλασμός να γίνεται από την πρώτη κιόλας ώρα μετά την γέννηση του βρέφους και για τουλάχιστον μία ώρα. Τα οφέλη είναι πραγματικά πολλά.

Η επαφή δέρμα με δέρμα σταματάει το κλάμα του νεογνού, προσφέρει ηρεμία και ασφάλεια, ενώ βοηθάει στην ρύθμιση της θερμοκρασίας, της αναπνοής και της καρδιακής του λειτουργίας. Έτσι ενστικτωδώς και σχεδόν έρποντας το νεογνό μετακινείται προς το στήθος της μητέρας του σαν ένα μικρό θαύμα, για να ξεκινήσει τον πρώτο θηλασμό, οδηγούμενο από την όσφρησή του, όταν εκείνο το επιθυμεί. Σε περιπτώσεις αδυναμίας της μητέρας μετά τον τοκετό, συστήνεται η επαφή με τον πατέρα, η οποία βοηθά στην ομαλή μετάβαση του νεογνού στην εξωμήτρια ζωή.

Η επαφή δέρμα με δέρμα θεωρείται καλό να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής μητέρας και νεογνού στο μαιευτήριο, αλλά και εν συνεχεία στο σπίτι. Αυτός άλλωστε είναι και ένας από τους λόγους, που θεωρείται σημαντική η συνδιαμονή μητέρας–νεογνού.

ΓΙΑΤΙ ΜΑΜΑ ΚΑΙ ΒΡΕΦΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΝΑ ΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΣΤΟ ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) και η UNICEF τονίζουν τη σημασία της συνδιαμονής του βρέφους με την μητέρα του στο 7ο από τα Δέκα Βήματα για επιτυχημένο μητρικό θηλασμό.

Η συνδιαμονή προσφέρει τη δυνατότητα συνεχούς επαφής ανάμεσα στην μητέρα και το βρέφος από την πρώτη στιγμή της γέννησής του, γεγονός που συμβάλλει στο χτίσιμο της σχέσης τους και ενισχύει το συναισθηματικό δεσμό μεταξύ τους. Ταυτόχρονα, χτίζει γερές βάσεις για την θεμελίωση επιτυχημένου, υγιούς θηλασμού του μωρού.

Από μελέτες που έχουν διεξαχθεί εδώ και μερικές δεκαετίες γνωρίζουμε ότι οι μητέρες που στο μαιευτήριο μένουν στο ίδιο δωμάτιο με το μωράκι τους, μετά την έξοδο από το νοσοκομείο, νιώθουν πιο σίγουρες και ικανές να το φροντίσουν σε σύγκριση με μητέρες που δεν είχαν τη δυνατότητα συνδιαμονής.

Συμπερασματικά, οι πρακτικές που εφαρμόζονται μέσα σε ένα μαιευτήριο πιστοποιημένο ως «Φιλικό προς τα βρέφη νοσοκομείο» και αποτελούν το κλειδί για τον επιτυχή μητρικό θηλασμό είναι:

• ο θηλασμός και η επαφή δέρμα με δέρμα μητέρας-νεογνού από την πρώτη ώρα μετά τον τοκετό,

• τα νεογνά να θηλάζουν ελεύθερα και απεριόριστα και να σιτίζονται μόνο με μητρικό γάλα ( εκτός αποδεκτού ιατρικού λόγου)

• να μην χρησιμοποιούνται τεχνητές θηλές, πιπίλες και οτιδήποτε μπορεί να επηρεάσει την γαλουχία

• η συνδιαμονή μητέρας-νεογνού

• η εκπαίδευση στην τέχνη του θηλασμού

• η λειτουργία εξωτερικού ιατρείου Μητρικού Θηλασμού

• και η υποστήριξη στις νέες μητέρες με εκπαιδευτικά σεμινάρια θηλασμού, τηλεφωνική γραμμή και βοήθεια στο σπίτι.

Δηλαδή να εφαρμόζονται τα δέκα βήματα για επιτυχή μητρικό θηλασμό όπως ορίζονται από την UNICEF και τον ΠΟΥ και να τηρείται ο Κώδικας Εμπορίας Υποκατάστατων Μητρικού Γάλατος.

v