Πρόωρο μωρό: Τι πρέπει να προσέξετε όταν γυρίσετε σπίτι

Πρόωρο μωρό: Τι πρέπει να προσέξετε όταν γυρίσετε σπίτι

Τα μωράκια που είναι λίγο πιο…  βιαστικά από τα υπόλοιπα και αποφασίζουν να έρθουν στον κόσμο πριν τις 37 εβδομάδες, έχουν ιδιαίτερες ανάγκες και απαιτούν ξεχωριστή φροντίδα. Αν και τα ποσοστά επιβίωσής τους είναι πλέον υψηλά (αγγίζουν το 75-90%) , το άγχος των γονιών για το πώς θα φροντίσουν το μωράκι τους όταν γυρίσουν σπίτι, είναι μεγάλο! Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για την υποδοχή του νέου μέλους της οικογένειάς σας και πώς θα το φροντίσετε με ασφάλεια.

Τι να κάνετε αν προσέξετε ότι το μωρό δυσκολεύεται να αναπνεύσει

Τα περισσότερα πρόωρα μωράκια αντιμετωπίζουν προβλήματα με την αναπνοή τους, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητα κάτι ανησυχητικό. Όπως επισημαίνει η νεογνολόγος κ. Καπετανάκη Νάνσυ, οι άπνοιες προωρότητας οφείλονται στο ότι το αναπνευστικό τους σύστημα δεν έχει ωριμάσει ακόμα και έτσι αρκετές φορές μπορεί να εκδηλώσουν δυσχέρεια  και να σταματήσει για λίγη ώρα η αναπνοή τους. Μια λύση είναι τα οξύμετρα και οι συσκευές ανίχνευσης άπνοιας, τα οποία όμως δεν είναι διαδεδομένα στην Ελλάδα και, αν το παιδί δεν αντιμετωπίζει κάποιο άλλο πρόβλημα, δεν είναι απαραίτητα.

Επειδή όμως η αξιολόγηση της βαρύτητας των συμπτωμάτων δεν μπορεί να γίνει από τους γονείς (ακόμα και αν αυτά δεν είναι ανησυχητικά), θα πρέπει να συμβουλευτείτε αμέσως τον παιδίατρό σας αν παρατηρήσετε ότι το μωρό:

Αρχίζει να αναπνέει πιο γρήγορα και η αναπνοή του δεν είναι πια σταθερή.

Πάλλονται και οι δύο πλευρές του όταν παίρνει ανάσες.

Αλλάξει το χρώμα του δέρματός του.

Για να σας καθησυχάσουμε, η άπνοια προωρότητας υποχωρεί με πάροδο του χρόνου και την ωρίμανση του αναπνευστικού συστήματος, επομένως στις περισσότερες περιπτώσεις είναι μόνο μια πρόσκαιρη κατάσταση.

Πώς πρέπει να τρέφεται ένα πρόωρο μωράκι

Σύμφωνα με την Νεογνολόγο, το γάλα της μητέρας τροποποιείται ανάλογα με την ημερομηνία κύησης του μωρού και τις ανάγκες του, γι’ αυτό και ο θηλασμός είναι ιδιαίτερα σημαντικός για ένα πρόωρο μωρό. Επιπλέον, θεωρείται ό,τι καλύτερο για την ωρίμανση του εντέρου του αλλά και για την προστασία ακόμα και από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Ακόμα και αν το αντανακλαστικό του θηλασμού δεν έχει αναπτυχθεί στο μωρό σας όσο ακόμα είστε  στο νοσοκομείο, μην ανησυχείτε για το μετά. Τα πρόωρα μωρά μπορούν να επιστρέψουν σπίτι τους αφού συμπληρώσουν την 36η εβδομάδα, οπότε πλέον μπορούν να θηλάσουν κανονικά - αφού εσείς θα έχετε κάνει την απαραίτητη εξάσκηση με τη βοήθεια των νοσοκόμων- και έχουν φτάσει σε συγκεκριμένο βάρος. 

Κατά τ’ άλλα, η διατροφή του πρόωρου μωρού πρέπει να γίνεται κανονικά ανά τρεις ώρες. Αυτό που ενδεχομένως χρειαστεί είναι η χορήγηση κάποιων ειδικών συμπληρωμάτων (ειδικά γάλατα για πρόωρα μωρά) ανάλογα με τις μεταβολικές ανάγκες του μωρού. Και σ’ αυτή την περίπτωση, όμως, ο παιδίατρός σας θα σας πει μέχρι πότε κρίνεται απαραίτητη η χορήγησή τους γιατί αν συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να επιβαρύνει τον οργανισμό του.

Τι να προσέξετε στον ύπνο του πρόωρου μωρού

Ο κίνδυνος του Βρεφικού Θανάτου

Δυστυχώς τα πρόωρα μωρά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης του Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου, κυρίως λόγω της ανωριμότητας του αναπνευστικού τους συστήματος. Ωστόσο, επειδή δεν γνωρίζουμε ακριβώς την αιτία του ΑΒΘ, δεν υπάρχει κάποιος σίγουρος τρόπος να τον αποτρέψουμε. Η αυστηρή οδηγία που ισχύει για όλα τα μωρά, αλλά ακόμα περισσότερο για τα πρόωρα, είναι να κοιμούνται πάντα ανάσκελα, αφού έχει αποδειχθεί ότι αν κοιμούνται στην κοιλιά τους, ο κίνδυνος αυξάνεται σημαντικά.

Επιπλέον, η γιατρός τονίζει ότι το πρόωρο μωρό πρέπει να μένει στο ίδιο δωμάτιο (αλλά σε δική του κούνια) με τους γονείς του μέχρι να γίνει 6 μηνών, για να μπορούν να ελέγχουν τακτικά την αναπνοή του και να δράσουν αναλόγως αν παρατηρήσουν κάποια αναπνευστική δυσχέρεια.

Προσέξτε την θερμοκρασία του δωματίου όπου κοιμάται το μωρό



Η ιδανική θερμοκρασία για το δωμάτιο που θα κοιμάται το πρόωρο μωρό είναι μεταξύ 16 και 20 βαθμών Κελσίου, με ιδανική θερμοκρασία τους 18 βαθμούς.

Θα πρέπει να φροντίσετε η κούνια του να μην βρίσκεται δίπλα στο καλοριφέρ ή άλλες συσκευές θέρμανσης στο σπίτι αφού η δυσφορία από τη θερμότητα μπορεί να του προκαλέσει προβλήματα. Για τον ίδιο λόγο, φροντίστε να μην το «παραντύνετε» και προτιμήστε τα ελαφριά σκεπάσματα που θα αφαιρέσετε αν δείτε ότι το μωρό δυσφορεί.

Μην ανησυχήσετε αν κοιμάται πολύ!

Όπως αναφέρεται και στο Webmd, τα πρόωρα μωρά κοιμούνται περισσότερο από τα τελειόμηνα γιατί ο εγκέφαλός τους δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα πλήρως. Ωστόσο, κοιμούνται με μεγαλύτερη ανησυχία γιατί έχουν περισσότερη ευαισθησία στους ήχους και το φως, γι’ αυτό μην ανησυχείτε ότι συμβαίνει κάτι κακό αν σας ξυπνούν πολλές φορές τη νύχτα.

Πώς να αλληλεπιδράτε με το παιδί

Η αλληλεπίδραση του γονέα με το πρόωρο μωράκι είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ανάπτυξή του, όπως αναφέρει η αναπτυξιολόγος κ. Γκόλτσιου σε σχετικό άρθρο της. Γι’ αυτό, συμβουλεύει να παίζετε ήρεμα μαζί του και να κλείσετε όλες τις θορυβώδεις ηλεκτρικές συσκευές (όπως η τηλεόραση ή το ραδιόφωνο) που δεν το βοηθούν να εστιάσει την προσοχή του σε εσάς. Αντίστοιχα, μην χρησιμοποιείτε έντονα χρώματα για το παιχνίδι και προτιμήστε απλά αντικείμενα, όπως ένα μονόχρωμο σεντόνι.

Όπως τονίζει η κ. Καπετανάκη, επειδή χρειάζεται να είμαστε ακόμα πιο προσεκτικοί με τη φροντίδα ενός πρόωρου μωρού, ο παιδίατρος θα πρέπει να βρίσκεται πρώτος στον τηλεφωνικό μας κατάλογο! Ακόμα και μια μικρή αλλαγή στη συμπεριφορά του μωρού, όπως η ανορεξία ή η υπερβολική ανησυχία μπορεί να είναι σύμπτωμα για κάτι σοβαρότερο που χρήζει ιατρικής φροντίδας. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα πρέπει να πανικοβληθούμε, παρά να ακολουθήσουμε τις οδηγίες του γιατρού μας.

v