Πώς να κάνετε το σαλόνι να φαίνεται μεγαλύτερο

Πώς να κάνετε το σαλόνι να φαίνεται μεγαλύτερο

Τα περισσότερα σπίτια, και ειδικά τα διαμερίσματα, συνήθως έχουν μικρά δωμάτια και πολλές φορές «κλέβουν» χώρο από το καθιστικό. Επειδή, όμως, αυτό είναι το δωμάτιο που μαζεύεται όλη η οικογένεια και που υποδεχόμαστε τους καλεσμένους, θέλουμε να είναι πιο άνετο.

Δεν μπορούμε να το μεγαλώσουμε πρακτικά, αλλά μπορούμε να εφαρμόσουμε λίγα έξυπνα κόλπα που θα το κάνουν να φαίνεται μεγαλύτερο στο μάτι. Πάρτε ιδέες και πιάστε δουλειά. 

1.  Η ψευδαίσθηση της κουρτίνας

Επιλέξτε κουρτίνες που θα έχουν το ίδιο χρώμα με τον τοίχο. Μπορεί αυτό να σας φαίνεται μια άχαρη διακοσμητική πινελιά, όμως έτσι δημιουργείται η αίσθηση της «συνέχειας» αλλά και του ύψους και το δωμάτιο φαίνεται μακρύτερο.

2. Μην κολλάτε τα έπιπλα στους τοίχους



Αν ο καναπές σας ακουμπά στον τοίχο, τραβήξτε τον αρκετά εκατοστά μπροστά. Το κενό που δημιουργείται μπορείτε είτε να το αφήσετε άδειο είτε να το «γεμίσετε» με ένα μακρόστενο έπιπλο. Το τρικ είναι απλό: η σκιά του καναπέ, θα δώσει την ψευδαίσθηση του βάθους στον χώρο.

3.  Τραβήξτε το βλέμμα στις γωνίες



Τα μακρόστενα έπιπλα ή τα ψηλά φωτιστικά έχουν θέση μόνο στις γωνίες του καθιστικού σας. «Ανοίγουν» τον χώρο και του δίνουν την αίσθηση της ισορροπίας ενώ το μάτι «πέφτει» κατευθείαν πάνω τους.

4. Προτιμήστε το minimal



Τα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά είναι φορτωμένα με κορνίζες, σεμεδάκια και κάθε άλλου είδους διακοσμητικά. Όμως, όταν τα «στριμώχνουμε» όλα αυτά σε ένα μικρό καθιστικό, το φορτώνουμε και το κάνουμε να φαίνεται μικρότερο απ’ ότι ήδη είναι. Προτιμήστε να έχετε λίγα και εντυπωσιακά διακοσμητικά (κατά προτίμηση μακρόστενα) και να εφαρμόζετε τον κανόνα των τριών: για παράδειγμα σε κάθε τραπεζάκι μην τοποθετείτε παραπάνω από 3 διακοσμητικά αντικείμενα.

5. Ένας καθρέφτης είναι η κλασική λύση



Οι καθρέφτες δίνουν βάθος σε κάθε δωμάτιο, γι’ αυτό δεν μπορείτε να αφήσετε απ’ έξω αυτή την ψευδαίσθηση. Αν έχετε τη δυνατότητα, προτιμήστε έναν μακρόστενο καθρέφτη που θα τοποθετήσετε στον μεγαλύτερο τοίχο του καθιστικού.

*Extra tip: τοποθετώντας ένα φωτιστικό ακριβώς μπροστά από τον καθρέφτη, το φως αντανακλάται πάνω του και η αίσθηση του βάθους είναι ακόμα μεγαλύτερη.

6. Βάλτε την τηλεόραση στον τοίχο



Το έπιπλο της τηλεόρασης συνήθως καταλαμβάνει αρκετό χώρο, χωρίς λόγο. Αντ’ αυτού, προτιμήστε να κρεμάσετε την τηλεόραση στον τοίχο- έτσι απελευθερώνετε χώρο από το πάτωμα ενώ απολαμβάνετε καλύτερα τις αγαπημένες σας ταινίες!

7. Προτιμήστε ένα μικρό χαλί στη μέση



Ένα μεγάλο χαλί το πιθανότερο είναι ότι θα «κλείσει» τον μικρό χώρο σας. Τοποθετήστε ένα μικρότερο χαλί στη μέση του καθιστικού, με βάση το οποίο θα τοποθετήσετε όλα τα υπόλοιπα έπιπλα.

*Extra tip: ένα χαλί με μικρά, διακριτικά σχέδια θα ξεγελάσει ακόμα περισσότερο το μάτι και θ’ ανοίξει τον χώρο.

8. Καθαρίζετε συχνά τα τζάμια!



Ομολογουμένως, πρόκειται για μια περίεργη συμβουλή, όμως η εξήγησή της είναι πολύ απλή: το φυσικό φως του ήλιου δίνει βάθος στον χώρο, γι’ αυτό φροντίστε τα τζάμια σας να λάμπουν πάντα. Δείτε σε παλαιότερο άρθρο μας ακριβώς τον τρόπο.

9. Προτιμήστε τα έπιπλα με πόδια



Αν σκέφτεστε να ανακαινίσετε το σαλόνι σας ή αν τώρα αγοράζετε τα έπιπλά σας, επιλέξτε έξυπνα και προτιμήστε τα έπιπλα με πόδια και όχι ενιαία. Το κενό και το πάτωμα που φαίνεται από κάτω, θα επεκτείνουν τον χώρο του μικρού καθιστικού σας.

10. Χρησιμοποιήστε έξυπνα έπιπλα



Ένα τραπέζι που ανοίγει στη μέση και λειτουργεί και σαν ντουλάπι, ένα σκαμπό με αποθηκευτικό χώρο, ή πουφ που θα φυλάτε κάτω απ’ τον καναπέ και που θα «βγάλετε» μόνο όταν τα χρειάζεστε, θα απελευθερώσουν πολλά εκατοστά και θα ανοίξουν το σαλόνι σας.

v