Τα πολύτιμα μαθήματα που μας δίνουν καθημερινά τα παιδιά μας

Τα πολύτιμα μαθήματα που μας δίνουν καθημερινά τα παιδιά μας

Οι γονείς αγχωνόμαστε για τις αρχές και τα πολύτιμα μαθήματα που θα διδάξουμε τα παιδιά μας για να τα μεγαλώσουμε σωστά. Όμως, κάπου στην πορεία, συνειδητοποιούμε κάτι που δεν περιμέναμε: ότι δεν ξέραμε ούτε τα μισά απ’ αυτά που νομίζαμε για τη ζωή μέχρι που γίναμε γονείς. Κι αυτό γιατί, μαθαίνουμε καθημερινά απ’ τα παιδιά μας, ό,τι διδάξαμε κι εμείς τους γονείς μας και που, μέσα στο άγχος και τον πανικό της καθημερινότητας, έχουμε ξεχάσει. Ας θυμηθούμε, λοιπόν, τι έχουμε (ξανα)μάθει από τους καλύτερους δασκάλους της ζωής μας: τα παιδιά μας.

Να γελάμε κάθε μέρα

Και χωρίς να έχουμε κάποιο συγκεκριμένο λόγο! Το γέλιο είναι «φάρμακο», εκτόνωση, ευτυχία και πρέπει να υπάρχει καθημερινά στο… πρόγραμμά μας, αν θέλουμε να τα βγάλουμε πέρα. «Μια μέρα χωρίς γέλιο είναι χαμένη μέρα», έλεγε ο Τσάρλι Τσάπλιν και, ως ένας από τους μεγαλύτερους κωμικούς, μάλλον κάτι ήξερε.

Ακολουθήστε το παράδειγμα του μωρού σας που γελάει με μια απλή γκριμάτσα και μην φοβάστε να είστε αυθόρμητοι. Χωρίς αυθορμητισμό, δεν υπάρχει γέλιο και χωρίς γέλιο δεν υπάρχει ευτυχία.

Να ξεχνάμε εύκολα

Πότε είδατε το μικρό σας να σας κρατάει κακία για μέρες γιατί θύμωσε μαζί σας; Πόσες μέρες κρατήσατε εσείς «μούτρα» στον σύντροφό σας όταν νευριάσατε μαζί του; Δεν γίνεται ξαφνικά να αποκτήσουμε μνήμη χρυσόψαρου και να ξεχνάμε τα πάντα, γίνεται όμως να ρίχνουμε νερό στο κρασί μας πού και πού, να συγχωρούμε και να προσπαθούμε να συμβιβαζόμαστε.

Να ζούμε την κάθε στιγμή



Να πάμε μια ξαφνική βόλτα γιατί έτσι απλά μας ήρθε, να παίξουμε κι εμείς με το παιδί στην παιδική χαρά και να φάμε γλυκό μια φορά για βραδινό. Χρειάζονται τα όρια και οι κανόνες, όμως δεν είναι κακό να τους «σπάμε» κάποιες φορές και να παρακούμε τον εαυτό μας! Αφήστε κάτω το κινητό, κλείστε τον υπολογιστή και την τηλεόραση και ζήστε την κάθε στιγμή όπως πρέπει: παρέα με τους δικούς σας ανθρώπους.

 Να ονειρευόμαστε

Τα παιδιά ονειρεύονται ότι είναι σούπερ ήρωες, ότι πετάνε μέχρι το φεγγάρι, ότι έχουν γίνει κολλητοί με τους αγαπημένους χαρακτήρες απ’ τα κινούμενα σχέδια… και η λίστα είναι ατελείωτη. Ως μεγάλοι, όμως, εμείς θεωρούμε ότι δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια. Το όνειρο για εμάς μπορεί να είναι να περάσουμε μια μέρα με την οικογένειά μας, ή να κανονίσουμε επιτέλους το ταξίδι που σκεφτόμαστε καιρό. Σας φαίνονται «άπιαστα» όλα αυτά;

Να εμπιστευόμαστε τους γύρω μας

Ένα από τα χαρακτηριστικά που χάνουμε μεγαλώνοντας είναι ότι σταματάμε να εμπιστευόμαστε τους ανθρώπους γύρω μας. Γινόμαστε καχύποπτοι, πολλές φορές δικαιολογημένα, χάνοντας όμως την ουσία των ανθρώπινων σχέσεων. Όμως, αν κοιτάξουμε τα παιδιά μας, θα δούμε ότι έχουν τυφλή εμπιστοσύνη στους φίλους τους, με μια περίεργη αλλά χαριτωμένη αφέλεια.

Να μην φοβόμαστε το καινούριο

Τα παιδιά θέλουν συνεχώς να μαθαίνουν και να δοκιμάζουν καινούρια πράγματα. Εμείς, από μια ηλικία και μετά, προτιμάμε τα «σίγουρα», τα «έτοιμα», τα «εύκολα». Φοβόμαστε ίσως να αποτύχουμε ή να μας δουν τα παιδιά μας να αποτυγχάνουμε. Το σημαντικό, όμως, είναι να παίρνουμε κάπου- κάπου το ρίσκο και να κάνουμε ακόμα και λάθη!

Να είμαστε ο εαυτός μας



Χαρακτηριστικό των παιδιών είναι ο άκρατος αυθορμητισμός τους-με λίγα λόγια το «χάρισμα» του να είναι ο εαυτός τους, κάτι που εμείς ξεχνάμε μεγαλώνοντας. Κάποιες φορές, ας κάνουμε το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό (εφόσον δεν βλάπτουμε κανέναν) και ας ακολουθήσουμε το παράδειγμα των αυθόρμητων παιδιών μας.

Να έχουμε αυτοπεποίθηση!

Όλα τα παιδιά πιστεύουν στον εαυτό τους και τις δυνάμεις τους, ακόμα κι αν κάποιες φορές υπερβάλλουν. Δεν θα ήταν ωραίο να ξαναγίνουμε παιδιά και να νιώσουμε δυνατοί και όμορφοι όπως τότε;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v