Χριστούγεννα πριν και μετά τα παιδιά: 5 μεγάλες διαφορές

Χριστούγεννα πριν και μετά τα παιδιά: 5 μεγάλες διαφορές

Τέτοιες μέρες, μερικά χρόνια πριν, είχαμε ήδη «κλείσει» τραπέζι για το Πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν. Είχαμε ήδη ψιλοσκεφτεί τι θα φορέσουμε το βράδυ των Χριστουγέννων και είχαμε προ πολλού κλείσει ραντεβού στο κομμωτήριο για χτένισμα και νύχια. Τέτοιες μέρες, μερικά χρόνια πριν περιμέναμε να μπει το δώρο των Χριστουγέννων, για να το… «σκίσουμε» σε ρούχα και καλλυντικά και πιθανώς σε κάποια μονοήμερη εξόρμηση… Όλα αυτά π.Π. (προ Παιδιών), γιατί μ.Π. τα Χριστούγεννά μας είναι πολύ, πάρα πολύ διαφορετικά. Όχι χειρότερα, ούτε ακριβώς καλύτερα. Απλά, διαφορετικά. Γιατί;

Ο στολισμός του δέντρου

Ο στολισμός του δέντρου μας τότε ήταν μία καθαρά προσωπική υπόθεση, η οποία έπαιρνε μια λίγο πιο ρομαντική χροιά αν ο σύζυγος ή σύντροφός μας προθυμοποιούταν να βοηθήσει, κρεμώντας τα φωτάκια. Οι θέσεις που θα έπαιρναν οι μπάλες, τα στολίδια και οι γιρλάντες είχαν να κάνουν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ με το δικό μας διακοσμητικό στιλ και κάνεις δεν είχε δικαίωμα να παρέμβει σε αυτό.



Τώρα με τα παιδιά; Θέλετε να στολίσετε το δέντρο όπως εσείς θέλετε; Ξεχάστε το! Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μην επέμβουν, κρεμώντας 3 μπάλες στο ίδιο κλαδί, αποφασίζοντας πως το πίσω μέρος πρέπει να είναι πιο «φορτωμένο» από το μπροστά και αλλάζοντας άποψη για τις θέσεις των στολιδιών κάθε 3 μέρες. Λίγο ψυχαναγκαστικά άτομα να είστε, ένα ηρεμιστικό δεν θα το αποφύγετε!

Αυτή η μαμά, για παράδειγμα, βρήκε τη λύση:

Το δώρο των Χριστουγέννων

Το θυμάστε; Αυτόν τον πολυαναμενόμενο 13ο μισθό, τον οποίον δεν ξέραμε πώς να πρωτοξοδέψουμε; Ψώνια; Καλλυντικά; Μπουζούκια; Χιονοδρομικό; Όλα αυτά μαζί και πάλι λεφτά περίσσευαν.



Μετά τα παιδιά, όσοι τυχεροί παίρνουν ακόμα δώρο, το έχουν ήδη προορίσει για να ξεχρεώσουν έξοδα και υποχρεώσεις πριν καν το λάβουν. Και με ό,τι περισσεύει, απλά παίρνουν και ένα αξιοπρεπές δώρο στα παιδιά. Και στα ανίψια. Και στα βαφτιστήρια. Και στους φίλους των παιδιών που επισκέπτονται τις γιορτινές μέρες. Και στη δασκάλα. Και, φυσικά, στην γιαγιά και τον παππού.

Ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

Μπουζούκια; Κλαμπ; Εκδρομή; Ή μήπως σε κάποιο σπίτι για χαρτιά μέχρι το πρωί; Σε κάθε περίπτωση, το ρεβεγιόν πριν τα παιδιά σήμαινε έξοδος, ξενύχτι μέχρι πρωίας, κατανάλωση αλκοόλ χωρίς μέτρο και, φυσικά, πρωινό σε κάποια καντίνα που θα παρέμενε ανοιχτή μέχρι τις 8:00.



Μετά τα παιδιά, ρεβεγιόν σημαίνει ότι ο μπαμπάς ή κάποιος θείος θα ντυθεί Άγιος Βασίλης και κατά τις 9:00 θα κάνει την εμφάνισή του, ώστε να φέρει τα δώρα που τα παιδιά θα ανοίξουν και θα παίξουν μέχρι τις 10:00, οπότε έρχεται η ώρα να φάτε όλα αυτά που από το πρωί ετοιμάζατε! Γύρω στις 12:00, με μάτια που με το ζόρι κρατιούνται ανοιχτά, θα πείτε όλοι μαζί τα κάλαντα, για να καταρρεύσετε λίγη ώρα αργότερα οικογενειακώς στον καναπέ! (Και αυτό θα είναι ίσως το μεγαλύτερο ξενύχτι της χρονιάς που πέρασε!)

…Όσο για το πρωινό ξύπνημα μετά τα ρεβεγιόν

Πριν τα παιδιά, δεν υπήρχε λόγος για πρωινό ξύπνημα. Απλά κάποια στιγμή, λίγο πριν νυχτώσει σηκωνόμασταν και ελπίζαμε να πετύχουμε την οικογένεια στο κόψιμο της γαλοπούλας. Με μάτια μαύρα από τους κύκλους και τη μάσκαρα που δεν καταφέραμε ποτέ να αφαιρέσουμε σωστά, μαλλιά σχεδόν όρθια από τη χθεσινοβραδινή λακ και κινήσεις βραδύποδα, συνδυάζαμε γαλλικό καφέ με πατάτες φούρνου και… «στρώναμε στομάχι»! Η υπόλοιπη μέρα περνούσε παραδοσιακά μπροστά στην τηλεόραση.



Μετά τα παιδιά το πρωινό ξύπνημα δεν διαφέρει και πολύ από κάθε άλλο, οποιασδήποτε ημέρας. Με λίγες ώρες ύπνου (έτσι κι αλλιώς), πιάτα και κατσαρόλες να περιμένουν υπομονετικά στον νεροχύτη για να πλυθούν και κινήσεις βραδύποδα, συνδυάζουμε γαλλικό καφέ με πατάτες φούρνου και περνάμε την υπόλοιπη μέρα  -παραδοσιακά- μπροστά στην τηλεόραση, βλέποντας παιδικά.

Το πνεύμα των Χριστουγέννων

Η αλήθεια είναι ότι αν υπάρχει μία λέξη που είναι άρρηκτα συνυφασμένη με τα Χριστούγεννα, που τα ποτίζει και τα γλυκαίνει, όπως το μέλι στα μελομακάρονα, αυτή είναι η λέξη «οικογένεια». Κι αν πριν τα παιδιά ξοδεύαμε, ξεφαντώναμε και απολαμβάναμε τα ξενύχτια της ζωής μας, στην πραγματικότητα… δεν ζούσαμε Χριστούγεννα. Ζούσαμε απλά, μερικές μέρες ανεμελιάς και διασκέδασης που μας προετοίμαζαν με τον καλύτερο τρόπο για να γνωρίσουμε κάποτε το πραγματικό πνεύμα των Χριστουγέννων. Αυτό που -αν ήμαστε πραγματικά τυχεροί και ευλογημένοι- μετά τα παιδιά είναι κάπως έτσι:

 

Καλά Χριστούγεννα σε όλους!

v