Στο κάμπινγκ μαζί με το παιδί

Στο κάμπινγκ μαζί με το παιδί

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Αποφασίσατε φέτος να πάτε με την οικογένεια για κάμπινγκ, είτε για λόγους οικονομίας, είτε για να δοκιμάστε ένα διαφορετικό, ενδεχομένως πιο ξέγνοιαστο, στιλ διακοπών. Η κρίσιμη ερώτηση στην οποία πρέπει να απαντήσετε πριν ετοιμάσετε τα σακ-βουαγιάζ είναι: Έχετε ξανακάνει κάμπινγκ; Αν η απάντηση είναι θετική, τότε το παρακάτω άρθρο μπορεί να σας φανεί χρήσιμο ως προς το τι να μην ξεχάσετε. Αν η απάντηση είναι «όχι», τότε πάρτε βαθιά ανάσα και συνεχίστε να διαβάζετε προσεκτικά ώστε να περάσετε όλοι καλά, χωρίς προβλήματα.

Αν έχετε μωρό

Πρέπει να είστε αρκετά έμπειροι campers για να επιλέξετε αυτού του τύπου τις διακοπές με το μωρό. Οι λόγοι είναι πολλοί και έχουν να κάνουν είτε με θέματα ασφάλειας και υγιεινής, είτε με πρακτικά ζητήματα μεταφοράς όλων των απαραίτητων αξεσουάρ. Αν αυτή είναι η πρώτη φορά που θα κάνετε κάμπινγκ με το μωρό, πρέπει να εξασφαλίσετε ότι η σκηνή σας θα βρίσκεται στην απόλυτη σκιά και ότι θα έχει δροσιά τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Εσείς μπορεί να αντέχετε λίγη παραπάνω ζέστη, το μωρό όμως; Καλό είναι, για να διασφαλίσετε ότι δεν θα αντιμετωπίσετε τέτοιο πρόβλημα, να έχετε προμηθευτεί μία ειδική τέντα, κάτω από την οποία θα στήσετε την σκηνή.

Επιπλέον, πρέπει να φροντίσετε όσα αφορούν το μπάνιο και το άλλαγμα του μωρού. Το μπάνιο του μπορείτε να το πραγματοποιείτε μαζί με τον σύντροφό σας στην ντουζιέρα του κάμπινγκ, κρατώντας το μωρό προσεκτικά στην αγκαλιά σας, και σκεπάζοντάς το καλά με μία πετσέτα μέχρι να το μεταφέρετε στη σκηνή για να το ντύσετε. Εκεί πρέπει να έχετε ένα καθαρό σημείο για να φορέσετε την πάνα του (π.χ. να έχετε ένα σελτεδάκι αποκλειστικά για αυτόν τον σκοπό, που θα το μαζεύετε κάθε φορά που δεν θα το χρειάζεστε για να μην μαζεύει σκόνες, χώματα κ.λπ., τα οποία μπορεί να μεταφερθούν στα γεννητικά όργανα του μωρού και να προκαλέσουν ουρολοίμωξη). Εννοείται ότι θα έχετε μαζί υγρομάντηλα καθαρισμού για το άλλαγμα και ότι θα προσέχετε πάρα πολύ όταν το πλένετε στα κοινά μπάνια του κάμπινγκ για να μην ακουμπήσουν πουθενά οι πετσέτες και, φυσικά, το μωρό.

Όσον αφορά το φαγητό, αν θηλάζετε, τα πράγματα είναι πολύ εύκολα, καθώς δεν έχετε την έγνοια των μπιμπερό, ή της αποστείρωσης (αν είστε ακόμα σε αυτή τη φάση). Διαφορετικά, για το πλύσιμο των μπιμπερό του μωρού, καλό θα είναι να χρησιμοποιείτε δικό σας σφουγγάρι και απορρυπαντικό, και όχι αυτά που πιθανώς βρείτε στην κουζίνα του κάμπινγκ. Εννοείται ότι δεν θα αφήνετε τα μπουκάλια να στραγγίζουν στο κοινόχρηστο στραγγιστήρι, αλλά θα τα αποθηκεύετε κάθε φορά μετά το πλύσιμο για να μην λερώνονται ή για να μην κάθονται πάνω τους μύγες. Για το ζέσταμα του γάλακτος, ένα γκαζάκι και ένα μπρίκι είναι αρκετά.

Τέλος, σημαντικό είναι το ζήτημα του ύπνου. Η καλύτερη λύση για το μωρό, ανάλογα με το πόσων μηνών είναι, είναι είτε το πορτ μπεμπέ είτε ένα μικρό παρκοκρέβατο, για το οποίο, βέβαια, θα χρειαστείτε μία μεγαλύτερη σκηνή. Και στις δύο περιπτώσεις, πάντως, χρήσιμο είναι να υπάρχει κουνουπιέρα, γιατί όσο κι αν προσέχετε να παραμένει κλειστή η σκηνή, όλο και κάποιο έντομο μπορεί να μπει και να τσιμπήσει το μωρό. Για ακόμη περισσότερη ασφάλεια από τα τσιμπήματα, ενημερωθείτε από τον παιδίατρο για αντικουνουπικά σπρέι ή κρέμες που μπορείτε να εφαρμόζετε στο μωρό.

Τέλος, έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι το κάμπινγκ είναι ένα περιβάλλον που απαιτεί ησυχία και ιδιωτικότητα. Αν το μωρό σας ξυπνά πολλές φορές μέσα στη νύχτα με ουρλιαχτά, είτε γιατί έχει κολικούς είτε γιατί έχει αναστατωθεί από την αλλαγή περιβάλλοντος, καλά θα κάνετε να τα μαζέψετε και να επιστρέψετε ξανά μετά από… ένα-δυο χρόνια, γιατί οι υπόλοιποι κατασκηνωτές θα αναγκαστούν να καλέσουν το πνεύμα του Ηρώδη.

Αν έχτε μικρά παιδιά

Αν πρόκειται για παιδιά από 2 ετών και πάνω, το κάμπινγκ αποτελεί εξαιρετική ιδέα, αρκεί να είστε προετοιμασμένες για την προετοιμασία των γευμάτων τους που θα χρειαστεί να αναλαμβάνετε αρκετές φορές μέσα στη μέρα (ταβέρνα πρωί-μεσημέρι-βράδυ δεν γίνεται!). Αν ξεπεράσετε, λοιπόν, αυτή την αγγαρεία, τότε μπορείτε να είστε σίγουρες ότι θα περάσετε τις πιο ξέγνοιαστες διακοπές σας.

Τι θα χρειαστείτε; Σίγουρα μια μεγάλη σκηνή, για να χωράτε όλοι άνετα. Σκεφτείτε την επιλολή μιας σκηνής με δωμάτια, ώστε τα παιδιά να κοιμούνται μόνα τους ή για να υπάρχει ένας ξεχωριστός χώρος για την παρασκευή γευμάτων κ.λπ.

Ακόμη, είναι απαραίτητο να έχετε το φαρμακείο σας κατάλληλα εφοδιασμένο για διαβίωση στη φύση. Με τα πιτσιρίκια να κυκλοφορούν ελεύθερα στο φυσικό περιβάλλον του κάμπινγκ, τα χτυπήματα ή τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις είναι πιθανό σενάριο. Επίσης, όταν είστε μαζί με τα παιδιά στο κάμπινγκ, είναι σημαντικό να φροντίζετε να υπάρχει πάντα φρέσκο νερό στο θερμός και να τα ενυδατώνετε συχνά.

Άλλα «αξεσουάρ» που θα σας φανούν χρήσιμα, είναι ένα τραπεζάκι με σπαστές καρέκλες, όχι μόνο για να τρώνε τα παιδιά αλλά και για να παίζουν, να ζωγραφίζουν κ.λπ., ενώ για την προστασία της υγιεινής τους καλό είναι να έχετε μαζί ειδικά πλαστικά καλύμματα τουαλέτας, που θα τα παίρνουν πάντα μαζί στην τουαλέτα, και αντισηπτικά μαντηλάκια για να καθαρίζετε το τραπέζι πριν από το φαγητό. Τα αντικουνουπικά σπρέι και τα φιδάκια θεωρούνται αυτονόητα.

Αν έχετε μεγάλα παιδιά

Αναφερόμαστε σε ηλικίες άνω των 8-9 ετών, επομένως τα παιδιά μπορούν να έχουν τη δική τους σκηνή. Το κάμπινγκ είναι πλέον παιχνιδάκι. Τα παιδιά μπορούν να σας βοηθήσουν στην προετοιμασία των γευμάτων, η οποία δεν είναι πια τόσο αυστηρή, ενώ δεν χρειάζεται να ακολουθείτε κάποιο πρόγραμμα διατροφής και ύπνου.

Αυτό που χρειάζεστε τώρα είναι καλές ιδέες για να μην βαρεθούν τα παιδιά εκεί, δηλαδή πολλά παιχνίδια, βιβλία αλλά και επιλογή ενός κάμπινγκ που να προσφέρει δραστηριότητες για παιδιά. Κατά τα άλλα, σημαντικό είναι να θυμίζετε στα παιδιά να βάζουν πάντα αντικουνουπική λοσιόν στο δέρμα τους μετά το απογευματινό μπάνιο και να δίνουν «σημεία ζωής» τις ώρες που θα βολτάρουν στις εγκαταστάσεις του κάμπινγκ με κάποια παρέα που πιθανώς θα έχουν δημιουργήσει.

v