«Είμαι απλώς μια μαία…»: Το δύσκολο έργο των γυναικών που φέρνουν στον κόσμο τα παιδιά μας

«Είμαι απλώς μια μαία…»: Το δύσκολο έργο των γυναικών που φέρνουν στον κόσμο τα παιδιά μας

Είναι η γυναίκα που στέκεται δίπλα μας σε μία από τις δύσκολες αλλά και χαρούμενες στιγμές της ζωής μας. Εκείνη που μας καθησυχάζει, μας παρηγορεί, μας δίνει δύναμη και κουράγιο και δεν αφήνει το χέρι μας ούτε στιγμή. Εκείνη η γυναίκα που μας βοήθησε να φέρουμε στον κόσμο το παιδί μας. Αλλά και εκείνη που πήρε τη λιγότερη αναγνώριση και τα λιγότερα «ευχαριστώ». Η Susan Jolley δημοσίευσε στον προσωπικό της λογαριασμό μια συγκινητική εξομολόγηση για το «έργο» που κάνει στη δουλειά της. Μας υπενθυμίζει πόσα «ευχαριστώ» έπρεπε να είχαμε πει στις γυναίκες αυτές που ήταν δίπλα μας στην πιο σημαντική στιγμή της ζωής μας.

«Είμαι απλώς μια νοσοκόμα. Μια μαία. Ακούγεται διασκεδαστικό;

Είμαι απλώς η μαία που ήταν εκεί όταν γεννήθηκε το παιδί σου.

Είμαι απλώς η μαία που σου κράταγε το χέρι, σε κοίταγε στα μάτια και σ’ έκανε να νιώθεις η πιο δυνατή γυναίκα στον κόσμο.

Είμαι απλώς η μαία που κατάλαβε ότι είχες προεκλαμψία και που σου έδωσε μαγνήσιο μετά από εντολή του γιατρού για θεραπεία.

Είμαι απλώς η μαία που άκουγε τον αναπνοή σου με το στηθοσκόπιο γιατί ξέρω όλες τις πιθανές επιπλοκές.

Είμαι απλώς η μαία που άκουγε τους καρδιακούς παλμούς του μωρού σου και καταλάβαινε πότε ήταν ανήσυχο.

Είμαι απλώς η μαία που σε προετοίμαζε στο τραπέζι της εντατικής.

Είμαι απλώς η μαία που έβγαλε φωτογραφία το μωρό σου γιατί ήσουν μόνη σου. Αν και εκείνη την ώρα θα έπρεπε να κάνω πολλά άλλα πράγματα.

Είμαι απλώς η μαία που η οικογένειά μου έπρεπε να με αποχωριστεί ακόμα μία μέρα, που έπρεπε να μείνω 3 ώρες παραπάνω στη δουλειά γιατί ο τοκετός σου ήταν δύσκολος.

Είμαι απλώς η μαία που σε βοήθησε να κρατήσεις την αξιοπρέπειά σου και να νιώσεις άνετα όταν ήσουν πιο ευάλωτη από ποτέ.

Είμαι απλώς η μαία που έπεισε τον γυναικολόγο σου να περιμένει λίγο ακόμα πριν σου κάνει καισαρική.

Είμαι απλώς η μαία που περίμενε όση περισσότερη ώρα μπορούσε μέχρι να καλέσει τον γυναικολόγο σου σου για να μην σου κάνει επισιοτομή.

Είμαι απλώς η μαία που σου κρατούσε το χέρι και έκλαιγε μαζί σου όταν η καρδιά του μωρού σου δεν χτύπαγε πια.

Είμαι απλώς η μαία που δεν έχει προλάβει να φάει ή να πιει τίποτα, εκτός από τον καφέ που ήπια όταν ξύπνησα, στις 5 το πρωί. 

Είμαι απλώς η μαία που σε άφησε να της κάνεις σημάδια στα μπράτσα όταν την πίεζες με όλη σου τη δύναμη την ώρα που σου έκαναν την επισκληρίδιο και που εκείνη τη στιγμή σου έλεγε: "Τα πας πολύ καλά. Σχεδόν τελειώσαμε. Μπορείς να τα καταφέρεις."

Είμαι απλώς η μαία που στεκόταν δίπλα σου όταν έδινες το μωρό σου στη θετή του μητέρα. Σε κρατούσα με σταθερό χέρι. Σε έβλεπα να τρέμεις. Η καρδιά μου πόναγε για σένα.

Είμαι απλώς η μαία που έλεγε σε μια έφηβη κοπέλα ότι θα γίνει καταπληκτική μαμά και θα καταφέρει να σπουδάσει.

Είμαι απλώς η μαία που ξέρει ότι το να αποφύγεις την πρώτη καισαρική σε βοηθάει να αποφύγεις και τις επόμενες και όλες τις πιθανές επιπλοκές μιας μελλοντικής γέννας.

Είμαι απλώς η μαία που θα κάνει τα πάντα για να πάρει το μωρό σου τη σωστή θέση για να κατέβει.



Είμαι απλώς η μαία που κρατούσε το χέρι σου και σου είπε: “Λυπάμαι πολύ για την απώλειά σου.” Η καρδιά μου πονούσε για σένα. Ήθελα να αγκαλιάσω σφιχτά τα παιδιά μου και να μην τ’ αφήσω ποτέ να φύγουν εκείνο το βράδυ… αλλά όταν γύρισα σπίτι είχαν ήδη κοιμηθεί γιατί έμεινα μέχρι αργά μαζί σου.

Είμαι απλώς η μαία που έκλαιγε σε όλο τον δρόμο γυρνώντας σπίτι και που ο άντρας μου δεν χρειάζεται καν να ρωτήσει πώς ήταν η μέρα μου.

Γιατί ξέρει.

Σήμερα.

Κάθε μέρα.

Ένιωσα τη χαρά σου.

Ένιωσα τον πόνο σου.

Ένιωσα τα δάκρυά σου.

Ένιωσα τους φόβους σου.

Ένιωσα τα μυστικά σου.

Σου έδειξα πόσο δυνατή είσαι.

Σου έσωσα τη ζωή.

Έσωσα τη ζωή του παιδιού σου.

Το σώμα μου πονάει.

Η καρδιά μου πονάει.

Αλλά αγαπώ κάθε λεπτό.

Είμαι ΑΠΛΩΣ μια μαία!»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v