Πώς πειθαρχούν τα παιδιά τους οι ειδικοί

Πώς πειθαρχούν τα παιδιά τους οι ειδικοί

Όταν παλεύεις από το πρωί ως το βράδυ να καταφέρεις να μείνεις ψύχραιμη εν μέσω φωνών, ξεσπασμάτων, αντιδράσεων και εμμονών των μικρών σου, αρχίζουν λίγο να σου τη δίνουν οι ψυχολόγοι, οι σύμβουλοι οικογενειών και λοιποί ειδικοί που με συμβουλεύουν το αυτονόητο δε, ακατόρθωτο (;) δε: ηρεμία, υπομονή και κατανόηση. Διαβάζεις τις συμβουλές τους παντού, κουνάς καταφατικά το κεφάλι, συμφωνείς, γιατί ναι, τα λένε εξαίσια. Και πάντα στο τέλος εύλογα καταλήγεις να διερωτηθείς: Άραγε, αυτοί που τα γράφουν αυτά, παιδιά έχουν;

Οι παρακάτω ειδικοί έχουν και παιδιά και περιορισμένη υπομονή και τις απαραίτητες γνώσεις και μοιράζονται τον τρόπο που οι ίδιοι επιλέγουν να πειθαρχήσουν τα παιδιά τους.

Για να δούμε:

«Ό,τι και να κάνεις, αν η αγάπη κυριαρχεί, τα παιδιά στο τέλος θα σ’ ακούσουν»

Michele Borba

Συγγραφέας περισσότερων από είκοσι βιβλίων για την παιδική ανάπτυξη, δασκάλα και μητέρα τριών παιδιών.

Ποιες τεχνικές πειθαρχίας ακολουθεί: Συνδυασμό μεθόδων, συμπεριλαμβανομένης της θετικής πειθαρχίας.

«Υπάρχουν δεκάδες διαφορετικών τεχνικών. Βρείτε την προσέγγιση που ταιριάζει στο δικό σας παιδί. Αποκλείεται να αρκέσει μία και μόνο τεχνική.»

Πώς πειθαρχεί τα παιδιά της και τι θα έκανε διαφορετικά: Ήμουν συνέχεια πολύ ξεκάθαρη για τα πιστεύω, τις αξίες μου και για την συμπεριφορά που περίμενα από τα παιδιά μου. Θα μπορούσα να είμαι πιο επίμονη σε κάποια πράγματα, στην καθημερινή μάχη της ανατροφής των παιδιών.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι γονείς στην πειθαρχία των παιδιών: Η έλλειψη συνέπειας! Οι γονείς προσπαθούν να διαχειριστούν πάρα πολλά «με τη μία» -θα πρέπει να διαλέγουν συγκεκριμένες συμπεριφορές για να προσφέρουν εναλλακτικές στα παιδιά.

Αν έπρεπε να δώσετε ένα μήνυμα στους γονείς σχετικά με την πειθαρχία ποιο θα ήταν; Το κλειδί για αποτελεσματική πειθαρχία είναι οι σχέσεις. Ό,τι κι αν κάνετε, αν το κάνετε με αγάπη για οδηγό, τα παιδιά τελικά θα υπακούσουν. Τα παιδιά μας θέλουν πραγματικά να μας ευχαριστήσουν.

«Η σωματική τιμωρία θα έπρεπε να εξαφανιστεί»

Robert MacKenzie

Συγγραφέας, σχολικός σύμβουλος και σύμβουλος γάμου. Συγγραφέας βιβλίου best seller για τα όρια και την πειθαρχία στα παιδιά και πατέρας δυο γιών.

Ποιες τεχνικές πειθαρχίας ακολουθεί: Πειθαρχία βασισμένη στα όρια, time-outs, φυσικές και λογικές συνέπειες.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος των σύγχρονων γονιών στην πειθαρχία των παιδιών: Δεν βάζουν όρια και αγνοούν ή υποτιμούν κακές συμπεριφορές, ελπίζοντας ότι θα εξαφανιστούν. Αυτό λειτουργεί για τα παιδιά απλώς σαν πράσινο φως να συνεχίσουν.

Ποια τεχνική πειθαρχίας θα ήθελε να απαγορευτεί: Τη σωματική τιμωρία –το να ασκείς βία φέρνει μόνο κακά αποτελέσματα.

Περιγράψτε την φιλοσοφία σας σε 25 λέξεις: Μην κάνετε για τα παιδιά ό,τι μπορούν να κάνουν τα ίδια για τον εαυτό τους. Ενθαρρύνετέ τα να λύνουν μόνα τους προβλήματα στη συμπεριφορά τους και θα τα δείτε να γίνονται ανεξάρτητα.

«Δεν υπάρχει ποτέ μία σωστή τεχνική! Κάθε παιδί είναι διαφορετικό!»

Aviva Pflock

Σύμβουλος γονέων, συγγραφέας και μητέρα τριών παιδιών.

Ποιες τεχνικές πειθαρχίας ακολουθεί: Το να διαλέξω ένα και μόνο τρόπο πειθαρχίας είναι ενάντια σε ό,τι πιστεύω. Αν διαλέξεις μία και μόνο τεχνική και δεν δουλέψει, θα νιώσεις δυστυχία και ενοχή που έκανες τη «λάθος» επιλογή. Ό,τι λειτουργεί σε μια οικογένεια, δεν λειτουργεί και στην άλλη. Ό,τι δουλεύει σε ένα παιδί, δεν δουλεύει και στο άλλο παιδί –ακόμα και της ίδιας οικογένειας. Οι γονείς πρέπει να έχουν πολλά διαφορετικά εργαλεία.

Τι έκανε σωστά και τι λάθος στην πειθαρχία των παιδιών της: Έμαθα να προσπαθώ να βεβαιώνομαι ότι κάθε «όχι» δικαιολογείται και δεν είναι μια απλώς αρνητική απάντηση. Νομίζω ότι έκανα καλή δουλειά στο να πείσω τα παιδιά μου ότι έχουν πραγματικά κάτι να κερδίσουν απ’ την προσπάθειά μου να τα πειθαρχήσω, αντί να με υπακούν από φόβο.

Πιστεύω, όμως, ότι περίμενα πολύ καιρό και με δυσκόλεψε πολύ να πω απλά «Γιατί εγώ είμαι η μαμά σου. Γι’ αυτό!». Μερικές φορές, αυτός ο λόγος αρκεί.

Ποιο μήνυμα θα ήθελε να στείλει στους γονείς: Οι γονείς πρέπει να μάθουν να δίνουν στον εαυτό τους χρόνο σχετικά με τον τρόπο που θα αντιμετωπίσουν μια κατάσταση. Εκτός κι αν το παιδί κινδυνεύει, δεν χρειάζεται να έχετε πάντα τη σωστή απάντηση, την κατάλληλη στιγμή. Αν κάνετε κάτι και συνειδητοποιήσετε αργότερα ότι ήταν λάθος, απολογηθείτε στο παιδί.

Συνοψίστε την περί πειθαρχίας φιλοσοφία σας σε 25 λέξεις: Ηρεμία, συνέπεια, στοργή. Μένοντας ήρεμος θα καταφέρετε να μην γίνει η άσχημη κατάσταση χειρότερη. Η συνέπεια βοηθά τα παιδιά να νιώσουν αυτοπεποίθηση. Η στοργή χτίζει σεβασμό, αγάπη, εμπιστοσύνη.

«90% ενθάρρυνση και επιβράβευση κι 10% κριτική»

Carl Pickhardt

Ψυχολόγος, συγγραφέας, blogger, μπαμπάς τεσσάρων παιδιών και παππούς.

Ποιες τεχνικές χρησιμοποιεί: Θετική διαπαιδαγώγηση με έμφαση στη σχέση επιλογής-συνέπειας και προσφορά καθοδήγησης.

Τι πιστεύει ότι έκανε λάθος στην πειθαρχία των παιδιών του: Αν μπορούσα να ξεκινήσω πάλι απ’ την αρχή, νομίζω ότι θα προσέφερα περισσότερη καθοδήγηση και αυστηρότερο πρόγραμμα στα παιδιά μου. Μεγάλωσα με πολλές ελευθερίες. Το απόλαυσα και υπέθεσα ότι και τα παιδιά μου θα το απολαύσουν.

Ποιο μήνυμα θέλει να μεταφέρει στους γονείς: Η φόρμουλα για αποτελεσματική πειθαρχία είναι ο κανόνας 90:10. Ενενήντα τοις εκατό συμβουλές και δέκα τοις εκατό διορθώσεις. Ενενήντα τοις εκατό επιβράβευση για το καλό και δέκα τοις έκατο κριτική για το κακό. Οι γονείς που προτιμούν να διορθώνουν και να κριτικάρουν συνεχώς τα παιδιά τους, μειώνουν τη διάθεση του παιδιού να συνεργαστεί.

Ποια τεχνική πειθαρχίας θα ήθελα να δει να εξαφανίζεται: Κάθε είδους ταπεινωτικές μεθόδους, όπως ο σαρκασμός, η υποτίμηση κι ο χλευασμός, που καταστρέφουν τρομερά την αυτοπεποίθηση των παιδιών. Οι γονείς δεν πρέπει να λειτουργούν έτσι –τέλος.

Πηγή: babycenter.com

v