Οι 10 εντολές του φαγητού σύμφωνα με τα παιδιά μας

Οι 10 εντολές του φαγητού σύμφωνα με τα παιδιά μας

Μισεί οτιδήποτε πράσινο; Θέλει να φάει μόνο στο πορτοκαλί πιατάκι; Τα κομμένα σε τρίγωνο τοστ είναι αιτία πολέμου; Μήπως θα μπορούσε να τρέφεται αποκλειστικά μόνο με τέσσερα φαγητά;

Ακόμα και το πιο «καλόβολο» παιδί, στο τεράστιο θέμα «Φαγητό» έχει κάποιου είδους ιδιοτροπία. Μπορεί να αφορά το σχήμα ή το χρώμα του φαγητού του, μπορεί να αφορά το φαγητό το ίδιο, μπορεί να αφορά το καρεκλάκι, το πιρουνάκι ή το ποτηράκι του. Πάντως, το να ταΐζεις (και να ποτίζεις) ένα μικρό παιδί είναι άθλημα για ολυμπιονίκες.

Ακολουθούν οι 10 εντολές του φαγητού, όπως τις έχουν στο μυαλό τους τα παιδιά μας και, είμαστε βέβαιοι, ότι αν μπορούσαν, θα τις έγραφαν σε μάρμαρο και θα τις προσκυνούσαν.

Φύγαμε:

1. Ου κόψεις το τοστάκι μου σε τριγωνάκια, γιατί –στο έχω πει χίλιες φορές και με ‘χεις κουράσει- το θέλω ολόκληρο και με κομμένες τις κόρες!

2. Ου βάλεις εσύ το καλαμάκι στον χυμό μου! Ξέρεις πόσο μ’ αρέσει να το κάνω και, σε παρακαλώ μαμά, δεν θέλω να το ξαναπώ. Μπορώ και μόνη μου!

3. Ου επιτρέψεις σε οτιδήποτε πράσινο να βρεθεί στο πιάτο μου. Όχι, δε θέλω ούτε αρακά, ούτε μαϊντανό, ούτε σέλινο ή πράσο ή οτιδήποτε απ’ αυτά που όλο  μου λες ότι είναι νόστιμα, αλλά είναι άσχημα και σιχαμερά και μου χαλάνε το φαγητό!



4. Ου κρύψεις ύπουλα τροφές που αντιπαθώ στο φαγητό μου, για να τις φάω. Το καταλαβαίνω, μαμά, ότι αυτό το «τυροπιτάκι» έχει σπανάκι. Και δε μ’ αρέσει. Έτσι ξεπληρώνεις την αγάπη και την εμπιστοσύνη μου, πανούργα;

5. Ου επιμείνεις να μη σηκωθώ πριν τελειώσω το φαγητό μου. Έχει καταντήσει αηδία αυτή η ιστορία –θέλω να σηκώνομαι απ’ την καρέκλα μου όποτε θέλω, να κάνω τις βόλτες μου και μετά –κάποια στιγμή- να συνεχίζω. Τι σε πιάνει και όλο μου λες «Δεν σηκωνόμαστε απ’ το τραπέζι, αν δεν τελειώσουμε το φαγητό μου»; Δεν υιοθετώ τις απόψεις σου.

6. Ου (ξανα)δωροδοκήσεις. Μάνα, τον αρακά δεν θα το φάω, όσες λιχουδιές κι αν μου τάξεις. Παρ’ το απόφαση.

7. Ου πάρεις τοις μετρητοίς όσα σου λέω για τις διατροφικές μου προτιμήσεις. Μην απογοητεύεσαι και μην απελπίζεσαι αν την Τρίτη δηλώνω ότι λατρεύω τα φασολάκια και την Πέμπτη ότι τα μισώ όσο το πρωινό ξύπνημα. Έτσι είμαι εγώ. Λέω και καμιά βλακεία να περάσει η ώρα.



8. Ου αρνηθείς ξανά να μου προσφέρεις γλυκές κι αλμυρές λιχουδιές επειδή «δεν έφαγα το φαγητό μου» ή επειδή «σε λίγο τρώμε» ή επειδή «αυτά χαλάνε τα δόντια» ή επειδή «έφαγα και χτες». Βαρέθηκα τις φτηνές σου δικαιολογίες!

9. Ου αφήσεις σάλτσες, τυριά, σως και άλλα αντιπαθή να ακουμπήσουν το φαγητό μου. Όλα αυτά πρέπει να μπαίνουν στην άκρη του πιάτου ή να μην συμπεριλαμβάνονται καθόλου στο φαγητό μου. Αν ακουμπήσουν, τότε, λυπάμαι, αλλά είμαι αναγκασμένος να φάω τοστ.

10. Τίμα τις παραξενιές και τις ιδιοτροπίες μου. Μπορεί να σε κουράζω, να σε ανησυχώ και να σε εκνευρίζω, όμως ποιος είπε ότι οι σχέσεις είναι εύκολο πράγμα;

v