20 σημαντικά μαθήματα που θέλω να δώσω στην κόρη μου πριν την εφηβεία

20 σημαντικά μαθήματα που θέλω να δώσω στην κόρη μου πριν την εφηβεία

Δεν υπάρχουν λόγια αρκετά, πιστεύω σε καμία γλώσσα ή διάλεκτο, για να περιγράψω αυτά που αισθάνομαι για τις κόρες μου. Ακόμα και η σκέψη τους, όταν δεν είμαι μαζί τους, μπορεί να με κάνει να βουρκώσω, να ανατριχιάσω και να νιώσω την καρδιά μου να λιώνει. Κάθε φορά που παρατηρώ τη μεγάλη μου κόρη, η οποία είναι πλέον ένα καλά σχηματισμένο παιδάκι, το δέος που νιώθω είναι τέτοιο ώστε νομίζω ότι μικραίνω μπροστά της, ότι είμαι πολύ λίγη συγκριτικά με όλα αυτά που σημαίνει για εμένα αυτό το φανταστικό παιδί. Που είναι, όμως, παιδί. Που κάνει καθημερινά λάθη, που ακόμα δεν έχει καταλάβει ακριβώς τι σημαίνει ζωή, και που το ελάχιστο που μπορώ να κάνω για να είμαι αντάξια του ρόλου που παίζω στη ζωή της είναι να «φυτέψω» στο μυαλό της μερικά αειθαλή σποράκια. Εκείνη θα αποφασίσει αργότερα ποια από αυτά θα συνεχίσει να ποτίζει:

(φωτο: nancycollinsphotography.co.uk)

Το σώμα σου είναι δικό σου.

Δεν θα σε ακουμπά, δεν θα σε φιλά, δεν θα σε χαϊδεύει κανείς αν δεν το θέλεις. Το ίδιο ισχύει, βέβαια, και για το σώμα του κάθε ανθρώπου –όσο κι αν στα αγόρια αρέσουν τα χάδια. Οπότε…

Το «όχι» σημαίνει «όχι».

Κάνε το σαφές αυτό με οποιονδήποτε τρόπο.

Όμορφη σε κάνει το χαμόγελό σου.

Δεν υπάρχει ρούχο, αξεσουάρ, χτένισμα ή μακιγιάζ που θα σε κολακέψει ποτέ περισσότερο από το χαμόγελό σου –και, μεταξύ μας, το ίδιο πιστεύει κάθε αγόρι που αξίζει το ενδιαφέρον σου.

Η δύναμή σου βρίσκεται στο μυαλό σου.



Πολύ συχνά θυμώνεις που δεν είσαι τόσο δυνατή όσο κάποια αγόρια. Ξέρεις κάτι, όμως; Η πραγματική δύναμη (του κάθε ανθρώπου, για να είμαστε ειλικρινείς) βρίσκεται στο μυαλό. Αυτό είναι που θα σε βοηθήσει να κερδίσεις όλες τις μεγάλες μάχες σου, γι’αυτό «γύμνασέ το» καλά.

Δεν έχουν σημασία τα κιλά σου –σημασία έχει το σώμα σου να είναι γερό, υγιές και να μπορείς να το ελέγχεις.

Το υπεραδύνατο ή τέλεια γραμμωμένο σώμα θα σου χαρίσει πολλά likes και ακόμα περισσότερα βλέμματα θαυμασμού. Δεν θα σε κάνει, όμως, ευτυχισμένη, ούτε θα κρατήσει για πάντα. Οπωσδήποτε να φροντίζεις το σώμα σου, έτσι ώστε να είναι γερό, υγιές και κυρίως να μπορείς να το ελέγχεις –το αλκοόλ, να θυμάσαι, δεν θα σε βοηθήσει σε αυτό.

Δεν είσαι καλύτερη από κανέναν, δεν είσαι χειρότερη από κανέναν. Είσαι μοναδική –μη συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους.

Πράγματι, η τάδε συναθλήτριά σου κάνει καλύτερο σπαγκάτο από εσένα. Και πράγματι η τάδε συμμαθήτριά σου ζωγραφίζει καταπληκτικά. Και πράγματι εσύ είσαι πολύ καλή στα μαθηματικά. Ο κάθε (μα κάθε!) άνθρωπος είναι διαφορετικός και εξίσου σημαντικός με εσένα. Μην αφήσεις κανέναν ποτέ να προσπαθήσει να σε πείσει για το αντίθετο.

Δεν υπάρχει κάτι που δεν μπορείς να κάνεις επειδή είσαι κορίτσι.



Δεν με πιστεύεις; Δοκίμασε και θα δεις!

Αναγνώρισε πόσο τυχερή είσαι και μην παραπονιέσαι για όσα δεν έχεις.

Ξέρω, έχω γίνει κουραστική, έως και γραφική. Υπάρχουν παιδάκια που δεν έχουν όσα έχεις και άλλα που έχουν περισσότερα. Και πάντα θα υπάρχουν. Η πραγματικότητα, όμως, είναι πως όσο έχεις την υγεία σου και μερικούς ανθρώπους που σε λατρεύουν… έχεις τα πάντα.

Δεν με νοιάζει αν θα γίνεις κομμώτρια ή γιατρός. Με νοιάζει να γίνεις ευτυχισμένη.

Ο μπαμπάς κι εγώ θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, όμως τελικά το πώς θα το καταφέρεις αυτό, είναι δική σου υπόθεση.

Η αξιοπρέπειά σου είναι σπουδαιότερη από οποιοδήποτε πτυχίο.

Η λέξη «αξιοπρέπεια» είναι ακόμα άγνωστη για εσένα, όμως ελπίζω να καταφέρουμε να σε μεγαλώσουμε έτσι, ώστε να νιώθεις ένα τσιμπηματάκι μέσα σου κάθε φορά που θα πλησιάζεις στο να την χάσεις.

Μη βιάζεσαι! Μάθε πρώτα να σκέφτεσαι.

Παράδειγμα: Όταν θα έρθει η ώρα που θα αποκτήσεις δικό σου προφίλ στο Facebook, πριν ποστάρεις κάτι σκέψου: Τι θα σκεφτόταν η μαμά αν το έβλεπε αυτό;

Να βοηθάς πάντα χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα.

Είναι ένας καλός τρόπος για να κάνεις τον κόσμο γύρω σου καλύτερο και… δεν φαντάζεσαι πόσο ωραία θα σε κάνει να νιώθεις!

Ο πόνος, η λύπη, ο θυμός… είναι μέρος του παιχνιδιού.

Όσο κι αν δεν θέλω να σου συμβεί ποτέ, θα υπάρξουν στιγμές στη ζωή σου που θα πληγωθείς, που θα νιώσεις βαθιά λύπη, απογοήτευση, θυμό και οργή... Λέγεται ζωή. Είσαι μέρος της. Και έχεις όλα τα εφόδια για να αντιμετωπίσεις τα δύσκολα αυτά συναισθήματα και να τα νικήσεις.

Να κάνεις πάντα το καλύτερο που μπορείς –κι ας μην τα καταφέρεις.

Είτε πρόκειται για τις σπουδές σου, είτε για το άθλημα που αγαπάς, είτε για την δουλειά των ονείρων σου, είτε για τις σχέσεις σου με τους ανθρώπους γύρω σου, σημασία έχει να προσπαθείς. Κάποιες φορές θα πετύχεις τον στόχο σου και κάποιες όχι. Πραγματική απογοήτευση, όμως, θα νιώσεις μόνο αν ξέρεις μέσα σου ότι δεν θα προσπάθησες αρκετά.

Δεν είναι άδικη η ζωή –άδικοι είναι άνθρωποι. Απόφυγέ τους.



Βέβαια, θα υπάρξουν και φορές που όσο και να προσπαθείς, δεν θα καταφέρνεις γιατί θα υπάρχουν άνθρωποι που σου βάζουν τρικλοποδιές. Αν πιστεύεις ότι μπορείς να τους αντιμετωπίσεις… είμαι μαζί σου! Μην σπαταλήσεις, όμως, όλες σου τις δυνάμεις σε αυτό. Είσαι πιο έξυπνη και ικανή για να σχεδιάσεις την δική σου εναλλακτική πορεία.

Ο άντρας που θα παντρευτείς…

Η προγιαγιά σου μου έλεγε πάντα το εξής: Φρόντισε ο άντρας που θα παντρευτείς, να σε αγαπάει περισσότερο απ’όσο τον αγαπάς εσύ. Δεν θα σου πω να ακολουθήσεις πιστά αυτό το ρητό. Θα σου πω, όμως, σίγουρα να μην κάνεις ποτέ το αντίθετο.

Μην προσπαθήσεις να μου μοιάσεις. Προσπάθησε να γίνεις καλύτερη!

Πολλές φορές μου λες πως όταν μεγαλώσεις θέλεις να γίνεις σαν εμένα. Όσο κι αν με συγκινεί αυτό, ξέρεις κάτι; Εγώ δεν θέλω. Θέλω να γίνεις καλύτερη. Και ξέρω ότι μπορείς!

Μάθε να μαγειρεύεις.

Να κάτι στο οποίο δεν αξίζει να μου μοιάσεις. Πίστεψέ με, το να μπορείς να μαγειρέψεις καλά 5-6 φαγητά, θα αναβαθμίσει τρομερά την ποιότητα της ζωής σου.

Σαν την αδερφή σου κανείς στον κόσμο όλο.

Μεγαλώνοντας θα αποκτήσεις πολλές φίλες και ορισμένες που θα νιώσεις σαν αδερφές σου –θα είσαι εξαιρετικά τυχερή αν φτάνοντας στην ηλικία μου σου έχουν μείνει 1-2 από αυτές. Ακόμα κι αν δεν έχεις αυτή την τύχη, όμως, θα έχεις πάντα την ευλογία να έχεις την αδερφή σου, η οποία μπορεί να σου φαίνεται μικρούλα, γλυκούλα και λίγο εκνευριστικούλα τώρα, όμως κάποια μέρα θα γίνει ο σημαντικότερος άνθρωπος στη ζωή σου και εσύ στην δική της. Ο άνθρωπος στον οποίον θα μπορείς να βασιστείς άνευ όρων για ΠΑΝΤΑ. (Κανονίστε την πορεία σας!)

Είμαι πάντα εδώ για εσένα (ακόμα κι όταν δεν θα είμαι).

Οπουδήποτε κι αν βρίσκεσαι στον κόσμο όλο -σε αυτό το σύμπαν ή σε οποιοδήποτε παράλληλο- οποιαδήποτε ώρα και στιγμή της ημέρας κι αν με χρειαστείς, οτιδήποτε κι αν θελήσεις να μου ζητήσεις, θα κάνω τα αδύνατα δυνατά για εσένα. Θα γυρίσω γη και ουρανό ανάποδα για να είσαι καλά και για να νιώθεις ασφαλής. Μην το αμφισβητήσεις ποτέ αυτό. Και όταν δεν θα είμαι σε αυτόν τον κόσμο, όταν με ζητήσεις θα βρω τον τρόπο να είμαι εκεί.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v